Bij Kampong praten ze over de unieke dubbel, na lange zondagnacht

Bloemendaal (2009) en Oranje Zwart (2015) gingen Kampong voor. Na het behalen van de landstitel zondag kan de Utrechtse club komend weekend bij de EHL Final4 de unieke ‘dubbel’ pakken: landskampioen en Europees kampioen. ‘Zo’n kans krijg je als club bijna nooit’, zegt Sjoerd de Wert (30), die na dit seizoen stopt met tophockey.

Zondag viel de ene na de andere speler uit met kramp, na een intens en fascinerend hockeygevecht op zaterdag en zondag tussen Kampong en Amsterdam. Daarna volgde er een hele lange feestnacht voor de Utrechtse ploeg, die knap de landstitel prolongeerde. Dinsdag volgde een korte looptraining. Donderdag een hockeytraining. Daarna moet Kampong zaterdag klaar zijn voor de schitterende uitdaging om de dubbel te pakken. Het Utrechtse team heeft komend weekend het nadeel van een enorme fysieke belasting van een loodzwaar finaleweekend, maar het voordeel van het zelfvertrouwen en de blijdschap van de landstitel.

Sjoerd de Wert vooraan, derde van rechts. Naast keeper David Harte. Foto: Koen Suyk

‘Elke vijf meter kwam je wel een enthousiasteling tegen’

Maar eerst terug naar zondagmiddag, toen het feest losbarstte op het nieuwe complex aan de Laan van Maarschalkerweerd. Vorig jaar werd Kampong nog landskampioen in Rotterdam. Deze keer kon alles voor eigen publiek gevierd worden. De Wert raakt er nog steeds niet uitgepraat over en wil iedereen bedanken van de club die dit heeft georganiseerd, inclusief het feest en de kampioensshirts. ‘Het was uniek om mee te maken. Elke vijf meter kwam je wel een enthousiasteling tegen. Dat is ook het mooie van deze titel. Hij is echt van iedereen. Wij hebben zo’n achterban gekregen de afgelopen jaren, met mensen die ons een warm hart toedragen’, zegt De Wert.

Sjoerd de Wert in actie. Foto: Koen Suyk

Met z’n allen op de bar dansen

‘De groep met fans is gegroeid en fanatieker geworden. Het is echt een mix van alles en nog wat. Van oud-leden, van Kampong-voetballers tot mensen die misschien tot een paar jaar geleden niets met Kampong hadden. Maar ook afgelopen zondag klampten mensen me aan. Die vertelden me dan dat ze ik ze waarschijnlijk niet ken. Maar dat ze er elke zondag staan tijdens de competitie. Echt altijd. Dat is tof om mee te maken.’

’s Avonds waaierde het team uit naar familie en vrienden. Er was nog een moment dat ze allemaal op de bar bij elkaar kwamen en alle supporters met blauwe staven zwaaiden, terwijl ‘We Are The Champions’ en ‘Simply The Best’ werd gespeeld. Het feestje in het clubhuis duurde tot zo’n twaalf uur, voordat het doorging in de stad, bij café De Vrienden in Utrecht.

‘Het woord dubbel is wel gevallen ja’

Zaterdag speelt Kampong de halve finale van de EHL tegen het Belgische Herakles, uit Lier, ten zuidoosten van Antwerpen. Een echte familieclub met een hechte aanhang. Zo speelden de opa en vader van Belgisch international Amaury Keusters ook in het eerste van Herakles.

Voor Kampong is het zaak om nog één week scherp te blijven. Eerst tegen Herakles zaterdag en bij eventuele winst tegen Rotterdam of Bloemendaal. De Wert denkt dat Kampong geen moeite zal hebben om de knop om te zetten. Toen de ploeg dinsdagavond weer bij elkaar kwam, is de weg richting een unieke dubbel ingeslagen. ‘Iedereen kwam dinsdag met een grote glimlach naar de training. We hebben nog even met elkaar het hele weekend en de avond geanalyseerd en met elkaar beleefd. We krijgen nu een kans om het zaterdag en zondag nog mooier te maken’, zegt De Wert, die na acht seizoenen bij Kampong volgend jaar in het tweede gaat spelen. Hij heeft als het ware zijn opvolger Jip Janssen op rechtsachter zelf klaargestoomd. De Wert werd onder andere bekend om de rol die hij zo goed vervulde als ‘vliegende keeper’, wanneer David Harte werd gewisseld. Het leverde tegen Oranje-Rood in de laatste minuut nog de gelijkmaker op.

Sjoerd de Wert (links) bedankt het publiek na de eerste gewonnen wedstrijd tegen Amsterdam, in het Wagener Stadion. Foto: Koen Suyk

‘Zij hebben zich drie weken lang kunnen focussen op zaterdag’

‘Met Aal (coach Alexander Cox, red.) hebben we dinsdag ook de knop omgezet. Het woord dubbel is wel gevallen ja. We hebben een unieke kans om daarvoor te gaan. Zo’n kans krijg je als club bijna nooit. Maar we gaan die kans met beide handen aangrijpen. Het is ontzettend knap hoe Herakles bij de laatste vier is gekomen met overwinningen tegen Atletic Terrassa en Real Club de Polo. Hun competitie is al drie weken klaar, dus zij hebben zich al lang kunnen focussen op komende zaterdag.’

 


Wat vind jij? Praat mee...