Bij Amsterdam blijven de oude kwaaltjes opspelen

Imponeren doet topclub Amsterdam soms individueel, maar niet als team. Ondanks alle aanwinsten en goede bedoelingen dreigt het seizoen voorzichtig al de vorm van vorig jaar aan te nemen. Volgens oud-international Klaas Vermeulen is dat pijnlijk, maar niet verwonderlijk. Hij kijkt ook vooral naar de komende jaren.   

Natuurlijk had Amsterdam zondag de belangrijke wedstrijd van Den Bosch ook kunnen winnen, met de kansen die ze kregen in de eerste helft. Dat was het verschil tussen een voorlopig vijfde of lelijke achtste plaats op de ranglijst. Maar het enthousiaste team van uitdagers dat met de tong op de grond hockeyde, won de strijd van de gevestigde orde. Toen het er écht om ging, won niet het team met de beste spelers, maar de spelers die met elkaar het sterkste team vormden.

Na het laatste fluitsignaal, leek het alsof Den Bosch landskampioen was geworden. ‘Ik vond ons in het derde en vierde kwart wat feller en als collectief sterker. Dat vond ik wel het verschil’, zei matchwinner Arjen Lodewijks. Het waren dodelijke woorden van de speler die dit jaar nog met Oranje meerdere wedstrijden in de Pro League hockeyde.

De trotse blik van de Bossche ploeg. Van links naar rechts Jelle Galema, Austin Smith en Arjen Lodewijks. Foto: Koen Suyk

Wat dit Amsterdam laat zien is nog niet genoeg

Ook Santi Freixa, de Spaanse coach van Amsterdam, die als speler nog met Billy Bakker, Valentin Verga en Mirco Pruyser landskampioen werd, draaide er niet omheen. Wat Amsterdam laat zien is nog niet genoeg. Eigenlijk al sinds de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Pinoké, toen een zekere nederlaag door de Belg Tanguy Cosyns werd afgewend in de laatste minuut (3-3). De problemen waar Amsterdam afgelopen seizoen last van had, blijven bestaan.

Vorige week zaterdag swingde de ploeg langs HGC met 7-3, met een van de mooiste goals van het seizoen, de tango tussen international Verga en Floris Middendorp, in alles de spiritueel opvolger van Jan Willem Buissant. Een dag later crashte een zwevend Amsterdam hard op aarde met een 1-0 zeperd in en tegen degradatiekandidaat Tilburg.

Tegen Den Bosch was de Amsterdamse strafcornervariant voor de 1-0 goed uitgevoerd, via Tanguy Cosyns, Valentin Verga en Mirco Prusyer. Een perfecte misleiding van de Bossche defensie. Maar ondertussen was Amsterdam in het veldspel slordig en kon het elkaar moeilijk vinden. Freixa: ‘Het resultaat liegt niet. Onze mentaliteit moet naar een hoger niveau. We zijn heel wisselvallig. We kunnen het niet voor elkaar krijgen om constant te presteren.’

Intense vreugde bij coach Eric Verboom (Den Bosch) en speler Tijmen Reijenga (Den Bosch) na het laatste fluitsignaal bij de competitie hoofdklasse hockeywedstrijd mannen. Foto: Koen Suyk

‘Wat er nu gebeurt, hing er al een paar jaar als een wolk boven’

Oud-international Klaas Vermeulen, betrokken bij het tophockey binnen Amsterdam (bestuurslid tophockey Klaas Veering is voor een aantal maanden in Nieuw-Zeeland) verbaasde zich zondag niet in het Wagener Stadion. ‘Natuurlijk is het resultaat na elf wedstrijden meer dan teleurstellend en Amsterdam onwaardig. Er zit een grote wisselvalligheid in. Dat is pijnlijk en daar hadden we meer van gehoopt’, verklaart Vermeulen, die twee seizoenen geleden met de NK-finale afscheid nam van het tophockey.

Deze zomer was de eerste grondige renovatie van het team, met de komst van Floris Middendorp, Tanguy Cosyns, Ties Klinkhamer, Teun Kropholler, Brent van Bijnen en de nieuwe coach Santi Freixa. ‘Als club zien we deze jaren als een restart. Ook volgend jaar, als nog meer jongens stoppen. Wat er nu gebeurt, hing er al een paar jaar als een wolk boven, hoewel er uiteraard veel beter gepresteerd kan worden dan wat er nu gebeurt.’

