Brutaal Bloemendaal durft te verliezen en wint landstitel

Het lange wachten is voorbij op ’t Kopje: Bloemendaal is voor het eerst sinds 2010 landskampioen geworden, voor de twintigste keer in totaal. Na de nederlaag zaterdag tegen Kampong was Bloemendaal op zondag eindelijk de baas op eigen veld. Na de 1-0 van Jorrit Croon bleef het team aanvallen en werd het beloond door een wereldlobje van de Duitser Florian Fuchs.

De Duitse spits liep naar de cirkel van Kampong, deed net alsof hij ging schieten, besloot de bal over een Utrechts stickje te liften, en voltooide toen een fluwelen lobje over David Harte. Duizenden toeschouwers hielden hun adem in, terwijl de bal tergend langzaam in het net belandde. Net als woensdagavond, was het dan toch de individuele klasse van Bloemendaal die Kampong de das omdeed. Fuchs en Manu Stockbroekx, en Arthur van Doren, waar waren ze zaterdag, in de 1-2 nederlaag tegen vechtmachine Kampong?

Emoties bij Florian Fuchs nadat hij Bloemendaal op een 2-0 voorsprong heeft gezet in de derde en beslissende wedstrijd in de finale van de play-offs tegen Kampong. Foto: Koen Suyk

Zondag staken ze hun hand weer op en zeiden: geef ons de bal. Wij staan op. Zoals ook talent Jorrit Croon en al zijn teamgenoten weer opstonden in de allesbeslissende finalewedstrijd. Croon woensdag met een onwaarschijnlijke dribbel. Zondag met een hele knappe tip-in van de strafcorner. Zaterdag liepen de Bloemendalers achteruit na de 1-0 voorsprong. Nu liepen ze bij de 1-0 vooruit. En ook na de 2-0. Fuchs deed wat hij tegen Amsterdam in de halve finale ook had laten zien: fonkelen als het echt belangrijk was voor Bloemendaal.

Agressie al voor de wedstrijd

Bloemendaal begon al agressief vóór de wedstrijd. Aanvoerder Glenn Schuurman wees verdediger Mats de Groot nog even terecht, tijdens het partijtje balbezit voor de wedstrijd. Agressie, dat moest er zijn vanuit Bloemendaal, dat zich zaterdag tegen Kampong van hun zwakste kant had laten zien.

Fel duel om de bal tussen Glenn Schuurman (Bloemendaal) en Silas Lageman (Kampong) in de derde en beslissende wedstrijd van de finale van de play-offs. Foto: Koen Suyk

Zo furieus als de ploegen woensdag en zaterdag startten, met een vroege goal, zo ging het zondag in de allesbeslissende wedstrijd niet. Er werd behoedzaam opgebouwd en met veel agressie verdedigd. Als Glenn Schuurman op eigen helft een bal aannam, was daar meteen Koen Visser van Kampong om de bal weer ar te pakken. De supporters van Bloemendaal zongen ‘Gekkenhuis op de tribune’, wat zeker zo was, met een heerlijk oranje fanschare links op de tribune, de Bloemigans. En de Blue Army van Kampong aan de rechterkant.

Goed verdedigen

3500 toeschouwers waren er voor deze grote finale. Gekkenhuis op de tribune, maar nog niet op het veld in het eerste kwart. Daarvoor werd ook te goed verdedigd. Had aanvaller Thierry Brinkman de bal, dan omsingelden Derck de Vilder en Silas Lageman hem, waarna een derde Utrechtse speler volgde. Wilde Florian Fuchs schieten, dan was daar het perfecte blok van Jip Janssen, waardoor het schot smoorde.

