Amsterdam pakt eerste slag in finale om het landskampioenschap

Amsterdam heeft de eerste finalewedstrijd om het landskampioenschap, uit bij Oranje Zwart, met 1-2 gewonnen. De 1-1 bleef lang op het scorebord staan, maar 5 minuten voor tijd scoorde Valentin Verga de beslissende voor de Amsterdammers.

Na een paar aanvallen over en weer was de eerste echte kans van de wedstrijd voor OZ’s Jelle Galema. De spits ontdeed zich op snelheid van zijn Amsterdamse verdediger, en schoof de bal met zijn backhand onder keeper Laurens Goedegebuure door. Amsterdam liet zich echter niet van de wijs brengen door de vroege treffer en het luidruchtige thuispubliek van de Eindhovenaren. De eerste strafcorner van de wedstrijd was voor de Amsterdammers, na een kwartier gespeeld te hebben.

Of de strafcorner liep zoals hij bedoeld was is de vraag: Justin Reid-Ross moest de bal zelf stoppen en kwam tot 2 keer toe tot een schot op goal in plaats van een sleep. Het 2e schot werd getipt door Kenny Bain, waardoor OZ-goalie Vincent Vanasch er niet meer bij kon: 1-1 in de 13e minuut. Amsterdam was vervolgens nog een aantal keer in de Eindhovense cirkel te vinden. Met name Valentin Verga sneed met regelmaat door het middenveld van OZ heen. Een tip op de paal was echter het enige echte gevaar wat de Amsterdammers konden stichten, tegen een sterk ogende verdediging van OZ. Ook de Eindhovenaren konden een aantal keer in de Amsterdamse cirkel komen, maar Laurens Goedegebuure hoefde niet in actie te komen.

Pruyser kon een actie maken, maar werd sterk verdedigd door Joep de Mol. Een push van Robbert Tigges miste even later de kracht en vormde voor Vanasch geen probleem. Op slag van rust was er de 1e corner voor OZ, maar Mink van der Weerden trof geen doel.

Rust

De tweede helft was nog geen minuut oud, of Amsterdam versierde al een strafcorner. Reid-Ross mikte echter net naast het doel van Vanasch. Een paar minuten later kwam Bob de Voogd in kansrijke positie. Hij strekte zich tot het uiterste en kreeg in een sliding nog net het puntje van zijn stick tegen de bal, maar kon de bal niet genoeg richting meegeven waardoor Goedegebuure, die sterk uitkwam, kon redden. OZ bleef aandringen. Een strafcorner volgde, maar de sleep van Van der Weerden werd eruit gelopen door Rohof, die daarbij wel een overtreding maakte. Ook een tweede strafcorner werd onderschept door Rohof, waarna Baart de afvallende bal nog uit de lucht kon slaan. Die ging, snoeihard weliswaar, naast.

OZ was in de eerste fase van de tweede helft de bovenliggende partij, maar kwam nauwelijks tot uitgespeelde kansen. Het bracht Amsterdam niet van de wijs, en Verga hield het vertrouwen om bijvoorbeeld recht voor eigen keeper Goedegebuure langs uit te verdedigen. Een snelle uitbraak van Rizwan leidde tot een backhandschot van Galema, wat goed werd afgestopt door Reid-Ross. Halverwege de 2e helft kwam De Voogd vrij na een slim steekpassje, maar Goedegebuure lag in de weg. Aan de andere kant bracht Vanasch redding op een backhandschot van Billy Bakker, dan hij recht op zich af zag komen.

Amsterdam gevaarlijker

Amsterdam kwam er in de 2e fase van de 2e helft meer uit en werd gevaarlijker. Dat resulteerde 5 minuten voor tijd in de 1-2, hard en hoog binnengeslagen door Valentin Verga. OZ begon vervolgens aan een slotoffensief, maar dat leverde geen uitgespeelde kansen op. Een push van Galema vloog nog langs Goedegebuure, maar ook voorlangs de goal. Diezelfde Galema claimde even later vurig een strafcorner, maar volgens de arbitrage werd er door een OZ’er shoot gemaakt.

Oranje Zwart – Amsterdam 1-2 (1-1)