Assistent Marieke Dijkstra wilde weer eindverantwoordelijk zijn

Marieke Dijkstra neemt vanaf komend seizoen het stokje van Michiel van der Struijk over als hoofdcoach van de mannen van SCHC. De huidige assistent van Pinoké was volgens eigen zeggen weer toe aan een uitdaging als eindverantwoordelijke.

‘In de kern vind ik mijzelf echt een hoofdcoach. Ik vind het leuk om de lijnen uit te zetten en om te kijken hoe het team en de spelers beter worden’, zegt Dijkstra, die dan ook niet lang hoefde na te denken over het aanbod van SCHC.

Of ze volgend seizoen actief aan het roer staat van een hoofdklasseploeg is nog af te wachten. De formatie uit Bilthoven staat met nog vier duels te gaan op de elfde plaats. Indien SCHC het vege lijf weet te redden, is Dijkstra vooralsnog de enige vrouwelijk coach in de Hoofdklasse Heren. Iets waar ze op voorhand al trots op is. Ze zal komend seizoen in ieder geval worden bijgestaan door Wieger Wiese, de huidige assistent van Van der Struijk.

Hoofdcoachschap begon weer te kriebelen

Hoezeer Dijkstra ook hoopt dat de ploeg zich handhaaft, blijft de nieuwe coach ook bij een eventuele degradatie uitdagingen zien. ‘De nieuwe opzet van de Promotieklasse biedt ook kansen. Dan zullen we nog steeds elke week belangrijke en spannende wedstrijden spelen.’

'Het gevoel als eindverantwoordelijke, dat wilde ik weer hebben' Marieke Dijkstra

Ervaring als hoofdcoach heeft Dijkstra. Ze had drie seizoenen de mannen van Voordaan onder haar hoede, waarmee ze in 2015 promoveerde naar de Hoofdklasse. Daarnaast verdiende Dijkstra haar sporen in het zaalhockey. De oud-zaalinternational werd als bondscoach van Nederlands Dames Zaal zowel Europees Kampioen (2016) als Wereldkampioen (2015). In 2018 won Oranje onder haar leiding in Berlijn een zilveren WK-medaille.

Sinds 2017 is Dijkstra bij de heren van Pinoké de assistent van Jesse Mahieu. Echter, het begon toch weer te kriebelen bij Dijkstra om weer op eigen benen te staan. Daarop besloot ze in te gaan op het aanbod van SCHC.

Marieke Dijkstra was lange tijd assistent-coach van Jesse Mahieu, hoofdcoach bij de heren van Pinoké. Foto: Willem Vernes Fotografie

Schakelen tussen de zaal en SCHC

Naast haar nieuwe uitdaging bij de club uit Bilthoven zal de zaalhockey-goeroe ook eindverantwoordelijk zijn voor de Oranje mannen in de zaal. Een dubbelfunctie dus voor Dijkstra. Dat was dit seizoen geen probleem, omdat er voor Oranje geen toernooien waren. Komend seizoen is dat anders. In januari 2020 wordt in Duitsland het EK gehouden.

‘Anderhalve maand voor het EK zal ik veel moeten schakelen tussen SCHC en Oranje. Het voordeel is wel dat na het EK de focus weer volledig terug op de club kan.’ Doordat de functie van bondscoach in de zaal geen fulltime baan is, valt het goed te combineren met de job als clubcoach. ‘Bij de nationale selecties train je overdag. Hierdoor kun je ’s avonds gewoon naar je club.’

Marieke Dijkstra was lange tijd eindverantwoordelijke bij de Oranje Dames in de zaal. Sinds dit seizoen is zij bondscoach bij de Oranje mannen in de zaal.


Wat vind jij? Praat mee...