2e kwart
In het tweede kwart sloeg de vlam langzaam in de pan. De buitenlandse spelers Manu Stockbroekx en Florian Fuchs van Bloemendaal lieten zich veel meer gelden dan zaterdag. Na een heerlijke lange rush van de Belg, kon Fuchs net niet goed bij de bal komen. Kampong deed het met al hun talent dat op het veld stond. De bal ging makkelijk van talenten van Bram van Battum, naar Pepijn Luijkx, naar Silas Lageman, naar Derck de Vilder. Op elkaar ingespeelde driehoekjes en vierkantjes die Kampong kon spelen. Het was Jorrit Croon, die ’t Kopje uitzinnig van blijdschap maakte, door liggend de tip-in te scoren, bij de strafcornervariant van Jasper Brinkman.

Blijdschap bij Bloemendaal nadat Jorrit Croon zijn ploeg op voorsprong heeft gezet in de derde en beslissende wedstrijd in de play-offs tegen Kampong. Foto: Koen Suyk

Weer Croon dus, de nummer tien van Bloemendaal, die woensdag ook al beslissend was, toen met een van de meest succesvolle en mooiste finalesolo’s ooit. Vlak voor de rust leek Kampong met een tip-in van – wie anders – dan goaltjesdief Philip Meulenbroek op gelijke hoogte te komen, maar bleek de bal net voor de lijn gestopt. Tot nu bleek Bloemendaal in de finaleserie na een voorsprong elke keer wat achteruit te hangen in plaats de voorsprong te vergroten. Het was afwachten wat er nu zou gebeuren.

Goede keuze

Bloemendaal ging niet achterover leunen maar vol voor de 2-0 en dat leek de juiste keuze. Kampong mocht dan zaterdag een geweldige indruk hebben gemaakt, het team dat zo gekweld wordt door blessures, kon ook vermoeid zijn na twee zware wedstrijden. Het bleek de goede gok. Bloemendaal durfde te verliezen zondag door gas te geven en dat werd beloond met het droomdoelpunt van de Duitser Florian Fuchs, die liet zien waarom hij drie jaar geleden naar ’t Kopje was gehaald. Kampong mocht nog de eerste strafcorner pushen aan het einde van het derde kwart, maar die inzet werd goed gered door Maurits Visser.

Het feest is losgebarsten op ’t Kopje nadat Bloemendaal voor het eerst sinds 2010 weer landskampioen is geworden door de derde en beslissende wedstrijd in de finale van de play-offs met 2-0 van Kampong te winnen. Foto: Koen Suyk

In het laatste kwart leek Kampong zondag niet de code te hebben om de Bloemendaal-kluis te openen. Een vermoeid Kampong kon geen vuist meer maken en de 3-0 was dichterbij dan de 1-2, eigenlijk net zoals dat zaterdag andersom zo was. De zevende landstitel voor coach Michel van den Heuvel – een record – was bijna een feit.

Titel voor jubileumjaar

Toen de toeter ging, werden de Bloemendalers op hun eigen Kopje emotioneel. Het lange wachten van negen jaar is eindelijk voorbij. De twintigste landstitel is daar, vlak voor het 125-jarig jubileum van de club.

 

Lees hieronder de live-updates terug

Wil jij vanmiddag niets missen van de derde en beslissende finalewedstrijd van de play-offs van de Hoofdklasse Heren tussen Bloemendaal en Kampong? Volg dan vanaf 15.15 uur het liveblog op hockey.nl. We houden jullie van minuut tot minuut op de hoogte van alle ontwikkelingen bij deze wedstrijd.

De derde en beslissende wedstrijd is noodzakelijk nadat Kampong zaterdag op ’t Kopje met 2-1 won en daarmee de stand in de best-of-three op 1-1 bracht. Afgelopen woensdag won Bloemendaal in Utrecht met dezelfde cijfers van de titelverdediger.

Landstitel

Bloemendaal kan vandaag op het eigen Kopje de eerste landstitel sinds 2010 veroveren. Kampong kan voor de derde maal op rij het kampioenschap voor zich opeisen.


22 Reacties

 1. hockey-1966

  Wordt er nergens uitgezonden?

