Almere moet opeens angstvallig achterom kijken

De ruime voorsprong van Almere op hekkensluiter hdm is door twee sterke Haagse zeges verdampt tot slechts drie, en dat met Tilburg-hdm zondag op het programma. Almere-coach Pasha Gademan zegt zich nog geen zorgen te maken, maar moet ondertussen wel heel veel ballen in de lucht houden.

Als nummer twaalf hdm zondag wint van nummer tien Tilburg, kunnen Almere en hdm na de achttiende speelronde zomaar op gelijke hoogte staan. Dat is in het geval dat Almere zondag niet weet te verrassen op Rotterdam. Wie het programma van de Hoofdklasse Heren verder bekijkt, ziet dat er op de laatste reguliere speeldag de kraker Almere-hdm op het programma staat. Dat zou zomaar dé wedstrijd kunnen worden die beslist wie er rechtstreeks degradeert uit de Hoofdklasse.

Het resterende programma ziet er voor Almere zo uit:

-8 april Rotterdam uit
-13 april Oranje-Rood thuis
-15 april HGC thuis
-22 april Kampong uit
-29 april hdm thuis

Op HGC na alleen maar ploegen uit de top 5, voordat promovendus hdm op 29 april naar Almere afreist.

Het is voor tweedejaars hoofdklasser Almere een situatie die het hart steeds sneller doet kloppen. Nadat het team in de tweede helft van het seizoen van Tilburg had gewonnen, volgden grote nederlagen in Amsterdam (7-1) en thuis tegen Den Bosch (1-4). ‘We waren goed bezig. Maar de nederlaag tegen Amsterdam op vrijdagavond was te dik. Justin Klop had een scheurtje in z’n kuit opgelopen. Jonas de Geus en Terrance Pieters werden op zaterdag geveld door griep. Toen bleek Den Bosch een maatje te groot voor ons’, reageert Pasha Gademan.

Terrance Pieters in het verloren duel tegen SCHC. Foto: Koen Suyk

De Geus en Pieters staan weer in de schijnwerpers

Voor eerstejaars coach Gademan is het nu spitsuur. De coach is assistent bij Nederlands A en was daarvoor met Pasen in Engeland. Maar het is vooral de situatie met Almere die de meeste energie kost. Hij staat met één been in het huidige seizoen, maar met het andere alweer in het volgende. Want wat er gebeurt met zijn internationals Jonas de Geus en Terrance Pieters? Zullen ze net als vorig jaar – ondanks een hongerig aantal topclubs – op het oude honk blijven of toch een overstap maken?

Een voorwaarde om te blijven hangt uiteraard deels samen met het perspectief in Almere. De Promotieklasse is uiteraard een no-go. Daarnaast moet er volgend jaar vooral omhoog worden gekeken in Almere, en niet meer omlaag. Vorige maand hoopte Almere er al uit te zijn met De Geus en Pieters. Dat is nog niet gelukt. Ondertussen is Gademan al bezig met versterkingen voor volgend seizoen. Binnenkort zit hij weer met de middenvelder om de toekomst te bespreken.

Almere zal alles doen om te voorkomen dat 29 april D-day wordt

Maar het is vooral de huidige situatie met een steeds sterker wordend hdm die dreigend is. ‘Natuurlijk houd ik ze in de gaten. Ik had ook verwacht dat ze het in de tweede seizoenshelft beter zouden doen. Zij hebben een sterke teamcultuur. En ik weet dat dit suf klinkt, maar ik blijf me vooral focussen op mijn eigen ploeg’, verklaart Gademan. De oefenmeester moet toegeven dat de situatie heel dreigend wordt, als hdm zondag van Tilburg wint. Dan nog hoopt hij zelf op ‘een stuntje’ in de wedstrijden tegen de topclubs. Iets wat Almere in de eerste helft van het seizoen niet is gelukt, maar wel regelmatig  dichtbij was. Als er niet gestunt wordt door Almere, zal zondag 29 april in veel gevallen uitmaken wie er direct degradeert. Het goede nieuws is dat Almere dan thuisvoordeel heeft. Het slechte nieuws is dat Almere eigenlijk niet meer had verwacht in deze situatie te verkeren.

Stand onderin Hoofdklasse Heren:

  1. Pinoké 17-16
  2. SCHC 17-14
  3. Tilburg 17-12
  4. Almere 17-10
  5. hdm 17-7

Wat vind jij? Praat mee...