Coach Santi Freixa tijdens Amsterdam-Den Bosch. Foto: Koen Suyk

‘Er zijn jaren niet geïnvesteerd’

Vermeulen is reëel over het huidige team dat nog zoveel klinkende namen herbergt. ‘Clubs die er de afgelopen jaren wel veel tijd en energie in hebben gestoken, plukken daar nu de vruchten van. Die clubs krijgen wat ze verdienen. Sport is een van de eerlijkste dingen van het leven en er is te weinig gedaan bij ons. Er zijn jaren niet geïnvesteerd en dan krijg je nu die boomerang gepresenteerd. Daar moeten we niet voor weglopen en zeker niet bagatelliseren. Dat het zondag onder de maat was, en dat we daar als team, staf en club allemaal onderdeel van zijn, zijn we ons zeker van bewust.’

Vermeulen verbaast zich erover dat hij met een groot deel van dit Amsterdam twee jaar geleden nog bijna landskampioen werd. Ook vorig jaar werd de play-offs nog gehaald, voor het vijfde jaar op rij. Toch klinkt de oud-tophockeyer als iemand die ook hoopt op een nieuwe generatie bij Amsterdam.

Klaas Vermeulen in zijn laatste seizoen als speler. Foto: Koen Suyk

‘We dachten echt niet dat we nu zomaar even derde zouden worden. Op een gegeven moment is het vechten tegen de bierkaai. We hebben nu een mindere selectie dan Bloemendaal en Kampong. Wij blijven er tijd en energie in steken en hebben met Santi Freixa een signaal afgegeven dat we met een echte clubman voorbij dit jaar kijken. Ik heb daar vertrouwen in. Dat gaat met golfbewegingen. We staan aan het begin van een verandering.’

Zondag moet Amsterdam op bezoek bij Pinoké, traditiegetrouw de minder succesvolle buurman in het Amsterdamse Bos. Maar deze keer staan de Steekneuzen onder leiding van voormalig Amsterdam-aanvoerder Jesse Mahieu twee punten boven Amsterdam in deze derby. De wedstrijd zal dan ook als scherprechter dienen voor de verhoudingen dit seizoen in het Amsterdamse Bos. 


16 Reacties

 1. jvolcano

  Dit is een hele lange ontkenningsfase. Een andere coach en 4-5 jonge spelers erbij als een grondige renovatie zien geeft aan waar het echte probleem zit. De basis is hetzelfde als vorig jaar en jeetje, wat hebben we toen een hoop moeten lezen over hoe vervelend het allemaal was en hoe het volgend seizoen alleemaal beter zou worden. Als Amsterdam afgelopen zomer had doorgeselecteerd hadden ze nu waarschijnlijk ook 8e gestaan, maar dan met een ploeg voor de toekomst. Nu staan ze 8e met een ploeg die rijp is voor de sloop. Met sportieve groet, Veering & Vermeulen.

  1. Wim de bij

   En vergeet hier vooral het mismanagement van de heer fons fontijn ook niet.

 2. stekel

  Amsterdam onderkent het probleem en heeft bewust gekozen voor een meer jaren plan i.p.v. drastisch ingrijpen. Het is dus een keuze, niet iedereen hoeft het daar mee eens te zijn.

 3. haags-hopje

  Max Caldas onderkent het probleem en heeft bewust gekozen voor een meer jaren plan i.p.v. drastisch ingrijpen. Het is dus een keuze, niet iedereen hoeft het daar mee eens te zijn. In 2024 zijn er weer Olympische Spelen ;-)

 4. Mark Bouwman

  @haags-hopje 🤣🤣🙈

 5. Mike de Bot

  Een zeer goed en eerlijk verhaal van Vermeulen. Fontijn heeft er een zooitje van gemaakt de afgelopen jaren en nu is het aan de volgende generatie om dat op te lossen. Mooi hoe Vermeulen het heeft over golfbeweging; want zo is het maar net. Kijk naar Bloemendaal de afgelopen jaren en waar het nu weer terug is, aan de top. Alleen Den Bosch dames 1 heeft het onmogelijke gedaan de afgelopen 20 jaar om zo lang aan de top te blijven!

