Zerbo beslist heerlijke topper in het voordeel van SCHC: 3-2

Halverwege het laatste kwart leek SCHC–Amsterdam na de 2-2 van Wereldspeelster van het Jaar Felice Albers af te stevenen op een gelijkspel. Maar binnen een minuut na de gelijkmaker van Amsterdam tikte goaltjesdief Ginella Zerbo de 3-2 binnen. Daardoor won SCHC, ook dankzij twee goals van Yibbi Jansen, de prachtige topwedstrijd en hoeft het de koppositie na acht speelrondes niet meer te delen met Amsterdam.

Soms komen hoge verwachtingen uit. De confrontatie tussen SCHC en Amsterdam, de twee beste ploegen van dit moment in de Hoofdklasse, was een feest om naar te kijken. Laat dit een voorbode zijn voor het vuurwerk dat hockeyliefhebbers over ruim een half jaar te wachten staat in de play-offs. Meteen vanaf de opening was SCHC-Amsterdam een heerlijke wedstrijd. De allereerste strafcorner, die door Amsterdam-verdediger Sabine Plönissen werd geflatst, leverde meteen bijna een doelpunt op. Lijnstop Renée van Laarhoven haalde de bal prachtig van de lijn. Halverwege de eerste helft schoot SCHC-aanvaller Mette Winter de bal tegen de paal.

Na dertien minuten hockeyen werd er voor het eerst gescoord. Balverlies van Jansen leidde het doelpunt van Amsterdam in. Op een gevaarlijke plek op het middenveld liet de speelster van het Nederlands elftal na druk zetten van Freeke Moes en Maria Verschoor de bal van zich afsnoepen.

Met hun snelle spelers in de voorhoede is Amsterdam dodelijk in de omschakeling. Snel speelde de rappe Verschoor de bal terug naar Moes. Op snelheid dribbelde de aanvaller langs verdediger Van Laarhoven. Nadat keepster Alexandra Heerbaart iets te snel ging liggen, rook Moes bloed. Behendig flatste ze de bal over Heerbaart heen: 0-1.

Freeke Moes heeft namens Amsterdam de 0-1 gemaakt. Foto: Koen Suyk

Twee goals van Yibbi Jansen

Na het doelpunt van Amsterdam zette SCHC steeds meer aan. In de 24ste minuut haalde de thuisploeg voor de tweede keer in deze wedstrijd een strafcorner. Vanaf kopcirkel was het specialist Jansen die mocht laten zien hoe hard ze kan pushen. Schitterend sleepte ze de bal vanaf de kop van de cirkel in de kruising: 1-1. Hij was perfect ingepusht.

In vergelijking met de eerste helft viel het derde kwart nog enigszins tegen. Alsof de twee kwarten al hun energie uit de speelsters hadden geslurpt. Met doelpogingen voor Zerbo en Fiona Morgenstern was de kansenverhouding in evenwicht, maar beide spitsen waren niet koelbloedig genoeg. Maar vanaf het vierde kwart barstte het spektakel weer los.

Het was de snelle vleugelverdediger Famke Richardson die na een paar minuten in het vierde kwart aan de basis stond van het doelpunt van SCHC. Sluw lokte ze Verschoor in de val, toen ze met de bal aan haar stick de cirkel binnendrong en een overtreding uitlokte. Met een harde duw gaf Verschoor een strafcorner weg.

Twee keer achter elkaar werd de sleeppush van Jansen uitgelopen. Maar bij haar derde poging stond het vizier van de specialist weer op scherp. Met een push over de grond sleepte ze de bal aan de stickkant van keepster Anne Veenendaal tegen de plank: 2-1.

Yibbi Jansen heeft raak gesleept. Foto: Koen Suyk

Winnende goal van Zerbo

Vervolgens was het de beurt aan Amsterdam. Albers, onlangs uitgeroepen tot Wereldspeelster van het Jaar, reageerde scherp op een mooie actie van Stella van Gils. Nadat Van Gils de bal vanaf de achterlijn op haar teruglegde, veegde Albers de bal binnen. Plotseling stond het weer 2-2.

Vervolgens was het Xan de Waard die het grootste compliment verdiende. Met een heerlijk balletje in de cirkel zocht ze spits Pien Dicke. Via haar kwam de bal bij Zerbo. Van dichtbij tikte Zerbo de bal knap achter keepster Veenendaal. Een minuut na de 2-2 van Albers stond het 3-2 voor SCHC.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

De laatste minuten van de wedstrijd moest SCHC zien te overleven. Op het einde kreeg de thuisploeg nog een strafcorner, die werd gemist. Toen de toeter klonk, begon het publiek in Bilthoven heel hard te juichen. Mocht er voorafgaand aan de topper misschien nog aan werden getwijfeld, dan was het na zestig minuten hockeyen wel duidelijk. Niet Amsterdam, maar Stichtsche is op dit moment de beste ploeg van de Hoofdklasse.

SCHC – Amsterdam 3-2 (1-1)
13. Freeke Moes 0-1
24. Yibbi Jansen 1-1 (sc)
49. Yibbi Jansen 2-1 (sc)
52. Felice Albers 2-2
53. Ginella Zerbo 3-2