5 redenen waarom Rotterdam landskampioen wordt

Vanavond spelen Kampong en Rotterdam in Utrecht de eerste wedstrijd in de finale om de landstitel. Rotterdam wacht op de eerste landstitel sinds 2013. Kampong sinds 1985. Hockey.nl ziet 5 redenen waarom Rotterdam kampioen gaat worden.

Jeroen Hertzberger: een man met een missie

Rotterdam en Hertzberger (31) zijn als voetbalclub AS Roma en Francesco Totti: voor eeuwig met elkaar verbonden. In het hart en op papier. Niet voor niets tekende Hertzberger een contract voor het leven bij de club. In Rome noemen ze Totti ‘Il Bimbo d’Oro’, wat ‘De Gouden Jongen’ betekent. Zo’n mooie bijnaam mogen ze voor Hertzberger in de havenstad ook verzinnen. Want net als Totti trekt hij als aanvoerder de kar bij de club, die in 2013 voor het eerst landskampioen werd. Na een paar mindere jaren moest de club terugkeren aan de top. Dat is met plaatsing voor de finale en de EHL al deels gelukt.

Er is voor de trotse man ook nog een persoonlijke missie. Hij wil in Oranje spelen, maar hij wordt niet meer geselecteerd. Regel 1 bij Hertzberger: krenk hem niet. Dan komt het beste in hem naar boven. Zo miste hij de Olympische Spelen van 2012 en werd hij daarna topscorer en beste speler van de Hoofdklasse in 2013. Nu is hij weer topscorer. Het vuur in hem brandt niet alleen. Het verschroeit elke week elke serieuze hockeytegenstander. Het zou zomaar kunnen dat hij zijn kunstje van 2013 weer herhaalt en zijn tweede ‘scudetto’ ooit binnensleept.

Seve van Ass is in vorm

Een van de leiders van het vernieuwde Nederlands elftal is in bloedvorm. Ja, misschien baalt hij dat hij niet vaker de strafcorner sleept, met Hertzberger en Simon Egerton als serieuze alternatieven. Maar hij is professioneel genoeg om dat naast zich neer te leggen. De middenvelder vliegt wekelijks over het veld en lijkt met de week weer een stukje sneller en acrobatischer te vliegen. Dankzij Van Ass zijn teams die tegen Rotterdam spelen doodsbang voor de counter. Niemand die sneller kan omschakelen van verdediging naar aanval dan deze technische alleskunner, die volgens Amsterdam-middenvelder Jan-Willem Buissant sneller is mét bal dan zonder bal. Als Van Ass zijn vleugels weer uitslaat tegen Kampong is de landstitel dichtbij.

 

Brede en frisse selectie telt in slopend playoff-schema

De tophockeyers spelen in ieder geval vier topwedstrijden in negen dagen en in het geval van een derde beslissende wedstrijd zelfs vijf. Een serieuze aanslag op het lichaam na de zware halve finales, die voor elke finalist drie wedstrijden duurde. Dan heeft Rotterdam duidelijk een bredere selectie, waar er in het wisselschema meer te variëren valt. Zo beschikt Rotterdam dus over drie strafcornerspecialisten (Hertzberger, Egerton, Van Ass) en kunnen ze met al hun sterke Nederlanders (o.a. oud-internationals Hidde Turkstra en Oliver Polkamp), hun vier Britten en Nieuw-Zeelander Blair Tarrant blijven doorwisselen, zonder er veel zwakker op te worden. Dat is bij Kampong een stuk moeilijker.

Thuisvoordeel: de twaalfde man in het Rotterdam-stadion

Het schitterende stadion aan de Hazelaarweg – waar de spelers vanuit de catacomben zaterdag met kippenvel de kunstgrasmat zullen oplopen – kan fungeren als twaalfde man. Dat was vorige week te merken in de halve finale tegen Amsterdam. Toen het publiek zich echt serieus ging bemoeien met de wedstrijd met gejoel en keiharde fluitconcerten, sleepte Van Ass – misschien niet toevallig – de bevrijdende 1-0 binnen. Het publiek bij Kampong staat niet bekend om dit soort acties en is wat introverter bij het aanmoedigen. Rotterdam eindigde als nummer 3 van de competitie boven nummer 4 Kampong en zal dus ook zondag voor eigen publiek de eventuele beslissingswedstrijd spelen.

De rust van Albert Kees Manenschijn

De ervaren coach Manenschijn was assistent van Reinoud Wolff bij het behalen van de landstitel in 2013 en speelde toen een belangrijke rol. Met zijn kwaliteiten maakte hij zo’n goede indruk dat hij werd teruggevraagd om Rotterdam weer terug naar de top te brengen. Hij zit al meer dan twintig jaar in het vak en is niet snel gek te krijgen. Zo liep hij afgelopen woensdag bij Rotterdam – voor de eerste play-off wedstrijd tegen Amsterdam – over het veld, alsof hij jongens C4 aan het coachen was. Rustig loopje, rustig een hockeyballetje aan de zijlijn oprapen, om weer terug te gooien bij de rest van de ballen. Geen stress. Het is ook geen houding van hem. Zo is hij. Die rust zal hij straks ook uitstralen en overbrengen op zijn ploeg, als ze de belangrijkste wedstrijden van het seizoen spelen.

1 reden waarom Rotterdam geen kampioen wordt

We willen hier eigenlijk weinig afdoen aan de keeperskwaliteiten van Berend van Eldonk (23), die dit jaar nog meetrainde met het Nederlands elftal op Papendal. Hij moest lang revalideren van gescheurde kruisbanden en wordt deze zomer geopereerd aan zijn knie. Maar de keeper die vorig jaar nog Overgangsklasse speelde bij SCHC legt het op ervaring en kwaliteiten af tegen de Ierse keeper David Harte van Kampong, die in 2015 en 2016 verkozen werd tot beste keeper van de wereld. En dat kan weleens beslissend zijn in deze eindstrijd.

Hier de 5 redenen waarom Kampong landskampioen wordt.

  • Kaarten voor de finale woensdagavond om 19.00 uur op Kampong zijn uitverkocht
  • Kaarten voor de finale zaterdagmiddag 15.35 uur op Rotterdam zijn hier verkrijgbaar.

Wat vind jij? Praat mee...