Bikkel Balk: ‘Dit zijn de wedstrijden waarvoor je op hockey bent gegaan’

Liggend. Met de stick op de grond. Met een strafcornermasker op. Vaak in de wedstrijd de schaduw op het middenveld van Amsterdam-aanvoerder Billy Bakker: international Lars Balk genoot en was in zijn element in de finale tussen Amsterdam en Kampong, waar er op wereldniveau verdedigd werd. Zijn conclusie was na zoveel hockeygeweld simpel: ‘Dave…wat een held!’

‘Toen ik een paar jaar geleden in de selectie kwam van het eerste, waren het Qui en Connie (de afzwaaiende Quirijn Caspers en Constantijn Jonker, red.) die me vertelden vooral veel plezier te hebben’, zei talent Balk (22) na de wedstrijd. Balk is de schaver op het middenveld, die samen met uitblinker Sander de Wijn de opdracht had om elke aanval van Amsterdam af te breken. Zowel op het middenveld, als bij de strafcorner. En plezier had-ie.

Toen Justin Reid-Ross in het derde kwart aanlegde voor de strafcorner, maakte de Zuid-Afrikaan een mooie turn, een halve draai, zodat international Valentin Verga kon pushen. Tegen Bloemendaal leverde dat nog een treffer op. Maar deze keer stonden De Wijn en Balk in de weg, door de knieën, met de stick op het veld. Verga kon geen kant op. Een levensgevaarlijke counter volgde, die nipt werd gemist door Philip Meulenbroek. Dat zijn de momenten waar Balk voor hockeyt. Afbreken, glijden, belangrijk zijn voor het team. De finale tussen Amsterdam en Kampong was zo’n wedstrijd voor Balk, tegen het team met misschien wel het beste middenveld van Nederland, met Billy Bakker, Valentin Verga en Klaas Vermeulen. Bij Amsterdam werd alleen de aan zijn hamstring geblesseerde Jan Willem Buissant hevig gemist.

Lars Balk in duel met Valentin Verga. Foto: Koen Suyk

‘Wij hebben respect voor elkaar’

‘Ik vind het leuk om tegen Billy en Vali (Billy Bakker en Valentin Verga, red.) te spelen en daar kort op te zitten. Ze zijn zo handig, dus soms word je goed verneukt. Ik geniet van harde duels. Lekker fel, maar wel fair en met respect. Dat je elkaar na de wedstrijd wel een hand geeft’, zei Balk, die zag dat Amsterdam en Kampong behoorlijk prettig met elkaar omgaan, ondanks de belangen van de titelstrijd. ‘Wij hebben respect voor ze. Zij voor ons. Ik geniet daarvan. Zaterdag zal het weer hard tegen hard gaan.’

Kampong-coach Cox had vooraf gezegd vooral plezier te hebben tijdens deze wedstrijd. Balk: ‘Geniet van elk balcontact. Of je nou voor of achter staat. Dat was de boodschap van Aal. Ook omdat er wat jongens afscheid nemen. Het is ook zo mooi, spelen in het Wagener Stadion met deze sfeer. Dit zijn de wedstrijden waarvoor ik ooit op hockey ben gegaan.’

De aanvallende acties waren soms schitterend tijdens de finale, maar het waren vooral de verdedigende kracht en de slimheid van beide teams die eruit sprong. Het slimme uitlopen en blocken van De Wijn en Balk. De redding van Amsterdam-keeper Jan de Wijkerslooth op een goed schot van Teun Kropholler in het vierde kwart. Valentin Verga, die bij het uitlopen van de strafcorner de afschuif op Kampong-verdediger Jip Janssen klem zette. Amsterdam-verdediger Nicki Leijs die al liggend de bal net wegtikte, voordat Kropholler zijn backhand kon slaan. Sander de Wijn die elk duel won en naarmate de wedstrijd vorderde steeds dominanter werd. Ook slim was het stilzetten van de Amsterdamse counter, nadat Martijn Havenga hard tegen de paal had gepusht. Kampong vroeg een videoreferral aan, alleen maar om de counter van Amsterdam eruit te halen. Het waren irritante slimmigheidjes die beide teams van scoren afhield.

