110-jarige Klein Zwitserland heeft nog vleugje DNA van weleer

‘Technisch begaafde spelers voorin. Dat is echt het KZ van toen. De rest is het nieuwe KZ, dat realistisch speelt’, vindt assistent-coach Don Tissen van de verrassende Haagse promovendus, die zich tot nu toe in de Hoofdklasse presenteert als een serieuze tegenstander.

‘In het verleden kon KZ 6-4 verliezen. Maar als er lekker was gehockeyd, dan was het wel prima. Dat willen we niet meer’, zegt Tissen over het roemruchtige verleden, toen tegenstanders angstig naar KZ reden. De club klautert snel weer omhoog en soms worden de liefhebbers langs de kant beloond voor hun honger naar mooi hockey. Als dat gebeurt, schreeuwt de hele club mee. Elke keer als de Argentijn Nicolas Keenan of Martijn van Grimbergen vanuit de Haagse muur counteren, veert het enthousiaste publiek bij KZ op. Tegen Den Bosch is de thuisclub nog niet in de aanvallende cirkel geweest, als juist Van Grimbergen draait en keert en adembenemend binnen flatst.

In Den Haag wordt aan de Klatteweg het slechte weer getrotseerd door de toeschouwers. Foto: Willem Vernes

KZ verdedigt geweldig

Als even later Keenan zichzelf langs twee Bossche tegenstanders lanceert met een bizarre scoop, hockeyt het publiek in gedachten mee. ‘Oooooohhhh’ golft het dan over de hockeygekke Klatteweg, als Keenan de trukendoos opengooit. De Argentijn, die ook jongens C1 van KZ training geeft, is alleen in de tweede helft wat opgebrand.

Maar het team onder leiding van de Argentijnen Carlos Castano en Cecilia Rognoni en de Nederlander Tissen – voormalig keeper van KZ – kan altijd leunen op hun geweldige defensie. Typisch spelbeeld in de eerste helft: een KZ dat geheel in eigen 23-metergebied staat. Fabio Blom die met een sliding  schitterend de bal afsnoept en hem dan aflevert bij de aanval. Ook échte KZ-spelers als Govert Soeters en Douwe Steens geven geen meter prijs aan hun tegenstanders. Niemand doet dat in Den Haag, totdat juist de Australische verdediger Benjamin Craig één foutje maakt, door een simpele Bossche bal tegen zijn voet. Dat is de strafcorner waaruit Den Bosch de 1-2 maakt. De fanatieke Tissen is duidelijk over dat soort acties. ‘Domme stopfouten. Amateuristisch. Slecht. Het is juist een kracht dat we normaal niets weggeven.’

Voor Don Tissen begon het op de klok kijken al in het derde kwart. Foto: Willem Vernes

‘Dan geven we ze de bal en laten we ze komen’

Voor het seizoen wezen de meeste hockeykenners de 110-jarige club als dé degradant aan. Dat is het lot van de promovendus. Na zeven wedstrijden en vijf punten blijkt KZ dé verrassing van de Hoofdklasse, dat met spelers als de Argentijn Nico Cicileo (de afgelopen wedstrijden afwezig, vanwege de Darwin Hockey International in Australië), de Zuid-Afrikaan Tim Drummond en Craig zich ook versterkt heeft. Met veel Argentijnen in het begeleidingsteam en in het veld, lijkt het ook alsof KZ iets onvoorspelbaar over zich heeft, waardoor het altijd kan scoren. Er lijkt altijd iets te broeien, iets dat met medewerking van het thuispubliek tot sensatie kan leiden.

Tissen concludeert dat het vooral realiteitszin is, bij de club die zondag na de wedstrijd hun lustrumjaar officieel opende. ‘Ik hoor van andere teams die tegen ons spelen, dat we het ze lastig maken en een serieuze tegenstander zijn’, aldus de assistent-coach van de club die in de jaren zeventig en tachtig acht keer op rij landskampioen werd. De afgelopen twee jaar maakte de Haagse club de onwaarschijnlijke stap van de Eerste Klasse naar de Hoofdklasse. ‘Alleen ons eigen spel moet nog beter. Vandaag was van onze kant een mindere wedstrijd, waar we aan de bal niet genoeg gebracht hebben. We werken hard als we de bal niet hebben. Dat is realistisch hockey. Als wij blind gaan aanvallen, gaan er we met 8-0 vanaf. Als ons niveau groeit, kunnen we meer mee gaan hockeyen. Maar als jongens als Valentin Verga en Billy Bakker hier op dit veld staan, dan geven we ze de bal en laten we ze komen.’

De Argentijn Nicolas Keenan bezig aan een rush. Foto: Willem Vernes


Wat vind jij? Praat mee...