Amsterdam naar finale ten koste van Kampong

Amsterdam heeft zich zondag in het Wagener Stadion geplaatst voor de finale van de play-offs. Na een gelijk opgaande wedstrijd met kansen over en weer wonnen de Amsterdammers het derde en beslissende halve finaleduel, dankzij goals van Mirco Pruyser, Nicky Leijs en Billy Bakker, met 3-1. 

De eerste 5 minuten van het duel oogden nerveus en legden de grote belangen van deze wedstrijd bloot. Passes waren net niet op maat en ballen sprongen bij het aannemen van de sticks. Na die rommelige openingsfase, was het wel snel gedaan met het ‘aftasten’ en trokken beide ploegen vol ten aanval. Dat leidde in de 6e minuut tot de eerste grote kans voor de thuisploeg. Mirco Pruyser kreeg de bal aangespeeld op de kop van de cirkel, draaide weg van zijn tegenstander en verschalkte vervolgens Kampong-doelman David Harte met een verwoestende backhand.

Over en weer

Daarmee scoorde de grote spits van Amsterdam al voor het 13e duel op rij. Het antwoord van Kampong liet niet lang op zich wachten. Naar voren geschreeuwd door de fanatieke eigen aanhang, werd Constantijn Jonker op een meter van de doellijn vanaf de rechterflank knap aangespeeld. De 28-jarige aanvaller benutte zijn opgelegde kans koelbloedig: 1-1. In de minuten die volgden pakte Kampong het initiatief, werd het dreigend en versierde het de eerste strafcorner van het duel. Het thuispubliek slaakte een zucht van opluchting, want specialist Martijn Havenga sleepte de strafcorner hard naast het doel.

Even later mocht aan de andere kant ook Justin-Reid Ross aanleggen voor zijn geliefde strafcorner. Met zijn sleep zocht hij de linkerbenedenhoek, maar daar schopte David Harte de bal kundig naar de zijlijn. Op slag van rust kregen beide ploegen nog 2 grote kansen. Namens de hoofdstedelingen was het eerst Kenny Bain die dichtbij de 2-1 was. Schuin voor de goal kon hij vrij uithalen, maar zijn bal belandde in het zijnet. Het slotakkoord van de eerste helft was voor Kampong. De snelle Erik Bouwens slalomde knap over rechts over de achterlijn richting het doel van Goedegebuure, zette voor, maar er was geen Kamponger bij de 2e paal die deze prachtige solo kon verzilveren.

6,4 meter

Martijn Havenga kreeg aan het begin van de 2e helft tot 2 keer toe de mogelijkheid om zijn Kampong op een 1-2 voorsprong te zetten. Eerst mocht hij in de 43e minuut aanleggen voor een strafcorner, deze strandde in het zicht van de haven. Maar de scheidsrechter had een overtreding gezien van Amsterdam en gaf Kampong een strafbal. Tot grote vreugde van de ‘blauwe’ supporters op de tribunes. Maar waar zij dachten dat Havenga dit klusje wel zou klaren, schoot hij van 6,4 meter vol op de lat.

In de minuten die volgden werd de wedstrijd vooral op het middenveld uitgevochten en echt grote kansen bleven uit. 7 minuten voor tijd wees de scheidsrechter Amsterdam een strafcorner toe en deze bleek beslissend voor het duel. Bij het stoppen van de aangegeven bal van Jan-Willem Buissant leek de strafcorner op niks uit te draaien, maar Nicky Leijs was alert. Hij kreeg de opstuiterende bal onder controle en haalde hard uit. Keeper Harte bleek kansloos en de bal vloog via een stick tegen de touwen. 2-1 Amsterdam.

Genadeklap

Aan Kampong restte in de laatste 5 minuten van het duel niks anders dan vol in de aanval gaan. Hierop kon Billy Bakker in de counter een minuut voor tijd ontsnappen en zette hij na een lange rush knap de 3-1 eindstand op het scorebord.


Wat vind jij? Praat mee...