Billy Bakker na 8-2 afstraffing: ‘Dit nog nooit meegemaakt’

De druk stond er vol op bij Amsterdam, dat met een achterstand van drie punten op de top vier thuis moest zien te winnen van HGC. Maar de ploeg van Graham Reid werd weggespeeld en keihard afgestraft: 2-8. Het is crisis in Amsterdam.

Een afstraffing was het. Een aanfluiting. Een wanprestatie. Een totale vernedering. Zondagmiddag 17 maart was de dag dat de normaal zo frivole spelers van Amsterdam hockeyles kregen van HGC, dat de thuisploeg van het kastje naar de muur stuurde en met iets meer geluk en effectiviteit zomaar de tien of zelfs de vijftien had kunnen halen. Na het laatste fluitsignaal beantwoordde het meegereisde publiek de galavoorstelling van HGC met een daverend applaus. Dit was sensationeel.

Zes punten bedraagt de achterstand van Amsterdam op nummer vier Oranje-Rood inmiddels. Den Bosch heeft de hoofdstedelingen ingehaald. Amsterdam staat nu zesde en is na de winterstop de draad helemaal kwijt. De ploeg maakt een uitgebluste indruk. Internationals Mirco Pruyser, Billy Bakker en Valentin Verga staan niet op. Achterin wordt kinderlijk eenvoudig de ene na de andere goal weggegeven. Verga ging gruwelijk in de fout bij de 1-5. Er is een grondige evaluatie van coach Graham Reid nodig om nog iets van dit seizoen te maken.

Kenta Tanaka heeft HGC al in de vierde minuut op een 0-2 voorsprong gezet. Foto: Willem Vernes

Binnen vier minuten stond het al 0-2

Eerste minuut, Maxime Plennevaux (0-1). Vierde minuut, Kenta Tanaka (0-2). Als je iets zou verwachten van Amsterdam na het gelijkspel tegen Rotterdam en de nederlaag tegen Den Bosch, twee teleurstellende resultaten tegen ploegen waarmee ze zijn verwikkeld in een strijd om de vierde plek, dan is het wel dat ze concurrent HGC vanaf de eerste minuut bij de keel zouden grijpen. Maar binnen vier minuten stond het al 0-2.

Wat zich vervolgens voltrok in het Amsterdamse Bos, was bizar. In het eigen Wagener Stadion was Amsterdam een lachertje. Een speelbal van het oogstrelende HGC, dat in het begin van de competitie nog verloor van Amsterdam en ook tegen andere ploegen vaak punten liet liggen. Toen was HGC een spektakelploeg, dat wel complimenten kreeg voor het aantrekkelijke spel, maar vaak de trekker niet overhaalde. Het waren geen killers. Nu is HGC een ploeg om serieus rekening mee te houden.

Jan-Willem Buissant weet niet wat hem overkomt. Foto: Willem Vernes

Ruststand: 1-5

Twintigste minuut, Ashley Jackson (0-3). Eénentwintigste minuut, Olivier van Tongeren (0-4). Achtentwintigste minuut, Maxime Plennevaux (1-5). Het was nog niet eens rust of Amsterdam was al kansloos voor de overwinning. Het niet juichen van Amsterdam na de goal van Teun Rohof (1-4) en het snel terug naar de middenlijn rennen, was veelzeggend voor de onmacht van de thuisploeg.

Na rust denderde HGC door. Karst Timmer en Van Tongeren maakten er 1-6 en 1-7 van. De 2-7 van Amsterdam was puur voor de statistieken. Zes minuten voor tijd maakte Ashley Jackson de 2-8.

De 2-8!

Na het laatste fluitsignaal zochten de vernederde spelers van Amsterdam woedend en gefrustreerd de kleedkamer op. Tijd om elkaar eens flink de waarheid te zeggen. Ze kwamen er pas na een uur (!) weer uit.

Amsterdam-coach Graham Reid kijkt moedeloos toe. Foto: Willem Vernes

 


23 Reacties

 1. rudi wortmann

  Lang leve de PRO league! :-(

  1. paulvanbeuzekom

   Amsterdam heeft nauwelijks internationals in de pro league vergeleken met andere topteams. Slap excuus.

 2. mickh

  Ach ja, zoals ik al eerder schreef. En verder `Het is stil in Amsterdam`, al gaf Ramses Shaffy daar een wat andere invulling aan.

 3. haags-hopje

  Spelers in vorm... Caldas snel bellen of Van Ass de aanvoerdersband weer wil om doen in Oranje en direct Van Heijningen en Vos mee selecteren... Misschien zelfs Van der Linden nog eens lief aankijken... Mag ook aan Van Ass Sr. vragen om een paar lessen attractief hockey...

  1. lisahockey200

   Dus omdat HGC wint van Amsterdam moet Van Ass in Oranje de aanvoerdersband dragen? Leg eens uit

 4. Mark Bouwman

  HGC is puur eigenzinnige cultuur met snel aanvallend spel. Dat etiket is al vanaf het eerste jaar van de HK lichtblauw verankerd. Chapeau, ongekend dit.

