Bloemendaal-aanvoerder Schuurman: ‘Zondag af moeten maken’

‘Het is allemaal achteraf praten. Maar zondag hadden we het af moeten maken. Dat is duidelijk. Toen stonden we 2-0 voor en hadden we mogelijkheden om 3-0 te maken. Dan was het klaar geweest’, vond Bloemendaal-aanvoerder Glenn Schuurman, die zijn team donderdag tegen Amsterdam langzaam weg zag zakken, in de halve finale van de play-offs.

Geld maakt toch niet altijd gelukkig. Waar Bloemendaal met buitenlandse giganten als Manu Stockbroekx, Florian Fuchs, Xavi Lleonart, Jamie Dwyer en de Nederlandse succescoach Michel van den Heuvel (en volgend seizoen Arthur van Doren – gekozen tot beste speler van de wereld) op korte termijn landskampioen wilde worden, werd hun missie na 22 uitmuntende competitiewedstrijden hardhandig tot stilstand gebracht door de handige vechtersbazen uit Amsterdam, die het met een smallere basis doen dan Bloemendaal, maar al langere tijd bij elkaar zijn in dezelfde samenstelling.

Bloemendaal had de kansen, maar kon ze niet maken

Het is een hard gelag voor Bloemendaal, dat in het weekend licht de overhand had, maar niet kon doordrukken. Zaterdag stonden De Mussen 5-4 voor, maar werd het vlak voor tijd nog 5-5. Shoot-outs werden gewonnen. Zondag stond Bloemendaal met een half been in de finale, toen het de 2-0 maakte en strafcorners kreeg voor de 3-0.

Balende Bloemendalers. Foto: Koen Suyk

Aanvallers Bloemendaal konden het net niet vinden

Maar strafcornerspecialist Tim Swaen – dit seizoen overgekomen van Tilburg –  wist in de play-offs niet te scoren. Zeker toen Amsterdam vandaag op voorsprong kwam, leek Bloemendaal weinig raad met al het balbezit dat ze kregen. Typerend was de 42ste minuut, toen de sterke Belg Manu Stockbroekx wat liep te treuzelen met de bal, die elf Amsterdammers in eigen 23-metergebied voor zich zag staan. En geen enkele vrije Bloemendaler. Talent Tijn Lissone kon de bal afpakken en samen met Jan Willem Buissant counteren. De 0-3 bleef uit, maar het was typerend voor de besluiteloosheid in balbezit bij Bloemendaal, waar aanvallers als Thierry Brinkman, Xavi Lleonart en Roel Bovendeert in tegenstelling tot eerdere wedstrijden maar niet ‘loskwamen’ in de beslissende wedstrijd van de halve finale.

Aanvoerder Schuurman reageerde ondanks de enorme teleurstelling relatief rustig. Hij weet dat er nog een halve finale van de Euro Hockey League (EHL) in Bloemendaal voor de deur staat. Vanaf zondag moet er nog een EHL-ticket voor volgend seizoen worden verdiend, tegen Oranje-Rood. Hij zegt niet verrast te zijn door de speelwijze van Amsterdam.

‘Nee, dit is de vierde keer in tien dagen dat we tegen ze spelen. Wij waren gewoon te gehaast, toen we achter kwamen. Wij wilden te snel die goal maken, terwijl zij heel compact speelden. Wij kwamen daar niet doorheen’, zei Schuurman, die ook niet begreep hoe zijn oersterke ploeg het niet in het weekend had afgerond. ‘Wij zijn in die drie wedstrijden tegen Amsterdam niet minder dan ze geweest. Wij staan zaterdag en zondag voor. Maar maken de kansen niet af. Zij deden dat wel.’

Xavi Lleonart, Sander ’t Hart, Florian Fuchs, Floris Wortelboer en Glenn Schuurman (van links naar rechts) buigen het hoofd na de nederlaag tegen Amsterdam. Foto: Koen Suyk

Zelfs zeven strafcorners waren donderdag niet genoeg voor de Mussen, om te scoren. Ook open kansen voor Florian Fuchs en Thierry Brinkman zorgden niet voor verlichting. Toen Amsterdam de kansen wel maakte, liep de Bloemendaalse ballon helemaal leeg. ‘Ik denk dat wij gelijkwaardig waren. Na de achterstand zie je dat we veel krachten in het weekend hebben verspeeld. De energie zag je bij ons wegglippen. Zeker toen de marge drie werd.’

