Zaterdag valt al beslissing over doorgang Hoofdklasse-duels

De KNHB beslist al zaterdag of de voor zondag geplande vijf wedstrijden uit de Hoofdklasse Dames doorgaan in verband met de vorst. De hockeybond gaat de velden vroegtijdig keuren in verband met televisieopnamen van de wedstrijden.

De regels van de bond schrijven voor dat de velden bij twijfel door een onafhankelijke consul en een vertegenwoordiger van de club worden gekeurd. ‘Deze keuring halen we nu vooruit, omdat we in verband met de televisieopnames eerder duidelijkheid willen geven. De mensen van de productie moeten erheen rijden en hebben ook nog uren nodig voor het opbouwen en inregelen. Aangezien de wedstrijden van de dames vroeg in de middag starten, willen we zaterdag een beslissing nemen. Dat kan in dit geval omdat de omstandigheden op zondag naar verwachting ongeveer gelijk zijn aan die op zaterdag’, vertelt Leon Rutten, manager Competitie en Arbitrage van de KNHB.

‘Als het veilig is, wijken we uit naar zand’

De KNHB laat de velden zaterdag rond het middaguur keuren, omdat de dames-wedstrijden op zondag voor hetzelfde tijdstip staan gepland. Rutten: ‘Gezien de verwachte strenge vorst is de kans bijzonder klein dat op een waterveld kan worden gespeeld. De verenigingen hebben namelijk de sproei-installaties moeten afsluiten. Clubs moeten dan uitwijken naar een zandveld. Die kunnen natuurlijk ook hard zijn, maar we krijgen ook berichten van clubs waar de zandvelden er prima bij liggen. Als er kan worden gespeeld, spelen we. Waarbij de veiligheid voor de teams vanzelfsprekend voorop staat. Anders worden de wedstrijden opnieuw vastgesteld.’

Voor zondag staan vijf wedstrijden op het programma in de Hoofdklasse Dames: Hurley-Bloemendaal, Laren-Nijmegen, hdm-SCHC, Den Bosch-Kampong, Oranje-Rood – Groningen. Het duel Amsterdam-Huizen was al verplaatst naar 9 maart, omdat Amsterdam dit weekend de Europa Cup Indoor voor clubteams speelt. De herstart van de Hoofdklasse Heren staat voor volgend weekend gepland.


Wat vind jij? Praat mee...