Bomvolle rugzak ervaring helpt Pinoké bij zege op onbevangen Nijmegen

Even de stilte in. Dat moet Jesse Mahieu gedacht hebben na de met 1-2 gewonnen play-outwedstrijd bij Nijmegen. De coach van Pinoké nam zijn mannen direct na afloop de kleedkamer in om even van alle hectiek bij te komen. Nijmegen maakte het Pinoké een stuk lastiger dan vooraf werd verwacht.

‘De eerste is binnen, maar we zijn er nog niet. We gaan kijken waar we ons nog kunnen verbeteren voor zaterdag’, was de simpele conclusie van de oud-international. Als iemand het kan weten, is Mahieu het wel. Hij heeft immers al zoveel bij de Steekneuzen meegemaakt.

Een omhelzing tussen Pinoké-coach Jesse Mahieu en Morris de Vilder. Foto: David van Haren

‘Ik verbaas me er niet over dat deze wedstrijd uiteindelijk spannend zou zijn, maar ik vind wel dat wij het te lang spannend hebben gehouden. In het derde kwart zag je vooral dat Nijmegen lekker vrij hockeyde. Op dat moment zat ik wel even onrustig op de bank.’

Mindere resultaten dan in degradatiejaar

Exact 20 jaar geleden degradeerde Pinoké, vlak voor de komst van Mahieu, voor het laatst uit de Hoofdklasse. Opvallend genoeg eindigde Pinoké in het laatste degradatiejaar met 16 punten, net zoveel als dit seizoen. Toen gold echter nog bij winst de tweepuntentelling, waardoor de huidige ploeg omgerekend een slechter seizoen draait dan toen. ‘Ik weet daar niet heel veel van, ik speelde toen nog bij Nijmegen’, lachte Mahieu.

Brenden Bissett snelt langs Morris de Vilder. Foto: David van Haren

‘Op basis van dit seizoen zijn er verklaringen voor de slechte resultaten, maar dat mogen geen excuses zijn. Pinoké is een club die in de Hoofdklasse thuishoort, daar vechten wij komend weekend met z’n allen voor. Er is veel gebeurd dit seizoen, waardoor dit een heel lastig seizoen voor ons is. Als we ons handhaven, werk ik volgend jaar weer met een selectie die niet afbrokkelt’, doelt Mahieu op het gedwongen vertrek van Dennis Warmerdam en de vertrokken aanvoerder Wouter Brasem.

Geoliede machine van Bogaard

Daar waar Pinoké hoopt op weer een jaar Hoofdklassehockey, kijkt Nijmegen het aan waar het schip strandt. Coach Bas Bogaard heeft een goed geoliede machine gecreëerd van de tot voor kort ‘eeuwige middenmoter van de Overgangsklasse’. De Nijmeegse mannen spelen voor het eerst in de clubgeschiedenis play-offs voor Hoofdklassehockey.
Op de twee zeges tegen Push na, heeft de formatie van Bogaard weinig ervaring met het spelen van play-offs. Daar was niets van te zien in het duel met Pinoké. ‘We komen nu nog net tekort, maar we zijn dichtbij’, sprak een trotste Mees Verhaaff (31), tot voor kort één van de weinigen met wel playoff-ervaring bij Nijmegen.

Vliegende start

Al na één minuut keek de thuisploeg tegen een achterstand aan. Camil Papa frommelde van dichtbij de bal binnen. Een makkelijke avond leek op komst voor de bezoekers, maar daar wilde Nijmegen niet aan meewerken.Pinoké kreeg wel kleine kansen om de score uit te breiden, maar NMHC-doelman Stefano Wienen stond niet voor het eerst in de play-offs goed te keepen. Kort voor rust had het thuispubliek prompt reden tot juichen: Daan ’t Gilde tikte een strafcornerrebound binnen.

Daan ’t Gilde en Jim van de Venne brengen het thuispubliek in extase na de gelijkmaker vlak voor rust. Foto: David van Haren

In de tweede helft begon Nijmegen sterk en werd Pinoké zelfs teruggedrongen. Jim van de Venne kwam even los bij zijn directe tegenstander, maar zijn poging ging naast. Vlak voor rust dacht de jonge spits ook te scoren, maar de scheidsrechter gaf geen voordeel en floot al voor een strafcorner. Aan de andere kant dribbelden de snelle Papa en Marlon Landbrug goed door de defensie, maar Wienen hield stand. Tien minuten voor tijd was het dan toch raak voor de bezoekers. Pepijn Scheen pushte de tweede strafcorner van de bezoekers buiten bereik van doelman Wienen raak. Ondanks ‘vliegende keep’ Guido Leliveld bij Nijmegen kwam Pinoké nauwelijks meer in gevaar. Aanvaller Rein Scheenstra claimde in de slotseconde de gelijkmaker zonder dat hij de bal in de cirkel had geraakt, maar de scheidsrechters trapten niet in zijn knap staaltje acteerwerk en floten af voor het einde van de wedstrijd.

Trots gevoel overheerst bij Nijmegen

Ondanks het verlies overheerste toch een trots gevoel bij de ploeg van Bogaard. ‘Het is eigenlijk niet normaal wat we presteren’, concludeert Verhaaff, die mede door dit succesvolle seizoen heeft besloten een jaartje eraan vast te plakken. ‘Natuurlijk wisten we dat het tegen Pinoké een stuk lastiger zou zijn dan tegen Push. Qua energie komen we nauwelijks iets tekort. Op het einde, toen zij aanzette, werd het even zwaar. We hebben in ieder geval tot de laatste minuut gevochten. Daar ben ik heel trots op.’

Verhaaff is ervan overtuigt dat hij met Nijmegen nog altijd kan promoveren. ‘Het zat vandaag al dicht bij elkaar. Waarom zou dat zaterdag ineens anders zijn? Ik weet zeker dat we daar kans maken. Niks moet, alles mag. Wij gingen voor de Promotieklasse. Dit is een heel mooi toetje.’


1 Reactie

  1. AlbertvanDedem

    Camil Papa "frommelde" niet de 1-0 binnen, maar pushte de bal uitgekiend hoog in de hoek na een prachtige assist van Marlon Landbrug. Dat is toch even wat anders. En in de laatste alinea is overtuigd met een "d" en niet met een "t" :-). Wordt vast nog spannend a.s. zaterdag!


Wat vind jij? Praat mee...