Yibbi Jansen leidt SCHC met twee goals naar zege op Hurley

Strafcornerspecialist Yibbi Jansen, die woensdag terugkeert in de selectie van het Nederlands elftal voor de Pro League-wedstrijd tegen België, stond zondagmiddag met twee goals aan de basis van de 0-3 winst van SCHC op tegenstander Hurley. Onder de vleugels van coach Patrick Bakker hoopt het versterkte Hurley dit seizoen om de play-offs mee te doen, maar van een SCHC op halve kracht werd niet gewonnen.

Met een vierde plek na vijf wedstrijden was Hurley sterk aan de competitie begonnen. De clash met topploeg Stichtsche was wat dat betreft een uitstekend moment om te zien hoe de krachtsverhoudingen nu precies liggen. Zeker gezien de ambities van Hurley, dat na jarenlang in de grijze middenmoot van de Hoofdklasse te hebben gespeeld, de weg richting de top vier wil inzetten. Maar in de rust van de wedstrijd die op voorhand spannend had moeten worden, was de waarheid voor Hurley pijnlijk: het scorebord gaf 0-3 aan.

Zelf kon Hurley geen beroep doen op Lieke van Wijk, Yasmin Geerlings en Daantje de Kruijff, belangrijke speelsters voor de ploeg uit het Amsterdamse Bos. Maar de lijst van afwezigen was bij Stichtsche nog veel langer. Net als de afgelopen weken moesten de Bilthovenaren het stellen zonder Pien Dicke, Ginella Zerbo, Laurien Leurink, Famke Richardson en Mascha Sterk. Wel maakte Xan de Waard haar rentree, die met een assist meteen belangrijk was bij de 0-3.

Speelster van de wedstrijd was strafcornerkanon Yibbi Jansen. Foto: Koen Suyk

Na een niet verzilverde strafcorner van Hurley-speelster Laura van Heugten voltrok zich vooral een gevecht tussen Yibbi Jansen en Hurley-keepster Wendela van Dedem. De eerste strafcorner waarvoor Jansen mocht aanleggen, halverwege het eerste kwart, werd door Van Dedem knap met haar stick uit de benedenhoek gehaald. Een schitterende redding, waardoor het 0-0 bleef.

Yibbi Jansen

Maar vervolgens had ook zij geen antwoord op twee sleeppushes van de middenvelder, die sinds het afscheid van Caia van Maasakker onbetwist is op de kopcirkel van SCHC. Met een push hoog tegen de touwen zette Jansen haar ploeg na 21 minuten hockeyen op een 0-1 voorsprong. Vier minuten later sleepte de 21-jarige specialist de 0-2 hard tegen de plank. Het was alweer haar negende doelpunt van deze competitie.

Vlak voor rust speelde De Waard teamgenoot de sterk spelende Kyra Fortuin in, die de 0-3 binnenschoot. Daardoor ging Hurley aangeslagen de rust in, en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Dat was een knappe voorsprong van SCHC, dat vanwege alle blessures met veel jonge, onervaren speelsters aantrad.

Voorafgaand aan de wedstrijd was de deelname van Xan de Waard onzeker. De international doorstond de warming-up, maakte vervolgens speelminuten en gaf bij de 0-3 de assist. Foto: Koen Suyk

Kort na rust kon het zomaar 0-4 worden, toen Jansen twee keer achter elkaar een strafcorner mocht nemen. Deze keer werden beide pogingen eruit gelopen, waardoor de schade voor Hurley niet groter werd. Hurley hockeyde in sommige fases overigens best aardig. Een 0-3 achterstand was niet helemaal de juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Alleen slaagde de thuisploeg er – mede dankzij sterk verdedigen van SCHC – onvoldoende in om genoeg veldkansen te creëren en die vervolgens af te maken.

Met twee strafcorners vlak achter elkaar vervolgde Hurley aan het begin van het vierde kwart de jacht op een doelpunt. Het sierde de ambitieuze ploeg dat het bleef proberen de 1-3 te maken. Van dichtbij raakte aangeefster Macey de Ruiter, na een strafcornervariant, de zijplank. Vervolgens speelde SCHC de wedstrijd gecontroleerd uit, waardoor het 0-3 bleef.

Hurley – SCHC 0-3 (0-3)
’21 Yibbi Jansen 0-1 (sc)
’25 Yibbi Jansen 0-2 (sc)
’34 Kyra Fortuin 0-3