Veel supporters op Bloemendaal vonden het vooral sneu voor keeper en oud-international Jaap Stockmann, die na dit seizoen afscheid neemt van het tophockey. Ze hadden hem een afscheid gewenst met een landstitel. Ook werd in het clubhuis van Bloemendaal uitgebreid de uitschakeling geanalyseerd door de achterban. Daarbij werden harde woorden niet geschuwd. De achterban vond Bloemendaal donderdag onherkenbaar.

Glenn Schuurman, met links Amsterdam-speler Teun Rohof. Foto: Koen Suyk

’t Kopje is geen onneembare vestiging meer

Hun geliefde team verloor net als vorig seizoen de twee thuiswedstrijden in de halve finale om de landstitel. Vorig jaar was Kampong in deze fase twee keer te sterk op ’t Kopje. Dit keer was het twee keer Amsterdam. De tijden dat ’t Kopje een onneembare vestiging was, zijn lang vervlogen. Genoeg voer voor discussie de komende tijd bij grootmacht Bloemendaal, dat sinds 2010 wacht op de eerste landstitel en tot minimaal 2019 moet wachten.


6 Reacties

 1. ismay-shannon

  Ik mis de wedstrijden om het EHL ticket tussen OR en BLD in het scorebord. Alleen de finale staat erin

 2. vakantie

  Kan je nog zoveel geld hebben Wederom niet gelukt Bloemendaal😧

 3. floppieenteun

  Verdiende overwinning van Amsterdam vandaag. Vond Bloemendaal over drie wedstrijden trouwens wel iets sterker. Bloemendaal heeft verder een meer dan goed elftal. In tegenstelling tot bv. het elftal dat 5 keer achter elkaar kampioen werd (2006-2010) heeft Bloemendaal nu een elftal dat niet op voorhand het sterkste team van de hoofdklasse is. 4 a 5 clubs zijn gelijkwaardig en kunnen allemaal kampioen worden. Dan is het ook niet vreemd dat Bloemendaal dit soort wedstrijden verliest. Ook had Bloemendaal met dit elftal dus kampioen kunnen worden. Vooral sinds de komst van v/d Heuvel gebeuren er qua binnenhalen van spelers mooie dingen in Bloemendaal (langer vastleggen van Fuchs, Brinkman, Schuurman, Stockbroekx en v/d Heuvel zelf. En het aantrekken van Visser, Wortelboer en van Doren). Taak voor de beleidbepalers (Bovelander & Post) om dit beleid te continueren. Scherp blijven en voor elke positie de juiste spelers halen (of uit de jeugd laten doorstromen). Dan komt het vanzelf (waarschijnlijk volgend seizoen al) helemaal goed met Bloemendaal. Zou als ik Bloemendaal was inzetten op het halen van een absolute top aanvallend middenvelder/aanvaller (bv. Gougnard, Croon). Dit ter vervanging van Lleonart en Dwyer. Verder zou het mooi zijn als er een absolute topcorner bijkomt (bv. Peillat). Ook zou de verdediging in de breedte nog wat sterker mogen zijn. Swann zou naar mijn idee een goede versterking zijn.

  1. Paco

   Dit tipeerd de club. Kopen kopen kopen.

 4. JoostS

  Wederom de bevestiging dat de top-4 dicht bij elkaar zitten. Amsterdam duidelijk de terechte winnaar vandaag samen met het publiek.

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  Zonde dat ze 2e seizoen op rij weer niet hebben gepiekt op het juiste moment... Bloemendaal heeft in 22 competitie wedstrijden 20 goals tegen gekregen, in de 3 playoff wedstrijden tegen Amsterdam maar liefst 10! Ook de aanval (mn Fuchs), was niet scherp genoeg. Hopelijk kunnen ze voor plek 3 en EHL laten zien waar toe ze in staat zijn #besteteamvaneuropa


Wat vind jij? Praat mee...