Den Bosch wacht met smart op Italiaanse Argentijn Della Torre

Het is voor Den Bosch te hopen dat de Italiaanse ambtenaren de komende dagen de zon verruilen voor hun burelen, zodat ze het paspoort voor Nicolas Della Torre in orde kunnen maken. De Argentijnse aanvaller heeft dat document nodig om de o zo gewenste versterking voor de Brabantse hoofdklasser te kunnen zijn. Zonder Della Torre kwam Den Bosch vrijdagavond net te kort tegen Amsterdam: 2-3.

Della Torre maakte in 2016 deel uit van de olympische selectie die in Rio de wereld verraste met een gouden medaille. Della Torre werd afgelopen seizoen nog kampioen in zijn vaderland. Den Bosch wist hem over te halen Buenos Aires te verruilen voor Brabant.
Sinds augustus traint Della Torre mee met de selectie van Eric Verboom en toont hij aan over bovengemiddelde kwaliteiten te beschikken, vooral voor het doel. Wedstrijden spelen mag hij echter niet. Daarvoor heeft hij als Argentijn een werkvergunning nodig. Maar er is een andere mogelijkheid, die door andere Hoofdklasse-clubs ook geregeld wordt bewandeld: kijk of de speler een Europese bloedverwanten heeft en laat hem een tweede paspoort aanvragen. Bij Della Torre loopt er – zie zijn naam – ook Italiaans bloed door de aderen, maar een Italiaans paspoort heeft hij niet. Dat moest, met een halve Italiaanse familie, wel goed komen, dachten ze in Den Bosch. Al tijden geleden heeft Della Torre een verzoek ingediend bij de Italiaanse autoriteiten. Maar nog altijd ontbreekt het benodigde papiertje. Della Torre is zelfs al een keer in ItaliĆ« geweest om zijn verzoek kracht bij te zetten, maar hij keerde onverrichte zaken huiswaarts. ‘Wat het precies is, weet ik ook niet. We bellen elke dinsdag, maar nog steeds niks’, verzuchtte Den Bosch-coach Erik Verboom na afloop van het duel tegen Amsterdam. ‘Ik heb zelf een tijd in ItaliĆ« gewoond, dus ik weet hoe het daar soms kan gaan. We kunnen niets anders doen dan proberen en afwachten.’

Bij Den Bosch kijken ze jaloers naar de messcherpe Mirco Pruyser

In Den Bosch worden ze er langzamerhand een beetje moedeloos was. ‘Het zou mooi zijn als die Italianen een keer aan het werk gaan’, werd ook vrijdagavond gemopperd op de tribunes, waar ook Della Torre zijn ploeggenoten aan het werk zag. De Brabanders wilden de Italiaanse Argentijn, die met nummer veertien al wel op de algemene spelerslijst staat, liever binnen de lijnen aan het werk zien.
Dat gevoel groeide vrijdagavond met de minuut. Zeker toen in de veertiende minuut Arjan Lodewijks door een fout van Klaas Vermeulen alleen op het Amsterdamse doel mocht afgaan. Zijn slappe inzet werd door doelman Jan de Wijkerslooth eenvoudig gekeerd. Met zo’n buitenkansje had de Argentijnse sluipschutter waarschijnlijk wel raad geweten.
Met enige jaloezie moeten de Bosschenaren naar de tegenstander hebben gekeken. Daar staat Micro Pruyser in de spits. De aanvaller is on fire. In augustus werd hij met Oranje Europees kampioen en werd hij gekroond tot topschutter van het toernooi. In de Hoofdklasse gaat hij vrolijk verder met zijn hobby: doelpunten maken. Tegen Den Bosch had hij aan andere halve kans genoeg om de score te openen. Eerst vond hij in de cirkel net te weinig ruimte om te scoren, maar na acht minuten was een half gaatje voldoende om uit de draai doeltreffend uit te halen: 0-1.

‘We begonnen met veel te veel ontzag voor Amsterdam aan het duel’

Het was voor Amsterdam het startsein om de wurggreep bij Den Bosch wat strakker aan te trekken. De thuisploeg kwam er amper nog uit. Caspar van Dijk schoot eerst uit vrije positie nog hoog over, waarna Valentin Verga op slag van rust de score verdubbelde: 0-2.
Het overtuigende spel van Amsterdam en de slappe instelling van de Bosschenaren gaven voor het thuispubliek weinig houvast voor het derde en vierde kwart. Verboom: ‘We begonnen met veel te veel ontzag aan het duel. Het was slap en we gaven Amsterdam alle gelegenheid om te hockeyen. In de rust heb ik de spelers alleen aangesproken op hun gedrag. Dat moest echt beter.’
En dat werd het ook. Met wat meer lef bleek de Amsterdamse verdediging plots broos. Dat resulteerde na 45 minuten in de eerste strafcorner voor Den Bosch. Het rolletje van Bram van Groesen kwam met wat geluk op een voet. Nieuwe corner. Die werd met een Amsterdams lichaam uit het doel gehouden: strafbal. Van Groesen toonde zich koelbloedig.
Toen vervolgens Justin Reed Ross voor een lompe overtreding geel kreeg, rook Den Bosch kansen. Zo waar was het een paar minuten later plots 2-2. Opnieuw een strafcorner en ditmaal was het Austin Smith die de trekker overhaalde.

Mirco Pruyser legt Den Bosch het zwijgen op. foto: Willem Vernes Fotografie

Het publiek, dat slechts mondjesmaat was opgekomen in het fraaie Bossche hockeystadion, ging er eens goed voor zitten. Maar ja, toen was daar weer die Nederlandse sluipschutter. Pruyser kreeg de bal, gebruikte zijn sterke lichaam om wat ruimte te maken en zijn glaszuivere schot om doelman Maurtis Visser te verschalken: 2-3.

Pruyser legde na zijn treffer de vinger op zijn lippen. Bij Den Bosch hopen ze dat de Italiaanse ambtenaren snel aan de slag gaan, zodat hun Della Torre binnenkort ook de tegenstander het zwijgen kan opleggen.

Den Bosch – Amsterdam 2-3 (0-2)

10′ Mirco Pruyser 0-1
17′ Valentin Verga 0-2
46′ Bram van Groesen 1-2
50′ Austin Smith 2-2 (sc)
’59 Mirco Pruyser 2-3


1 Reactie

  1. vostammer

    Grappig dat men geirriteerd regeert op de Italianen, terwijl Nederland zelf nu juist een land is waar buitenlands talent bot en benepen wordt geweigerd aan de deur. Vandaar ook de Italie route.


Wat vind jij? Praat mee...