Alex Verga wekt Almere met veel kabaal uit vervroegde zomerslaap

Wat er precies was besproken, vertelde hij niet en ook de manier waarop dat was gegaan, moest volgens Alex Verga ‘binnen de kleedkamer blijven’. Maar een ding was duidelijk: de coach had een week geleden met veel kabaal zijn spelers uit een vervroegde zomerslaap gewekt. Met succes. De hoofdklasser haalde zaterdag een benauwde zege na shoot-outs op overgangsklasser Schaerweijde (na een 3-3 eindstand) in het eerste playoff-duel om een plek in de Hoofdklasse.

De spelers van de Almeerse hockeyclub vierden na afloop uitbundig de eerste stap richting Hoofdklassebehoud met de meegereisde Allyminati, hun harde kern van supporters. Ook Terrance Pieters, zaterdag de beste man aan Almeerse kant, verliet met een glimlach het veld. Achter die glimlach ging een gevoel van blijdschap en opluchting schuil, zo werd na afloop duidelijk. Nadat Almere als elfde was geëindigd in de Hoofdklasse, was het wekenlang wachten op de tegenstander uit de play-offs van de Overgangsklasse.

‘Oh, oh, wat waren die drie weken erg’, erkende Pieters. ‘Van tevoren denk je: ach, het lukt ons wel om scherp te blijven. Maar uiteindelijk hadden we ontzettend veel moeite om de juiste spanning te houden. We oefenden twee keer tegen Hurley, maar in die wedstrijden ontbrak de energie, de inzet. Daarom hebben we vorige week een goed gesprek gehad. Het was ons daarna duidelijk dat als we met die instelling tegen Schaerweijde zouden spelen, we er keihard af zouden gaan.’

Alex Verga, coach van Almere, met op de achtergrond de Almeerse supporters. Foto: Koen Suyk

Verga trad hard op en rammelde Almere zo uit de vervroegde winterslaap. Volgens de scheidende coach, die wel dé technische man binnen de club blijft, is het namelijk van levensbelang voor Almere dat de eerste mannenploeg in de Hoofdklasse blijft.

Tegen Schaerweijde werd een eerste stap gezet. Maar dat ging allesbehalve gemakkelijk. Al kwam dat ook omdat Schaerweijde niet alleen een goede ploeg heeft, maar dit voor het eerste deze play-offs, na een mislukte best-of-three tegen SCHC, ook liet zien. ‘We hebben tegen SCHC twee keer slecht gespeeld’, vond Schaerweijde-coach Bas Bogaard. ‘Maar vandaag was het goed. Dan is het ontzettend zuur dat je deze wedstrijd alsnog verliest.’

De eerste helft was tactisch boeiend, maar scoorde qua attractiviteit een mager zesje

Al in de eerste helft was duidelijk dat beide ploegen elkaar weinig ontliepen. De beide coaches hadden een duidelijk strijdplan waarbij het voorkomen van doelpunten en strafcorners net iets hoger op het verlanglijstje stond dan het zelf scoren. De eerste helft was daardoor tactisch boeiend, maar scoorde qua attractiviteit een mager zesje. Met twee grote kansen, een gemiste corner van Scott Tupper (onthoud die naam) en een treffer pasten alle hoogtepunten op een half A5-je. De treffer kwam na 33 minuten op naam van Erwin Kruisbrink. Hij rondde een fraaie aanval via Pieters en Stijn Veldhuizen doeltreffend af: 0-1.

Casper Dobbelaar (links) in een fel duel gewikkeld met Jonas de Geus van Almere. Foto: Koen Suyk

