Arjen Lodewijks (Den Bosch) flikt het weer tegen Tilburg

Hij noemt zichzelf geen goaltjesgetter, maar tegen Tilburg lukt scoren Arjen Lodewijks opvallend vaak. De middenvelder leidde zondag de 3-1 zege van Den Bosch in met wéér een doelpunt tegen zijn oude club.

‘Ik weet niet wat het is, vorig jaar scoorde ik ook al in beide wedstrijden en nu lukt het weer’, zei de 28-jarige Lodewijks met een grijns op zijn gezicht na afloop. ‘Een van mijn betere vrienden staat bij Tilburg op goal (Camille van Emstede, red.). We hebben ook lang samengewoond. In aanloop naar zo’n wedstrijd wordt het scoren tegen hem wel een dingetje. We dagen elkaar dan van tevoren uit. Gelukkig kwam ik weer als winnaar uit de strijd. Een paar minuten na mijn goal keken we elkaar even recht in de ogen en complimenteerde hij mij met mijn doelpunt. Dat doet hij dan toch weer netjes.’

ABN AMRO Cup als testcase

Tilburg was in de Brabantse derby een gemakkelijke prooi voor de Bosschenaren. ‘Het verbaasde me niet dat we vandaag zo gemakkelijk aan hockeyen toekwamen’, zei Lodewijks. ‘Vorige week hebben we in de ABN AMRO Cup ook goed tegen Tilburg gespeeld, dus wat dat betreft komt deze zege niet heel onverwachts. Aan de andere kant is zo’n eerste wedstrijd van het seizoen wel een stukje anders. Deze wedstrijden zijn natuurlijk meer beladen, er komt meer spanning bij kijken. We hebben de ABN AMRO Cup als laatste test gebruikt richting de eerste wedstrijd van het seizoen. Ik denk dat we een goed gevolg hebben kunnen geven aan die tweede plaats.’

Met versterkte selectie hoopt Den Bosch op gedroomd play-offticket

Het lukte Den Bosch vier seizoenen op rij niet om de competitie te starten met een zege, maar tegen Tilburg kwam de winst tijdens een seizoenosuverture nauwelijks in gevaar. ‘Als je het beter wil doen dan voorgaande jaren, moet je gewoon zo’n openingswedstrijd winnen.’

Dat deed Den Bosch met een versterkte selectie ten opzichte van vorig jaar. Doelman Loïc van Doren, Sébastiën Dockier, Jelle Galema, Tijmen Reijenga en Simon Dalderop pasten zich goed aan aan de speelwijze van coach Eric Verboom: dreigend, aanvallend en controlerend.

Auw. Den Bosch-speler Jasper Tukkers wordt opgevangen door Vincent Langenhuijsen van Tilburg. Foto: Gino van Outheusden/OrangePictures

Lodewijks verwacht met de huidige versterkte selectie hogere ogen te gooien ten opzichte van vorig jaar. ‘Ik heb het gevoel dat we stappen hebben gemaakt met deze nieuwkomers. De groep is redelijk bij elkaar gebleven en de jongens die erbij zijn gekomen, zijn echt versterkingen. Ik merk dat we nu in iedere linie spelers hebben met veel kwaliteiten die goed uit de verf komen. Natuurlijk zijn er zo’n zes ploegen die kans maken op die play-offplekken. We worden ook niet echt genoemd als kanshebber op een play-offticket, maar dat is niet zo erg. Dan kunnen we lekker vanuit een underdogpositie zomaar eens de verrassing van het seizoen worden.’

Vis in het water

Dat is ook de doelstelling van aanwinst Galema, die meteen zijn stempel drukte bij de Bosschenaren. De aanvaller dartelde diverse keren de vijandelijke cirkel in en was voornamelijk met zijn backhand een gevaar voor Van Emstede. De overgang van Oranje-Rood naar Den Bosch deed menig wenkbrauwen in hockeylandschap fronsen. Zijn transfer zou ‘een stap terug zijn’ in de carrière van de pas 25-jarige aanvaller. ‘Zo zie ik het zeker niet. Ik ben hier gekomen om een nieuwe impuls te geven aan mijn hockeyleven. Ik heb bij Oranje-Rood fantastische tijden meegemaakt. Die kan ik bij Den Bosch als ervaring gebruiken, ook richting het team. Ik wil nu in een andere rol voor een iets andere doelstelling gaan hockeyen. Ik voel me hier als een vis in het water.’

Den Bosch speler Jelle Galema viert zijn eerste treffer voor Den Bosch. Foto: Gino van Outheusden/OrangePictures

Dat merkte ook doelman Van Emstede, die met knap keeperswerk Tilburg voor een grotere nederlaag behoedde. ‘We mochten van geluk spreken dat het maar 2-0 bij rust stond’, sprak de doelman. Den Bosch opende sterk met drie strafcorners, maar de Tilburgse goalie wist zijn doel schoon te houden. Tot aan de 19e minuut, toen goede vriend Lodewijks van dichtbij de doelman passeerde na een harde backhand van Dockier. ‘Je mag best weten dat ik redelijk over de zeik was dat uitgerekend mijn oud-huisgenootje weer tegen mij scoorde, zeker omdat ik hem van tevoren had opgenaaid. Aan de andere kant gun ik het hem ook wel weer. Eerlijk is eerlijk, Arjen tikte de bal goed binnen.’

Kort voor rust verdubbelde Austin Smith vanuit de strafcorner met een venijnige sleep de voorsprong. Tilburg kwam na de theepauze ogenschijnlijk snel en met spirit de kleedkamer uit, maar al na vier minuten in de tweede helft lag de bal alweer achter Van Emstede. Galema rondde een heerlijke Bossche aanval vakkundig af door de bal met zijn backhand onder de keeper te schuiven. Den Bosch geloofde het wel en liet de teugels wat vieren, waardoor Tilburg-aanvaller Thijs Bams vlak voor tijd voor open doel de eretreffer binnen werkte: 3-1.