Yibbi Jansen legt Den Bosch met een hattrick het zwijgen op

International Yibbi Jansen (22) heeft SCHC zondagmiddag knap naar de overwinning geleid op regerend landskampioen Den Bosch. Behalve uit een strafcorner scoorde de middenvelder ook een velddoelpunt en verzilverde ze een strafbal. Daardoor versloeg SCHC de angstgegner uit het verleden met 1-3. Den Bosch was delen van de wedstrijd de betere ploeg, maar miste enkele grote kansen.

Vooraf was Stichtsche in de herhaling van de verloren NK-finale plotseling licht favoriet. Met het winnen van het ABN AMRO Weekend en de eerste competitiewedstrijd tegen Kampong met ruime cijfers (8-0) kenden de Bilthovenaren een bliksemstart. Traditiegetrouw begon Den Bosch vorige week moeizaam aan het seizoen, deze keer met een magere zege op HGC (0-1). Mede door het verlies van Marloes Keetels (gestopt), Margot van Geffen (HGC) en Lidewij Welten (Kampong) heeft Den Bosch aan kwaliteit ingeleverd en was het de vraag of SCHC in de eerste topper van het seizoen meteen een klap kon uitdelen.

Toch was het Den Bosch dat het sterkst aan de wedstrijd begon. Hoogtepunt was een steekpass zoals je die in het hockey zelden ziet. Den Bosch-aanvaller Noor Omrani bediende Joosje Burg met een heerlijk balletje tussen SCHC-verdedigers Renée van Laarhoven en Famke Richardson door. Burg had de 1-0 op haar stick. Maar SCHC-keepster Alexandra Heerbaart sprintte snel haar doel uit en voorkwam met haar voet een tegendoelpunt voor SCHC.

SCHC was na dertien minuten hockeyen de ploeg die het eerst scoorde, uit de eerste strafcorner van de wedstrijd. Specialist Jansen meldde zich op de kop van de cirkel. Geplaatst sleepte ze de bal in het schemergebied tussen keepster Josine Koning en lijnstop Sanne Koolen in: 0-1.

Met drie doelpunten leidde Yibbi Jansen haar ploeg SCHC naar de winst op Den Bosch. Foto: Willem Vernes

Gelijkmaker Maartje Krekelaar

Nadat aan het begin van het tweede kwart de tweede strafcorner van Jansen van de lijn werd geveegd door Imme van der Hoek, was het woord vooral aan Den Bosch. In de 22ste minuut haalde Den Bosch hun eerste corner van de wedstrijd. Omdat Frédérique Matla niet binnen de lijnen stond, ging de bal naar Sanne Koolen. Met een flats bediende zij Maartje Krekelaar, die knap de 1-1 binnentipte.

Vervolgens had Den Bosch de score verder moeten uitbouwen. Pien Sanders stuitte vlak voor rust twee keer kort achter elkaar op Heerbaart. Na rust schoot Burg na een prachtige aanname over. Halverwege het derde kwart kwam het meeste gevaar weer van SCHC, vooral uit de strafcorner. Drie keer mocht Jansen kort achter elkaar slepen, maar een doelpunt leverde dat niet op.

Via een mazzeltje kwam SCHC aan het einde van het derde kwart op voorsprong. Via een passje van Pien Dicke kwam Jansen in de cirkel in balbezit. Haar schot op doel werd van richting veranderd door Den Bosch-verdediger Danique van der Veerdonk. Langzaam rolde de bal langs keepster Koning (1-2).

Maartje Krekelaar heeft de 1-1 binnengetipt. Foto: Willem Vernes

Hattrick Yibbi Jansen

Na gemiste strafcorners van Frédérique Matla en Jansen voerde Den Bosch de druk op SCHC op. Na een pass van Pleun van der Plas had Maartje Krekelaar vijf minuten voor tijd de gelijkmaker op haar stick. Maar met een prachtige snoekduik voorkwam Heerbaart de 2-2.

Drie minuten voor tijd was het SCHC dat de voorsprong uitbouwde naar 1-3. Uit een strafbal pushte Jansen haar derde doelpunt van de middag binnen. Daarmee was de overwinning op Den Bosch een feit. Het is weliswaar nog vroeg in het seizoen, maar met deze overwinning heeft SCHC in de strijd om de landstitel voorzichtig de eerste klap uitgedeeld.

Den Bosch – SCHC 1-3 (1-1)
13. Yibbi Jansen 0-1 (sc)
22. Maartje Krekelaar 1-1 (sc)
42. Yibbi Jansen 1-2
57. Yibbi Jansen 1-3 (sb)


5 Reacties

 1. KarinvanOdijk

  Wat een mooie en goede overwinning van SCHC! 💪🏻

 2. lynnBosman

  Den Bosch roept het over zichzelf af door grote kansen niet te benutten. Daar deed SCHC veel beter. Voor DB te hopen dat Matla in vorm komt, niet gezien. Uitstekend gekeept door Heerbaart. Boeiende wedstrijd. Compliment aan Homma, wat een goed en eerlijk commentaar.

 3. nicovisch

  Heerbaart beste speelster van de wedstrijd!!SCHC toch de betere ploeg.

 4. Sjang Fijen

  Geen reden tot paniek: Den Bosch was de eerste helft de betere ploeg, maar had de pech dat drie scoringskansen door een geweldig keepende Heerbaart werden gekeerd. In de tweede helft zakte Den Bosch toch wel een beetje in en profiteerde SCHC, met name Jippy Jansen, oud speelster van Den Bosch nota bene, daar gretig van. Ook een verdienste. Het mooie van deze wedstrijd is dat beide partijen streden voor de winst en Den Bosch, met name in de eerste helft, steeds dichter op het oude en vertrouwde nivo kwam, een nivo waarin SCHC toch al wat verder is. Wat. Gewoon geloof in eigen kunnen behouden, de strijd aangaan en vooral niet bang zijn snel te scoren, vooral dat snel, daarin vait nog wel enige terreinwinst te behalen, bij onze Bossche Bollen. Ook dit jonge, vooreerst ongewijzigde Bossche team zal ook na de uittocht van drie gladiatoren nog een heel eind komen in deze competitie. Het eerste gewin is kattengespin? Mag zo zijn, maar binnen is binnen, spreekt mij meer aan. Zondag tegen en in Amsterdam zal het visier van Joosje, Mattie, Maartje, Noor niet te vergeten, Pleun, captain Pien en alle andere Bossche Bollen weer op scherp staan. Dit wordt een minder voorspelbaar seizoen in de Hoofdklasse Dames. Mooi toch. ik zie al uit naar zondag. Dat wordt loeiend spannend daar in het Amsterdamse Bos. Groet van............Sjang

 5. Sjang Fijen

  Correctie bovenstaande mail. Vier reacties : ze heet Yibbi Jansen, Sjang Juist, bij deze gecorrigeerd. Houdoe en bedankt. Tot een volgende correctie.


Wat vind jij? Praat mee...