‘Zo’n sfeer als deze heb ik zelden op Oranje-Rood meegemaakt’

Met een tip-in bij de tweede paal besliste international Fiona Morgenstern (26) zondagmiddag het degradatiegevecht Oranje-Rood-Victoria (1-0). Daarmee lijken de Eindhovenaren zeker van het ontlopen van rechtstreekse degradatie, al weigert Victoria de handdoek in de ring te gooien.

‘Negen jaar geleden speelde ik met Jong Oranje het WK onder 21 in Mönchengladbach. In de finale versloegen we Argentinië met shoot-outs, een wedstrijd waar vooraf ontzettend veel spanning op stond. Precies dát gevoel, het gevoel dat je het moet gaan flikken die dag, dat had ik nu weer’, glimlachte Lisa Scheerlinck (27), aanvoerder van Oranje-Rood.

‘Toen we vandaag uit de catacomben kwamen en het veld opliepen, keek ik eens goed om me heen. Ik zag spandoeken hangen. Mensen waren liedjes aan het zingen. Er waren supporters die een trommel hadden meegenomen. Toen dacht ik wel even: wow! Iedereen zit hier voor ons. Zo’n sfeer heb ik eerlijk gezegd zelden op Oranje-Rood meegemaakt. Dit was één van de mooiste wedstrijden die ik heb gespeeld. Niet alleen qua sfeer. Ook omdat we het gewoon geflikt hebben.’

Na het klinken van de toeter vallen Rob Haantjes en Sian Keil elkaar in de armen. Foto: Willem Vernes

Play-offsfeer

In aanloop naar de confrontatie met hun grootste concurrent in de strijd om lijfbehoud plaatsten de speelsters van Oranje-Rood een oproep op social media aan hun supporters. De boodschap was helder. Wie Oranje-Rood een warm hart toedraagt, mocht deze zondagmiddag niet ontbreken langs de lijn.

Aan die oproep was massaal gehoor gegeven. De kolossale tribune voor het clubhuis wil bij wedstrijden van het eerste vrouwenteam nog weleens kil overkomen, wanneer hij grotendeels leeg blijft. Maar nu vormde de tribune een zee van publiek. Als twaalfde man gingen de Eindhovense supporters vierkant achter de thuisclub staan. Elke keer wanneer Oranje-Rood in kansrijke positie dreigde te komen, zwol er vanaf de tribune een golf van gejoel aan. Het was net alsof Oranje-Rood-Victoria een play-offwedstrijd was.

Foto: Thirsa Kho, Trijntje Beljaars, Carmen Victoria en Daphne van der Velden stormen het veld in. Willem Vernes

Het eerste kwart was Victoria veel beter

Dat er veel op het spel stond, was al te merken rond 12.15 uur, een half uur voor het begin van de wedstrijd. Op het hoofdveld liep een duel tussen lagere seniorenteams uit. Geagiteerd liep iemand van Oranje-Rood de lijnen binnen om de speelsters naar een ander veld te dirigeren, maar daar hadden beide teams geen boodschap aan. Ze hockeyden lekker door.

In de spelerstunnel droop ondertussen de spanning van de gezichten af van de speelsters van Oranje-Rood. Nog veel meer dan bij Victoria stond de druk er bij hen vol op, ondanks de overwinning van afgelopen woensdag op Kampong, waarmee de Eindhovenaren de laatste plaats aan Victoria overdroegen.

In Eindhoven betekent degraderen immers een afgang. Gezichtsverlies. ‘Laten we proberen de spanning buiten de deur te houden’, zei Scheerlinck in de spelerstunnel tegen Daphne van der Velden, twee oudgedienden die samen met Oranje-Rood de play-offs meemaakten.

Het begin van de wedstrijd was dan ook voor Victoria, dat minder last van zenuwen had en al snel een paar kansen creëerde en de eerste strafcorner van de wedstrijd versierde. ‘Wij hebben geluk gehad dat we in het eerste kwart niet op achterstand kwamen’, concludeerde Oranje-Rood-coach Rob Haantjes.