Robbert Kemperman en Jip Janssen juichen. Foto: Koen Suyk

Eindbaas David Harte

Uiteindelijk was het de baas van de Utrechtse defensie die voor de vijfde achtereenvolgende playoff-wedstrijd de absolute eindbaas werd van het duel: de Ierse keeper David Harte, gekozen tot beste keeper van de wereld van 2015 en 2016. Hij redde goed op shoot-outs van Boris Burkhardt en Tijn Lissone en dwong Teun Rohof naar een moeilijke hoek, ondanks dat het even leek alsof Amsterdam het onmogelijke zou doen: Kampong op shoot-outs verslaan. Harte zelf zou zeggen: ‘Ik doe gewoon mijn werk en ik stop gewoon ballen.’ Maar zijn teamgenoot weet wel beter: ‘Dat hij zo praat typeert hem als mens. Hij is bescheiden. Maar hij analyseert alles door en door’, zei Balk.

David Harte is voor de vijfde keer op rij (in de play-offs) de shootout-held voor Kampong. Foto: Koen Suyk

Voormalig aanvoerder Quirijn Caspers (30) was het dus die Balk mede had geleerd vooral van het hockey op topniveau te genieten. Caspers zelf neemt na dit seizoen afscheid van het tophockey. Het was voor de oud-international zijn laatste belangrijke wedstrijd in het Wagener Stadion, de nationale hockeytempel van Nederland. Hij zoog na de wedstrijd, bij zijn familieleden, nog eens de sfeer in zich op, voordat hij zijn reactie gaf. De finale tegen Amsterdam is voor hem een heerlijk afscheidscadeau, waarin hij tegen oude bekenden speelt.

Zo is Klaas Vermeulen – die ook stopt met tophockey – nog steeds een goede vriend, waar hij samen mee in de jeugd van Kampong hockeyde. Ze hadden elkaar lopen uitdagen over de app. Die uitdaging ging door op het veld. Zondag werd het een overlevingsstrijd, een wedstrijd tussen giganten die op punten door Kampong werd gewonnen. Het derde kwart was voor Amsterdam. Het vierde kwart voor Kampong.

Quirijn Caspers in duel met Teun Rohof en Johannes Mooij. Foto: Koen Suyk

‘Misschien hadden we het eerder af moeten maken. Ik vond 1-1 een rare uitslag. 3-3 had ook gekund’, zei Caspers. ‘Het gelijkspel is redelijk terecht. Maar dat laatste kwart. Dan zijn de benen langzaam toch wat minder. Natuurlijk, je zit vol cafeïne, adrenaline, gelletjes, energierepen. Iedereen gaat. Maar de benen worden minder en de kwaliteit wordt lager. Toch is het heerlijk, zo’n wedstrijd. Heel blij zijn als je scoort, teleurgesteld zijn als je achter komt. Die heftige emoties zijn verslavend.’

Vorig jaar was Kampong de uitdager, die als nummer vier de play-offs inging. Nu is de Utrechtse club de favoriet. Beide rollen blijken het team te passen, zeker omdat de top zo dichtbij elkaar zit. ‘Het zijn totaal verschillende jaren. Wij spelen in de competitie twee keer gelijk tegen Amsterdam. Vandaag weer. We speelden twee keer gelijk tegen Oranje-Rood in de halve finale. Het ontloopt elkaar helemaal niets.’ Komende zaterdag kan Kampong op eigen veld de titel prolongeren. Een makkelijke voorspelling is dat Harte de shootout-held wordt, na een hele intense wedstrijd. Maar Amsterdam heeft in de halve finale tegen Bloemendaal laten zien dat ze niet snel moeten worden afgeschreven.

Caspers loopt voorop bij het bedanken van het publiek. Foto: Koen Suyk


Wat vind jij? Praat mee...