Belabberde eerste helft breekt Oranje-Rood op tegen Bloemendaal

Een belabberde eerste helft van Oranje-Rood tegen Bloemendaal leidde via een 3-0 achterstand een 3-2 nederlaag in voor de Eindhovenaren, die na hun heropleving van de afgelopen weken weer snoeihard door het ijs zakten. Het was schrikbarend om te zien hoe slap de ploeg van Lucas Judge aan de wedstrijd begon.

Pijnlijk was het feit waarop de spelers van Oranje-Rood in de laatste seconden van de wedstrijd hun lijdensweg eigenhandig verlengden. Bij een 3-1 achterstand versierden ze een strafcorner, waarna het eindsignaal klonk. Verplicht moest Mink van der Weerden aanleggen voor zijn specialisme, terwijl de nederlaag al niet meer kon worden voorkomen. In plaats van zo snel mogelijk richting de kleedkamer te stormen, volgde zelfs een tweede corner.

Professioneel pushte Van der Weerden de bal snoeihard binnen, waardoor de wedstrijd alsnog in 3-2 eindigde. Een uitslag die deed vermoeden dat de krachtsverhoudingen dicht bij elkaar lagen. Dat was niet zo. Door het slappe begin maakte Oranje-Rood geen moment aanspraak op de overwinning.

Bloemendaal-speler Manu Stockbroekx speelde een voortreffelijke wedstrijd. Foto: Koen Suyk

‘Sommige jongens hebben opgemerkt dat de warming-up niet scherp genoeg was’

‘Het meest teleurstellende aan vandaag is dat we na een aantal goede weken een slechte eerste helft op de mat hebben gelegd. We begonnen veel te slap, zonder energie. Dat heeft ons uiteindelijk de wedstrijd gekost’, baalde Lucas Judge. ‘Het eerste kwart was ontzettend slecht. Sommige jongens hebben opgemerkt dat de warming-up niet scherp genoeg was.’

Door een blunder van Pirmin Blaak kwam Oranje-Rood in de zevende minuut op achterstand. De keeper verkeek zich op een backhandschot van de Duitse sterspeler Florian Fuchs, een bal die Blaak weg wilde schieten, maar onder zijn linkervoet liet doorglippen. Een minuut of tien later reageerde Jasper Brinkman alert op een inzet uit zijn eigen strafcorner, die er werd uitgelopen. De rebound schoot hij binnen: 2-0.

Jasper Brinkman juicht nadat hij Bloemendaal op een 2-0 voorsprong heeft gezet. Foto: Koen Suyk

‘Zo goed was Bloemendaal niet. Wij waren slecht’

Oranje-Rood maakte nauwelijks aanstalten om een fatsoenlijke aanval te produceren. Net voor rust werd het zelfs 3-0 toen de Spanjaard Xavi Lleonart Blanco uit een strafcornervariant de 3-0 binnentipte uit een sleep van Glenn Schuurman. Judge: ‘Dan loop je achter de feiten aan. Dan is de achterstand eigenlijk al te groot om nog te kunnen winnen. Na rust maakte Mink de 3-1 en toen begonnen we pas te hockeyen. Als de wedstrijd een paar minuten langer had geduurd, was het misschien 3-3 geworden. Maar onze slappe start heeft ons genekt. Zo simpel is het. Zo goed was Bloemendaal niet. Wij waren slecht.’

Bloemendaal-speler Manu Stockbroekx zei na afloop: ‘We hebben ons goed herpakt van het 1-1 gelijkspel tegen Pinoké van afgelopen week. We zaten ermee in onze maag dat we toen punten hebben laten liggen. Deze wedstrijd tegen Oranje-Rood was een goede test om te zien waar we stonden. Dit zijn potten die je moet winnen als je bij de top wilt horen. We hadden er zin in, de koppies stonden in dezelfde richting en iedereen was scherp. Dan zie je waar we toe in staat zijn. Achteraf kun je zeggen dat 3-1 een betere afspiegeling van de wedstrijd was geweest dan 3-2.’

Bloemendaal – Oranje-Rood 3-2 (3-1)
‘7 Florian Fuchs 1-0
’16 Jasper Brinkman 2-0 (sc)
’35 Xavi Lleonart 3-0 (sc)
’45 Mink van der Weerden 3-1 (sc)
’70 Mink van der Weerden 3-2