Rob Haantjes balt zijn vuisten. Foto: Willem Vernes

Doordat Oranje-Rood in het tweede kwart twee strafcorners versierde en wat kansjes kreeg, gingen de Eindhovenaren alsnog met een goed gevoel de rust in. Dat zorgde voor een kantelpunt in de wedstrijd, vond Haantjes.

‘In het begin zat er te veel spanning in de ploeg. We waren te veel bezig met wat de gevolgen zouden zijn van verliezen. Dat werkt niet. Ik zeg altijd: je handen zijn vele malen verstandiger dan je hoofd. In de rust is het ons gelukt om die spanning in de kleedkamer achter te laten. Vanaf dat moment zijn we gewoon lekker gaan hockeyen. Toen zag je dat we eigenlijk nauwelijks meer in de problemen kwamen.’

Hoewel Victoria ons nog kan inhalen, durf ik wel te stellen dat we nu geen laatste meer worden Oranje-Rood-speelster Lisa Scheerlinck

Vanaf het derde kwart dicteerde Oranje-Rood de wedstrijd. Speelsters als Daphne Nikkels, Kim Hendrix en Fiona Morgenstern namen de ploeg bij de hand. Morgenstern – de motor van het elftal – ontwikkelt zich steeds verder. Woensdag leidde ze haar ploeg met twee assists naar de winst op Kampong. Nu was het een voorzet vanaf links die ze binnentipte, halverwege het derde kwart. Daarna bleven de grootste kansen van de wedstrijd voor Oranje-Rood, dat een groot feest vierde na het klinken van de toeter.

‘Vandaag was het erop of eronder. We wisten: degene die deze wedstrijd verliest, degradeert. Hoewel Victoria ons nog kan inhalen, durf ik wel te stellen dat we nu geen laatste meer worden’, vertelde Scheerlinck, die met Oranje-Rood nu een voorsprong van vier punten op Victoria heeft. Hoewel Oranje-Rood alleen de topclubs Den Bosch en SCHC nog treft, ziet Scheerlinck haar ploeg ook de play-outs nog wel ontlopen. ‘Tegen Stichtsche denk ik dat we kunnen stunten. Dan zouden we Bloemendaal en Klein Zwitserland nog kunnen inhalen. Voor ons zou dat echt een onvoorstelbaar einde van het seizoen zijn.’

Bij Vicky Sauze komt de klap hard aan. Foto: Willem Vernes

Ik vind ons een voorbeeld voor ploegen die promoveren Victoria-captain Daphne Voormolen

Ondanks het resultaat vloeiden er geen tranen bij tegenstander Victoria, dat blijft geloven in een wonder. ‘De teleurstelling van deze nederlaag is groot, maar we blijven vechten voor onze kans. Het is nog niet gedaan’, zei Victoria-aanvoerder Daphne Voormolen, die zich vastklampt aan het volgende scenario. Wanneer Victoria gelijkspeelt tegen Amsterdam en wint van Bloemendaal, en Oranje-Rood verliest van Den Bosch en SCHC, degradeert niet Victoria, maar Oranje-Rood naar de Promotieklasse.

Voor de Hoofdklasse zou het jammer zijn als Victoria degradeert, vindt Voormolen. ‘Drie seizoenen geleden kwamen we een soort van toevallig in de Hoofdklasse terecht. Nu vind ik dat we erin thuishoren. Teams als Amsterdam en Den Bosch vinden het hartstikke leuk om tegen ons te spelen, omdat wij ons niet ingraven. Tegen ons zijn er altijd ruimtes om lekker te hockeyen. Wat dat betreft vind ik ons een voorbeeld voor andere ploegen die promoveren. Mochten we eruit gaan, dan doen we dat met opgeheven hoofd.’


1 Reactie

  1. charliejanssen

    Het eerste kwart was bij oranje rood niet goed. Na het eerste kwart heer en meester. Score had met wat meer geluk (of pech?) hoger uit kunnen vallen. Maar het publiek was vandaag het beste! Leuke sfeer wat een thuisteam echt kan helpen.


Wat vind jij? Praat mee...