Amsterdam wint topper van OZ en pakt koppositie

In het Wagener stadion in het Amsterdamse bos heeft Amsterdam vrijdagavond de koppositie in de Hoofdklasse Heren gegrepen door Oranje Zwart met 4-3 te verslaan. Het was een bewogen week voor Amsterdam: dinsdag werd bekend dat coach Alyson Annan de club gaat verlaten voor de Oranje Dames en topschutter Justin-Reid Ross scheurde zijn enkelbanden op de training. Het was vrijdagavond de vraag hoe de hoofdstedelingen er voor zouden staan.

Vanaf het eerste fluitsignaal dwong Amsterdam de regerend kampioen in de achteruit. Dat resulteerde in 4 afgedwongen strafcorners, maar daarvan vond er niet een het net. Het gemis van specialist Reid-Ross werd meteen zichtbaar. Toch was het de thuisploeg die op voorsprong kwam. In de 18e minuut schoot Robbert Tigges het thuispubliek op de banken: 1-0.

Strafcorners

‘Ook Justin mist weleens meerdere strafcorners op rij en Robert Tigges kan ze ook goed nemen, dus ik wil het probleem niet groter maken dan het is. Robbert krijgt zondag gewoon weer een kans’, aldus Alyson Annan na afloop van het duel. ‘Het team heeft het geweldig gedaan vanavond.’ Hoe lang strafcornerspecialist Reid-Ross aan de kant staat is nog onduidelijk. Annan hierover: ‘Hopelijk weten we dat snel en valt het mee, maar het ziet er naar uit dat hij het einde van de eerste seizoenshelft niet haalt.’

Waar Amsterdam de vijf strafscorners in de eerste helft niet omzette in goals, schoot OZ’er Mink van der Weerden in de 21e minuut zijn eerste strafcorner van de wedstrijd wel binnen. Hard in de bovenhoek: 1-1.  In het vervolg van de eerste helft leek OZ beter in de wedstrijd te komen, maar tot grote kansen leidde dat niet. Bij een 1-1 stand floot de scheidsrechter de spelers richting de kleedkamers.

Tweede helft

Een tikje tegen de verhouding in nam Oranje Zwart na rust de leiding via Benjamin Stanzl. Amsterdam liet twee strafcorners onbenut, waar Stanzl vervolgens in de 40e minuut handig de 1-2 binnen tikte. Nog geen minuut later trok de Schot Kenny Bain voor Amsterdam de stand gelijk. Bij 2-2 op het scorebord mocht Mink van der Weerden aanleggen voor zijn tweede strafscorner van de wedstrijd.

Waar hij de eerste benutte, werd deze tweede gestopt. In de omschakeling counterden de Amsterdammers eruit en rondde Mirco Pruyser op aangeven van Teun Rohof hard af. Een kwartier voor tijd was het opnieuw de lange behendige spits van Amsterdam die OZ-doelman Vincent Vanasch wist te passeren: 4-2.

Net als in de eerste helft speelde OZ ook aan het einde van deze helft zijn beste spel. Rashid Mehmood bracht tien minuten voor tijd de spanning weer terug in de wedstrijd door de 4-3 binnen te tikken. Een gelijkspel hing in de lucht, Oranje Zwart drong aan, maar de mannen van Annan hielden stand. Bij het laatste fluitsignaal vierde het thuispubliek een feestje en keerden de Eindhovenaren geslagen huiswaarts.

Einde speelronde zes

De topper op Amsterdamse bodem was het laatste duel van speelronde zes in de Hoofdklasse. De wedstrijd kon afgelopen zondag niet gespeeld worden omdat Amsterdam in Hamburg moest aantreden in de eerste ronde van de Euro Hockey League. Daar plaatsten de mannen van Alyson Annan zich gemakkelijk voor de achtste finales van de EHL door overtuigende zeges op het Poolse SK Pomorzanin Torun (19-2) en het Franse Saint Germain (4-0).

Aankomende zondag komen beide teams opnieuw in actie. In speelronde zeven van dit seizoen neemt Oranje Zwart het om 14.45 in eigen huis op tegen hekkensluiter Schaerweijde. Amsterdam gaat op bezoek bij ‘buurman’ Pinoké.

Stand en programma

Kijk hier voor de actuele stand en het volledige wedstrijdprogramma van de Hoofdklasse Heren.