Cartouche na emotionele ‘rollercoaster’ naar beslissingsduel

Een emotionele achtbaan, zo valt het laatste kwart van het playout-duel tussen Tilburg en Cartouche het beste te omschrijven. Met de laatste sleep van de wedstrijd kwam de ploeg uit Voorburg alsnog langzij (3-3) in het hol van de leeuw, waarbij Cartouche na een krankzinnige shootout-serie een flinke mentale tik uitdeelde met het oog op morgen als het derde en beslissende duel om een plek in de Hoofdklasse wordt gespeeld.

Een wereld van verschil bij de twee dug-outs na afloop: de euforie bij Cartouche en de verslagenheid bij Tilburg. Terwijl de spelers van de bezoekende ploeg gaan douchen, blijft een aantal spelers van Tilburg verslagen achter op het veld. In de slopende hitte was de Brabantse ploeg zo dicht bij nog een jaar in de Hoofdklasse, maar een rake sleeppush van Timmo Kranstauber in de 70ste minuut betekende de 3-3 en een ontzettende spannende shootout-serie. Kijkend naar de spelers na afloop lijkt Cartouche het mentale voordeel te hebben. ‘We hebben zin in morgen en we zijn zeker niet bang’, stelde Cartouche-coach Pieter Pieterse na afloop. ‘We begonnen beter aan het duel dan donderdag en kwamen verdiend op voorsprong. Na de gelijkmaker hadden we het moeilijk en werd onze mindere hervatting meteen afgestraft. Het leek een beetje op ons begin in de eerste wedstrijd. Uiteindelijk waren de verschillen weer klein. Dan moet je je kansen afmaken, en in ons geval waren dat de strafcorners.’

Bij Tilburg-coach Jeroen Delmee ligt de nadruk vooral op het herstellen van de klap, aangezien de Brabanders zo dicht bij handhaving waren. ‘Ik had op iets minder spektakel gehoopt’, erkende hij. ‘We hebben meerdere van zulke wedstrijden gehad dat we het uit onze handen lieten glippen. Het zal niet makkelijk zijn om te herstellen, maar nu is het een kwestie van een uurtje balen en alles weer bij elkaar rapen. Iedereen is al volop bezig met herstellen voor morgen.’

Strafcorner weer cruciaal voor Cartouche

In het eerste duel van donderdag startte Tilburg sterk en wist de tweede helft de voorsprong over de streep te trekken. Zaterdag begonnen de bezoekers juist sterk aan het duel, hielden Tilburg ver van het eigen doel en creëerden met name voor rust diverse mogelijkheden. Cartouche kwam uiteindelijk verdiend op een 0-1 voorsprong via Jasper Siebert. De ploeg uit de Promotieklasse leek af te stevenen op een voorsprong bij de rust, maar moest in de laatste minuut voor de toeter alsnog de gelijkmaker incasseren. De derde Tilburgse strafcorner belandde via een flinke omweg op de paal, waarna Thijs Bams met de backhand scoorde. Een mentale opsteker, die zij vlak na de rust perfect wisten uit te buiten. De thuisploeg schoot uit de startblokken en kwam via Jip Krens en Bas Scheer snel op een 3-1 voorsprong.

Bas Scheer scoort de 3-1 voor Tilburg. Bron: Ron van Dijk/Orange Pictures

Cartouche moest extra aanzetten en vond in de strafcorner een sterk wapen in tijden van nood: uiteindelijk vielen alledrie de Voorburgse doelpunten uit een strafcorner, zij het in drie verschillende vormen. De openingstreffer was een rebound van Jasper Siebert, de 3-2 kwam tot stand na een afleg op de aangever en de gelijkmaker in de slotseconde was een klassieke sleep van Kranstauber. Wat een verschil was het met het duel van donderdag, waarbij Cartouche ondanks de vele strafcorners maar één keer scoorde.

Een hoofdrol voor Combe na veertien shoot-outs

Mogelijk cruciaal was overigens de gele kaart voor Tilburg-speler Rick Sprengers, vlak na de 3-2. Heel Tilburg claimde dat de 3-2 met de bolle kant gescoord werd, maar de scheidsrechters bleven bij hun beslissing en stuurden Sprengers voor de laatste vijf minuten van het veld. Tot grote ontevredenheid van Delmee. ‘Dat vond ik een blamage van de scheidsrechter. Ik zat op zo’n zestig meter afstand en zag dat dat bal met de backhand wordt binnengeslagen. Vervolgens begrepen ze niet dat spelers in zo’n ‘alles of niets’-wedstrijd emotioneel reageren.’ De gele kaart gaf Pieterse de mogelijkheid de druk te bewaren op de Brabantse verdediging, zonder keeper Christopher Combe in te wisselen voor een veldspeler. ‘Na die gele kaart hebben we hem bewust erin gehouden. Als zij met tien man alles dichtgooien maak je het jezelf moeilijker om met elf veldspelers te gaan drukken. Gelukkig pakt het uiteindelijk zo goed uit voor ons.’

Dale Hutchinson (Tilburg) treft de paal. Bron: Ron van Dijk/Orange Pictures

De shootout-serie die daarop volgde, voegde nog wat extra drama toe aan de verhitte strijd op een plek in de Hoofdklasse. In totaal veertien shoot-outs werden genomen, waarvannegen niet gescoord werden. Sterker nog, tot driemaal toe belandde de bal op de paal. Combe – geen bekende specialist maar naar eigen zeggen wel een fan van shoot-outs – eiste een hoofdrol op door de ene na de andere inzet te keren. Zijn college Camille van Emstede blinkte ook uit in de serie, maar zal daar na de nederlaag maling aan hebben. Vooral uit ogenschijnlijk geslagen positie kon Combe de hoofdrol opeisen. Intuïtie noemt de keeper het. ‘Je probeert een beetje te lezen wat ze doen. Soms ben je enigszins uitgespeeld en dan probeer je alles voor de bal te gooien en vooral naar de bal te kijken. Uiteindelijk was het een emotionele ‘rollercoaster’.’

Wat maakt het verschil: karakter of energiebeheer?

Na deze emotionele achtbaan wacht zondag alweer het beslissingsduel, met nog een aantal extra graadjes op de thermometer erbij. Ogenschijnlijk kostte dit duel veel kracht bij beide teams. Zo viel Tilburg-uitblinker Joep de Natris vlak voor tijd geblesseerd uit met een spierblessure. Het missen van De Natris zou een hard gelag zijn voor het team van Delmee, want hij nam met zijn vechtlust de thuisploeg lange tijd op sleeptouw.  De Tilburg-coach vreest het ergste: ‘Het zag er niet goed uit. We wachtten het nog af, maar het lijkt op een spierverrekking of zelfs -scheuring.’

‘Wat maakt morgen dan het verschil?’, vroeg Delmee zich af. ‘Energiebeheer, gezien de weersvoorspellingen voor onze derde wedstrijd in vier dagen. Iedereen voelt deze wedstrijd in de benen. Morgen moet je je momenten kiezen om aan te zetten, maar het is duidelijk dat er morgen extra energie gevraagd gaat worden van de spelers.’

De mannen van Pieterse oogden getergd na het duel – geen grote verrassing gezien het scoreverloop – maar ook zij moesten diep gaan in Tilburg. De coach wil zondag vooral karakter zien bij zijn ploeg. ‘Ik denk dat karakter uiteindelijk gaat bepalen wie er volgend seizoen Hoofdklasse speelt, naast wie het beste omgaat met de hitte’, stelde hij. ‘Ik vind ons momenteel fitter ogen, maar dat kan morgen helemaal anders zijn. ‘