Almere geeft zege weg: ‘Dit gelijkspel voelt als een nederlaag’

Drie minuten voor tijd balde de hand van Qui Vive-speler Mark Weber zich tot een vuist. Met zijn rake strafcorner tegen de plank, zijn tweede doelpunt van de middag, had hij zijn ploeg in de slotfase van het duel tegen degradatieconcurrent Almere ternauwernood naar een punt gesleept: 2-2. Een resultaat waar beide ploegen weinig tot niets mee opschieten. Hurley haalde Almere door de overwinning op Tilburg zelfs in.

Met name voor Almere was het gelijkspel een bittere pil. De ploeg van Alex Verga speelde een sterke tweede helft, waarin het de 0-1 achterstand die het in de negende minuut had opgelopen, omboog in een 2-1 voorsprong. Na die twee goals drukte Almere echter niet door en gaf het Qui Vive de mogelijkheid om zich in de slotfase terug te knokken, zelfs op het moment dat Qui Vive met tien man stond.  ‘Ik gaf ons in de slotfase nog genoeg kans voor een punt. Juist toen we die groene kaart kregen, gingen we beter spelen. Geen moment heb ik gedacht dat we deze wedstrijd zouden verliezen’, zei Weber, die een gelijkspel een terechte uitslag vond. ‘Ik denk dat beide ploegen evenveel kansen hebben gehad.’

‘We hebben gelijkgespeeld, maar het voelt als een nederlaag’

Almere-aanvaller Daniel de Haan kon er maar niet over uit dat Almeerse de overwinning in de slotfase uit handen had gegeven. ‘Ik voel me verslagen. We hebben zeventig minuten lang gedomineerd en dan verlies je alsnog. Althans, we hebben gelijkgespeeld. Maar het voelt als een nederlaag.’

Toch was de voorsprong van Qui Vive na negen minuten, via een strafcorner van wederom Weber, zeker niet onverdiend. Naarmate de wedstrijd vorderde werd Almere wel steeds gevaarlijker. In de eerste helft maaide Stijn van Veldhuizen helemaal vrij in de cirkel over de bal heen en zag Patrick Houben zijn schot door Qui Vive-keeper Peter van Ooik gepareerd worden. In de tweede helft tikte Ooik ook nog eens een strafcorner van Terrance Pieters met zijn stick uit de hoek. ‘We kregen kansen, kansen, kansen’, verwoordde De Haan het.

Uitblinkende Deegan Huisman

Het was uiteindelijk vooral aan Deegan Huisman te danken dat Almere de 0-1 achterstand omboog in een 2-1 voorsprong. In de 47ste minuut kreeg hij bij de tweede paal zijn stick tegen de bal uit een hoge voorzet vanaf links van Manuel Verga. Drie minuten later kreeg hij de bal in de as van het veld aangespeeld en gaf hij in de cirkel voor op de inlopende Patrick Houben, die de bal keurig binnentikte.  Huisman: ‘Als je naar de hele wedstrijd kijkt, is een gelijkspel misschien terecht. Maar gezien de tweede helft hadden wij deze wedstrijd zeker over de streep moeten trekken. Mijn moeder, opa en oma langs de lijn keken waarschijnlijk vanwege mijn doelpunt heel blij naar me, maar ik had liever drie punten gehad.’

Qui-Vive coach Tim Oudenaller, die deze week zijn contract met twee jaar verlengde, kon leven met het gelijkspel. Deze wedstrijd was voor de hekkensluiter weliswaar de ultieme kans om het gat van drie punten met Almere te dichten, maar het mocht volgens hem simpelweg niet zo zijn. ‘Wij waren de eerste helft beter, zij de tweede helft. Al met al vind ik deze uitslag terecht. Natuurlijk gaan wij altijd voor de drie punten, maar vandaag zaten die er gewoon niet in. Dan moet je simpelweg tevreden zijn met een gelijkspel.’