  1. Wim de bij

   Eens en freixa natuurlijk wel een risico. Licht gewicht coach die (nog) niet gepresteerd heeft als coach en het zeer matig gedaan heeft met Kampong (van roozendaal presteerde met een mindere selectie beter). Daarnaast heeft hij gespeeld met de moeilijke mannen en dus uitermate lastig om die jongens dan aan te pakken. Kan goed uitpakken, maar was een stuk makkelijker geweest met een andere selectie. Dit is uitstel van executie.

  2. stekel

   volgens de statistieken zakte bloemendaal nooit zo door het ijs. Dus enige nuancering lijkt me

 6. ericst29

  Kwaliteit van selectie van Amsterdam doet niet onder voor die van Kampong, wellicht wel tov van Bloemendaal. Daar zit het probleem echter niet, dat zit wel in het feit dat het elftal van Amsterdam niet groter is dan de som der indviduele delen waar dit bij Bloemendaal en Kampong wel het geval is. Begeleiding en spelers zijn hier verantwoordelijk voor en tja...bestuur...die stellen coach aan en besluiten contracten te verlengen die bij andere clubs reeds lang zouden zijn verlopen...

 7. Louise12

  wat een onzinnige conclusies allemaal en dat gespeel op de man is helemaal triest. het zijn gewoon golfbewegingen, Bl'daal is 8 jaar van podium geweest, kampong en OR nu toch ook nergens te bekennen? daar hoor je niemand over. AHBC is nog steeds de enige club die constant met 2 teams in de top speelt, dames nu zelfs dubbele titel op zak, kortom, qua begroting nog veel lastiger dan bl'daal, kampong, OR etc...

  1. stekel

   Onzinnige conclusies of duidelijke analyse waarvan de uitkomst klaarblijkelijk gevoelig is. Let wel Louise12 meerdere spelers, coach en bestuurslid bevestigen de malheur.. dus.. op basis waarvan zou het dan anders zijn...of weet jij meer ?

 8. conegut

  Spelers zijn gewoon over de top, met het aantrekken van Freixa is niets mis. Kent de sport en wil hier net zo bepalend zijn als de speler die hij was. Feit is dat spelers in die selectie zit die geen schouders eronder kunnen zetten en team op sleeptouw kunnen nemen. Na de titel in 2012 werd gedacht dat spelers als Bakker, verga, Vermeulen en buissant het nieuwe elan zouden zijn. Stuk voor stuk mooie individuele spelers maar allen niet in staat om nummer 12-18 in de selectie te verbeteren. Egoïstisch en voor eigen succes streven, teamgenoten moe(s)ten heb helpen hun persoonlijke successen te behalen. Feit is nu dat deze jongens er nu zitten en noch bij hun club team als Nederlands elftal niet inslagen een team naar hoger niveau te brengen. Als talent vroeg international geworden, geholpen door echte leiders en harde werkers. Nu veel interlands en toernooien gespeeld maar zie de resultaten.

  1. stekel

   Mooi verwoord, de bekende spijker op zijn kop!

 9. robbertsmit

  Gitzwarte zorgen, oude meuk, etc. Maar HGC (no 4) werd echt helemaal weggespeeld, volstrekt kansloos. Hoe is dat te rijmen dan.

  1. conegut

   Ze kunnen wel hockeyen, maar leveren de laatste tijd niet constant het niveau dat gevraagd wordt. Op een goede dag de beste van de wereld, op een normale dag een Joe Average.

 10. robbertsmit

  Ik heb niets met Amsterdam, en weet niets van de 'wetten van de topsport' met zijn kennelijk subtiel kleine nuances die de winst bepalen. Maar ik zie wel dat in het (internationale) hockey de marges bizar klein zijn en de ene ploeg zomaar van de andere kan winnen. Het enige dat we vanaf het begin weten is dat wie binnen de nrs 9-12 eindigen, en dat het voor de nrs 2-8 tot het ALLERLAATSTE MOMENT spannend zal blijven. Waarna in de playoffs kan alles gebeuren (jongens wat een luxe, wie kijkt nog voetbal). Zou geweldig zijn als Pinoké, Den Bosch of HGC (met name zij) maar ook Rotterdam kampioen zouden worden. En het kan allemaal gebeuren. Zelfs met Amsterdam.


Wat vind jij? Praat mee...