  1. Toon Janssen

   Volgens mij gaat dit over de portemonnaie niet zo zeer over cultuur. Wat niets af doet aan het heerlijke hockey dat je te zien krijgt.

 5. haags-hopje

  Nou Lisahockey, omdat Van Ass tijdens het WK en in de competitie bewijst dat hij op dit moment met afstand de beste speler is en Bakker moeite lijkt te hebben zijn niveau te halen... Dat hoeft niet direct een probleem te zijn, maar het verschil is nu wel erg groot. Daarbij zit Van Ass nu niet eens bij de grote groep voor Oranje, dus ik zo denken dat Caldas met enige nederigheid een telefoontje naar huize Van Ass pleegt... En bij HGC bewijst hij dat hij de band aan kan. En ja, ik realiseer me dat ik de ins en outs van de groep niet ken, maar hockeytechnisch is het een “no brainer”...

 6. maarten_13

  @haags-hopje Ooit afgevraagd waarom van Ass een tijdje niet mee heeft gedaan in de pro-league? https://hockey.nl/nieuws/oranje/caldas-verga-en-kemperman-naar-maleisie-geen-pro-league/ Staat in de tekst van bovenstaande link... Dus een nederig telefoontje lijkt me niet op z'n plaats. Een mening hebben is prima, niet alle ins- en outs weten kan, maar enige informatie inwinnen voordat je met zo'n tegel komt lijkt me wel wijs.

 7. maarten_13

  hockey.nl, is het binnenkort misschien mogelijk om links een ander kleurtje te geven en "enters" mogelijk te maken in reacties? Nu wordt mijn (bovenstaande) reactie nogal onoverzichtelijk...

  1. rosa1991

   Waarom zit iedereen toch te zeiken over enters. Misschien moet je ze gewoon aanslaan ipv het probleem bij iemand anders neer te zetten

 8. haags-hopje

  Maarten_13 je reactie is goed leesbaar. Je link ook, al had ik die al gelezen. Zoals ik al zei, zal Caldas -denk ik- nu na de operatie heel graag Van Ass weer bij de selectie halen. Daarbij lijkt het mij ("vanaf de tegel") ook goed om hem een wat meer leidende rol te geven, in plaats van als wissel in het veld komen voor Verga/Bakker, zoals tijdens het laatste WK. En mijn mening is (nog steeds) dat hij in ieder geval hockeytechnisch die band verdient...

  1. lisahockey200

   Hij is idd wel echt een vd dan niet de beste, maarja, een captain moet ook andere kwaliteiten hebben, blijkbaar heeft bakker die..

 9. luchtisblauwgrasisgroen

  Ik kan me herinneren dat Bloemendaal ooit 9-0 bij Amsterdam uit heeft gewonnen...

 10. PeterMontijn

  Dat moet in het seizoen geweest zijn dat Bloemendaal alle Nederlandse en buitenlandse internationals gekocht had. Weet je nog meer uitzonderlijke Bloemendaal scores? Dat vinden wij als hockey.nl lezers namelijk waanzinnig interessant!

 11. haags-hopje

  Haha Peter, dan kan het in ieder seizoen zijn geweest. 😉

 12. conegut

  Wat is er precies aan de hand bij Amsterdam ? Houdbaarheid misschien een relevant onderwerp. Ze zullen aankomende tijd een behoorlijk jasje uit gaan doen, oude spelers in de selectie die niet thuis geven en jonge spelers niet goed genoeg. Dat is toch eigenlijk Amsterdam onwaardig.

 13. luchtisblauwgrasisgroen

  Bloemendaal won in 2005 met 7-1 uit tegen Amsterdam (close enough), dus Bakker heeft het wel degelijk meegemaakt.

 14. mickh

  Hulde voor Paul van Ass, die na de aftocht van een bataljon aan vertrekkende spelers afgelopen zomer er kennelijk in geslaagd is om binnen een aantal maanden een vreemdelingenlegioen om te smeden tot een onoverwinnelijk collectief, dat ook nog eens attractief hockey speelt. Petje af.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Mee eens, erg knappe prestatie!

  2. MIck

   Helemaal mee eens

 15. ruurdjanrauwerda

  Amsterdam heeft oudjes die '(bijna) over the hill' (wel fit, niet scherp en niet voldoende hongerig naar meer) zijn zoals Australië ook had met Dwyer etc. We wonnen toen van ze en dachten dat we er al waren op de OS. Grappig genoeg was de coach van Australië toen Graham Reid. Hij is geduldig genoeg geweest met een paar jongens, maar de tijd is nu wel op. Te lang mee doorgaan werkt niet, je moet blijven verfrissen. Dit is een verloren seizoen, tijd om nu het roer om te gooien. Anders wordt volgend seizoen ook moeilijk.


Wat vind jij? Praat mee...