  1. ingefernhout

   NOS

 2. kcinna

  Dus kan iedereen buiten NL het niet zien 😔

 3. ruurdjanrauwerda

  We zijn als NL groot in een kleine sport

 4. ruurdjanrauwerda

  Grappig hoe Croon met veel wegkomt, ben benieuwd hoe de buitenlandse scheidsrechters hem in de Pro League beoordelen

  1. jonathan

   Grappig hoe een Sander de Wijn wegkomt met een hoge bal en veel gemekker en frustratie. Wat een slechte verliezers deze ploeg

 5. MIck

  Sander de wijn een geweldige speler maar wat staat hij zich als een klein kind aan te stellen.

 6. sapi

  Wat een kindje die de Wijn zeg!

 7. hva

  Volgende keer graag een andere verslaggever

  1. valentijnhouben

   Of alleen stadiongeluiden?

 8. ruurdjanrauwerda

  Bloemendaal terecht gewonnen, gefeliciteerd!

 9. Claudie McClure

  Jammer dat Nederlanders in het buitenland geen live beelden kunnen zien. Hopelijk kan de NOS dit volgend jaar aanpassen.

 10. jappiekrekel

  Wat een keeper die visser of wat een visser die keeper.. Baas boven Baas !

 11. luchtisblauwgrasisgroen

  YES!!! 🧡🧡🧡

 12. donthieske

  Zou mooi zijn als een team met hockeyers "uit de omgeving" de titel wint.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Zo een team bestaat niet - stem je ook FvD toevallig?

 13. Runa Honig

  Zappend tussen Formule 1 en deze titanenstrijd hebben we weer mooie sport gezien vanmiddag. Hoewel een blauw kampong hart, heb ik er wel vrede mee. Bloemendaal heeft zich goed herpakt na gisteren en is wat mij betreft dit jaar de beste ploeg in de competitie. Drie keer op rij winnen was ook wel heel uitzonderlijk geweest. Volgend jaar dan maar weer. Forza Kampong!

  1. jonathan

   Won Bloemendaal de titel niet 5 x a het elkaar?

 14. mickh

  Ik vind het een mooi stel die Bloemendaal spelers en de titel is niet `gestolen`. De discussie over het al dan niet aantrekken van versterkingen van buitenaf lijkt mij niet zo relevant. Het is veel meer zaak dat deze spelers onderdeel uitmaken van het collectief en niet `slechts geld komen ophalen`. De intentie waarmee Fuchs hockeyt voor Bloemendaal vind ik aandoenlijk en lovenswaardig. Hulde.

 15. Louise12

  De bewoners in Bloemendaal vervelen zich een beetje, al jaren valt er weinig te juichen op het kopje....het begint zelfs een beetje saai te worden...ze verlangen naar de tijd toen Teun nog speelde. Het zou zelfs invloed kunnen hebben op de huizenprijzen, er moet wat gebeuren in het dorp, zo is er toch niks aan. Floris als jij 50 doet, doe ik er ook 50 en dan halen we er nog eentje, die Belg hoe heet ie ook alweer, Arthur ofzo..? Ik zie het zo voor me....wandelend op het kopje, met hun 2 labradoedels, als 2 kleine Abramoviches. En dan nu!! Eindelijk is het ze weer gelukt, met al hun andere vrinden natuurlijk. De bewoners van de rijkenenclave kunnen weer rustig slapen, brood en spelen zijn weer terug op het kopje. In Wassenaar zijn Bob-Jan en Dirk ook tevreden, ondanks de dikke schulden van de club, spelen ze weer EHL. Nu zijn Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven weer aan zet....hebben hun Abramoviches teveel ziten slapen of zijn ze definitief met pensioen??...ik hoop oprecht op het laatste en dan zeg ik nu alvast...Bloemendaal gefeliciteerd, ook alvast voor de komende 5 jaar.

 16. lize

  Heel mooi Hockey ,leuk voor het publiek, de spelers kunnen en mogen alles creativiteit spat er vanaf ,geweldig Hockey !


Wat vind jij? Praat mee...