Als ’t bij Bloemendaal loopt, gaat het hard, weet HGC nu ook: 7-2

De liefhebbers van mooi hockey en fraaie doelpunten raden we aan de komende weken de thuiswedstrijden van Bloemendaal te bezoeken. Na de 5-1 overwinning van vorige week tegen Rotterdam, lieten de mannen van Bloemendaal zondag tegen HGC de fans weer genieten. Vanaf de eerste minuut voerden de oranjehemden een heerlijke hockeyshow op. Toen na vier keer 17,5 minuten het applaus van de tribunes klaterde, stond er liefst 7-2 op de borden.

‘Het liep vandaag heel lekker’, zei Bloemendaal-middenvelder Floris Wortelboer na afloop met een grote glimlach. ‘Voor mij is het geen verrassing dat we zo goed kunnen spelen. Op de training zie ik wekelijks hoeveel kwaliteit we hebben. Vandaag klopte het allemaal. Al worden we natuurlijk wel geholpen doordat die doelpunten zo snel vallen in het eerste kwart.’

Floris Wortelboer van Bloemendaal (rechts) is Jorrit Croon net te snel af. Foto: Koen Suyk

Wat heet. Na zestien minuten was het al 4-0. Achtereenvolgens Tim Swaen (strafcorner), Wortelboer, Roel Bovendeert en Florian Fuchs ramden de bal achter de hulpeloze goalie Sam van der Ven. Boem, boem, boem, boem! 4-0! HGC wist niet wat het overkwam.

HGC-coach Jan Jorn van ’t land stond aan de kant machteloos. ‘Ik heb de spelers gevraagd of ze een 2-0 achterstand niet voldoende vonden’, zo had Van ’t Land na het eerste kwart ietwat gekscherend tegen zijn ploeg gezegd. Hij refereerde aan de wedstrijd van vrijdag tegen Pinoké, toen HGC 2-0 achterkwam. In eigen huis werd dat nog rechtgetrokken en won HGC met 5-3. In Bloemendaal zat dat er geen moment in.

Teleurstelling bij Tristan Algera van HGC. Dik verloren en ook nog eens geblesseerd geraakt. Foto: Koen Suyk

En dat wist Van ’t Land eigenlijk al na een kwart spelen. ‘We misten vandaag met Floris van der Linden, Tom Hiebendaal en Pelle Vos, drie belangrijke spelers, waardoor we een veel te dunne selectie hadden. We kunnen Bloemendaal veel beter partij bieden dan we vandaag hebben gedaan, maar dan moeten we wel compleet zijn. Daar komt nog eens bij, dat het duel van vrijdagavond veel kracht heeft gekost. Het ontbrak ons vandaag aan de energie om het Bloemendaal echt moeilijk te maken.’

Van ’t Land had daarmee zeker een punt. Ploegen kunnen het zich tegen dit Bloemendaal niet permitteren om niet honderd procent te zijn. Vraag maar aan Rotterdam, dat dus vorige week onder de voet werd gelopen. Bloemendaal beschikt over zoveel snelheid en scorend vermogen dat het zaak is de defensie hermetisch af te sluiten. Nog een tip: kom niet op achterstand, want met Thierry Brinkman en de Duitser Florian Fuchs is Bloemendaal dodelijk in de omschakeling. Brinkman was gisteren weer eens belangrijk met een treffer en twee assists. Fuchs liet deze zomer het EK hockey in Amsterdam schieten om fris te worden. Afgaande op de eerste competitieweken is die missie geslaagd. Het is een genot om Fuchs aan het werk te zien. Als het lekker loopt.

Thierry Brinkman namens Bloemendaal in duel met Steijn van Heijningen (HGC) en rechts Tristan Algera.

Die laatste toevoeging staat er niet voor niets. In de Hoofdklasse is er waarschijnlijk geen ploeg die zo weergaloos hockey kan spelen als ze in een flow zit. Dat lieten de Noord-Hollanders vorig jaar in de eerste seizoenshelft ook al zien. Met een ruime voorsprong beëindigde Bloemendaal als koploper de eerste competitiehelft. Na de winterstop ging het allemaal wat moeizamer en kwam er wat zand in de geoliede machine, die met de week stroever ging lopen. Uiteindelijk strandde de kampioensmissie van Bloemendaal in de halve finale van de play-offs tegen Kampong, dat met betonhockey Bloemendaal de weg naar de finale versperde en later de landstitel won.

Kampong weet zondag dat het moet zorgen dat het niet gaat lopen bij Bloemendaal

Almere toonde vrijdagavond in eigen huis aan dat massaal verdedigen, het spel ontregelen, nog steeds de beste remedie is tegen Bloemendaal. Pas in de allerlaatste seconde capituleerde Almere. Het wordt zondag daarom boeiend als Bloemendaal het in Utrecht tegen Kampong moet opnemen. De landskampioen verstaat de kunst van het verdedigen nog beter, beschikt daarnaast ook nog eens over een surplus aan aanvallende kwaliteit én is extra gewaarschuwd na zondagmiddag. Zorg dat het niet loopt bij Bloemendaal, want dan kan het hard gaan.

Bloemendaal – HGC 7-2 (5-0)
‘3 Tim Swaen 1-0 (sc)
‘5 Floris Wortelboer 2-0
’13 Roel Bovendeert 3-0
’16 Florian Fuchs 4-0
’21 Glenn Schuurman 5-0
’37 Thierry Brinkman 6-0
’57 Florian Fuchs 7-0
’62 Dick Möhlmann 7-1 (sc)
’69 Nicholas Budgeon 7-2 (sc)


Wat vind jij? Praat mee...