‘In de rust heb ik tegen mijn spelers gezegd dat de climax nog moest komen’, vertelde Alex Verga na afloop.
Dat had de coach goed aangevoeld. Al waren wel twee treffers nodig om de wedstrijd te doen ontbranden. Eerst profiteerde Jelle Phijffer van een onoplettendheid in de Almeerse defensie (1-1). Maar nog in dezelfde minuut maakte Deegan Huisman er 1-2 van. Dat doelpunt was er een om in te lijsten: loopactie Pieters, heerlijke backhandpass, goede aanname, ruimte maken en strak in het kruis.
Die treffer was voor spelers van beide ploegen reden eindelijk alle schroom van zich af te gooien. De trainers mopperden na afloop dat de tweede helft een stuk minder was dan de eerste: maar daar dacht het publiek duidelijk anders over. Dat genoot van mooie hoogstandjes, passie en een heerlijke tweestrijd tussen Ties Ceulemans van Schaerweijde en Jonas de Geus van Almere. De eerste speelde dit jaar zijn wedstrijden tegen Leiden, Union en Were Di. De tweede strijdt over twee weken in het Oranje-shirt in Londen op de Hockey World League. De twee jonge honden zijn de animators van hun ploeg en gooiden al hun kwaliteiten in de strijd.
In de Zeister Kuil won Ceulemans het onderlinge duel op punten en verliet De Geus met kramp voortijdig het veld. Toch zal de international ’s nachts beter hebben geslapen door de winnende shoot-outs. Daarover straks meer.

Almere sidderde elke keer als Scott Tupper zich op de kop van de cirkel posteerde

Maar eerst Scott Tupper. Het Canadese strafcornerkanon is de laatste weken uitgegroeid tot een fenomeen. Almere sidderde elke keer als de verdediger zich op de kop van de cirkel posteerde. Zijn tweede corner van de wedstrijd kon door Pasha Gademan alleen nog met zijn lichaam uit het doel worden gekeerd. Strafbal. Tupper zelf: 2-2.
‘Schaerweijde rook in die fase bloed’, constateerde Verga na afloop.
Een paar minuten later was het weer raak. De eerste corner van Tupper belandde nog op een voet, de tweede sloeg kiezelhard binnen: 2-3.

Plots was Schaerweijde de bovenliggende ploeg. Maar Almere raakte niet in paniek. Pieters: ‘Wij hadden van tevoren afgesproken dat we bij een achterstand rustig zouden blijven hockeyen en moesten vertrouwen op onze kwaliteiten.’
De kwaliteit kwam in dit geval bij Pieters zelf vandaan. A la Tupper kegelde hij de bal achter Schaerweijde-goalie Arek Matuszak: 3-3.

‘Ik heb alle vertrouwen in dat de shoot-outs voor ons geen dingetje worden’

Dat was ook de eindstand en dus moesten shoot-outs de beslissing brengen. Op de tribunes van Schaerweijde werden de wenkbrauwen gefronst. De totaal mislukte shootout-serie tegen SCHC (één treffer uit een strafbal na vijf shoot-outs) stond nog vers in het geheugen. Bogaard had drie nieuwe shootout-nemers aangewezen. Het mocht niet baten. Schaerweijde scoorde er slechts twee van de vijf, Almere drie.

Casper Rietveld baalt na zijn gemiste shoot-out tegen Almere. Foto: Koen Suyk.

Schaerweijde-speler Casper Dobbelaar zag van een afstand hoe het weer misging vanaf de 23-meterlijn. ‘Het is een beetje een loterij. We hoopten dat we hem dit keer wel zouden winnen, maar we scoorden er weer te weinig. Staan we weer met lege handen. Terwijl ik alle vertrouwen in de shoot-outs had. We hebben er veel aan gedaan de afgelopen weken.  We moeten nu wel oppassen dat die shoot-outs geen dingetje worden. Maar daar heb ik alle vertrouwen in’, zei Dobbelaar.

Terrance Pieters viert zijn gescoorde shoot-out. Foto: Koen Suyk

Pieters had na afloop nog wel wat bemoedigende woorden voor zijn collega’s van Schaerweijde. ‘Wij verloren een paar jaar geleden ook een keer via shoot-outs van Schaerweijde. Dat doet dan zeer, maar je komt er wel overheen.’

Om daar fijntjes aan toe te voegen: ‘Maar dit is toch wel een tikkie.’

Schaerweijde – Almere 3-3 (0-1)
’33 Erwin Kruisbrink 0-1
’46 Jelle Phijffer 1-1
’46 Deegan Huisman 1-2
’51 Scott Tupper 2-2 (sb)
’59 Scott Tupper 3-2 (sc)
’62 Terrance Pieters (sc)
Almere wint naar shoot-outs: 2-3.
Volgende wedstrijd: zaterdag 10 juni Almere – Schaerweijde


Wat vind jij? Praat mee...