Alle scenario’s over dé climax in de Hoofdklasse Heren

De Hoofdklasse Heren is zondag toe aan de laatste speelronde. De laatste zeventig minuten van de reguliere competitie zullen bepalen welke twee teams zich na Kampong en Bloemendaal plaatsen voor de play-offs om de landstitel. Daarvoor zijn nog vier teams in de race: HGC, Amsterdam, Oranje-Rood en Den Bosch. Met name voor de laatste drie clubs zal het erom spannen. 

Allereerst maar even schetsen hoe de stand van zaken is in de Hoofdklasse na 21 van de 22 speelronden, inclusief het programma van de playoff-kandidaten voor komende zondag. Daarna belichten we per playoff-kandidaat de scenario’s.

HGC

Er moet een wonder gebeuren wil HGC de play-offs mislopen. De ploeg van coach Paul van Ass houdt al bij een gelijkspel in het thuisduel met Bloemendaal de concurrenten qua punten definitief achter zich. Bij een nederlaag kunnen Amsterdam en Oranje-Rood qua punten en aantal overwinningen weliswaar op gelijke hoogte komen met HGC, maar de ploeg uit Wassenaar heeft na 21 duels een veel beter doelsaldo (+30) dan Amsterdam (+17) en Oranje-Rood (+7).

Bloemendaal is net als Kampong al een aantal weken zeker van deelname aan de play-offs, maar vecht met de Utrechtse nummer twee nog wel een onderlinge strijd uit wie de reguliere competitie met de eerste plaats afsluit. Die eerste plek geeft recht op een EHL-ticket én thuisvoordeel in de play-offs.

Amsterdam

Amsterdam heeft zich via drie zeges in de laatste vier duels knap opgewerkt tot de vierde plaats op de ranglijst. Wint de ploeg van interim-coach Jan Jorn van ’t Land zondag thuis van Pinoké en behaalt nummer vijf Oranje-Rood géén absurde monsterzege tegen Den Bosch, dan is deelname aan de play-offs een feit. Oranje-Rood staat in punten gelijk met de Amsterdammers, maar hebben een minder doelsaldo (+7 tegen +17). Voor Amsterdam kan een gelijkspel ook genoeg zijn wanneer het onderlinge duel Den Bosch – Oranje-Rood ook gelijk eindigt.

Oranje-Rood

Oranje-Rood moet het onderlinge duel met Den Bosch winnen én hopen op een misstap van Amsterdam tegen Pinoké om nog een playoff-ticket te kunnen bemachtigen. De Eindhovenaren staan qua punten én zeges gelijk met Amsterdam, maar hebben een pittiger duel voor de boeg dan de Amsterdammers, die hun laatste vier onderlinge duels met Pinoké eenvoudig wonnen (11-1, 6-0, 6-1 en 3-1). Elk resultaat waarbij Oranje-Rood minder punten overhoudt aan de laatste speelronde dan Amsterdam, betekent einde seizoen voor de mannen van tussenpaus Toon Siepman.

Den Bosch

Voor Den Bosch geldt hetzelfde als voor Oranje-Rood: winnen in het onderlinge duel met de Eindhovenaren én een gelijkspel of nederlaag van Amsterdam betekent voor de ploeg van trainer Eric Verboom de eerste playoff-deelname sinds het seizoen 2000/01. Den Bosch heeft na 21 speelronden één punt minder dan Oranje-Rood en heeft dus niets aan een gelijkspel. Zelf winnen is dus sowieso het enige dat telt voor de nummer zes van de ranglijst.


1 Reactie

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Spannend... 99.9% kans dat HGC zich plaatst (ook al verliezen ze Zondag) en 95% kans dat Amsterdam zich plaatst (Pinoke is uitgespeeld). OZ en Den Bosch hebben het wel heel erg laten liggen...


Wat vind jij? Praat mee...