Amsterdam rolt als een ’tsunami’ over HGC heen (7-3)

Amsterdam heeft zaterdag een ware strafexpeditie uitgevoerd tegen HGC. In het Wagener Stadion versloeg de ploeg van Santi Freixa de manschappen van Paul van Ass met liefst 7-3. De thuisploeg nam daarmee keihard revanche op de 2-8 nederlaag van vorig seizoen, waarmee HGC destijds Amsterdam in een diepe crisis duwde.

De nederlaag tegen HGC betekende op 17 maart 2019 indirect het ontslag van coach Graham Reid, die ook al op weg was om bondscoach van India te worden. Onder leiding van Jan Jorn van ’t Land bereikte Amsterdam nog wel de play-offs, maar daarin verloor het eerst van Bloemendaal en daarna van HGC.

De eclatante 2-8 nederlaag tegen HGC gaf achter schermen het sein dat het anders moest in Amsterdam. De verouderde, soms negatieve ploeg moest worden veranderd in een jonge enthousiaste equipe. ‘De 8-2 is destijds wel een omslag geweest van wat we willen doen met de club’, erkende spits Mirco Pruyser na afloop. ‘Het is mooi dat we een aantal maanden later dit op de mat kunnen leggen.’

De aanzet tot die transformatie werd afgelopen zomer ingezet. Santi Freixa, kind van de club, werd aangesteld als coach en jonge talenten werden naar de hoofdstad gehaald. In de eerste wedstrijden van het seizoen was dat nog geen onverdeeld succes. Amsterdam speelde wisselvallig en vond zichzelf voor het duel met HGC terug op de zevende plaats. De wedstrijd van vorige week tegen Kampong was illustratief. Amsterdam kwam binnen vijf minuten al op een 2-0 voorsprong, maar verspeelde toch uiteindelijk de zege: 4-3.

Hoofdrol

Zaterdag duurde het geen vijf, maar zeven minuten voordat Amsterdam met 2-0 voor stond door doelpunten van Floris Middendorp en Mirco Pruyser. Met die twee doelpuntenmakers zijn ook meteen de hoofdrolspelers van dit bijzonder Hoofdklasse-duel genoemd.

Laten we beginnen met de oud-gediende: Pruyser. De aanvaller draait al een aantal weken niet heel lekker. Ballen die normaal vast aan zijn stick lagen, sprongen er nu vanaf en ‘zekerheidjes’ voor het doel belandden vaak net naast. Tot zaterdagmiddag toen de spits zijn faam weer waarmaakte door drie keer te scoren. Maar ook buiten die treffers speelde de aanvaller sterk, was hij weer balvast en vormde Pruyser de kapstok waar Amsterdam zijn spel aan kon ophangen.

Pruyser juicht na zijn derde treffer. Foto Koen Suyk

Ondanks zijn drie treffers was de ster van de middag jongeling Middendorp. De speler van Jong Oranje is afkomstig van het Gelderse Hattem. Middendorp geldt als groot talent. Een jongen met techniek en lef, zo één waarvoor je naar het stadion komt.

Degene die dat zaterdag op deze extra speeldag van de Hoofdklasse Heren deden, zagen Middendorp schitteren met heerlijke acties. In het tweede kwart resulteerde een heerlijke solo nog niet in zijn tweede doelpunt, maar in de laatste minuut van de eerste helft lukte dat wel. De mooiste treffer van de middag. Al moet Middendorp de eer voor die goal voor de helft delen met Valentin Verga. Het duo soleerde op fraaie wijze door de HGC-defensie, waarna Middendorp de trekker overhaalde.

Tsunami

Het tweede doelpunt van Middendorp was al de zesde van Amsterdam in de eerste helft. De ploeg van Freixa voerde een complete strafexpeditie uit en liet geen spaan heel van de gasten. Bijna elke aanval leverde een kans en dus ook heel vaak een treffer op. Naast twee doelpunten voor Middendorp en Puyser voor de rust, scoorden ook Reid-Ross en Johannes Mooij. Siem Schoenaker deed wat terug namens de gasten, die bij vlagen niet wisten wat ze overkwam.

Santi Freixa verhaalt enthousiast tegenover zijn collega Paul van Ass van HGC. Foto: Koen Suyk

Freixa was niet verrast door het spel van zijn ploeg, zo vertelde de coach achteraf: ‘Ik weet dat wij gewoon heel goed kunnen spelen. Dat hebben wij de hele voorbereiding laten zien, alleen in de competitie kwam het er door de extra spanningen en door al die nieuwe jongens nog niet uit. We waren wat te wisselvallig. Vorige week was het al beter. Toen begonnen we goed, alleen lieten we het daarna liggen. Vandaag begonnen we weer met veel energie, als een tsunami en we wisten die in het vervolg van het duel wel te managen.’

Door de tsunami van Amsterdam, die dus resulteerde in een 6-1 ruststand, werd de tweede helft een formaliteit. Daarin scoorde Mirco Pruyser de 7-1, waarna de thuisploeg HGC de kans gaf de stand iets draaglijker te maken door doelpunten van Seve van Ass (strafbal) en Maico Casella.

‘Die 8-2 waren we al wel vergeten, maar het is natuurlijk wel lekker dat we met deze marge van HGC winnen’, besloot Pruyser lachend.