Coronacrisis noopt Amsterdam-coach Freixa tot vloggen

‘Creativiteit komt naar boven met beperkingen. Ondanks dat we elkaar niet kunnen zien, moeten we stappen blijven maken’, zegt Amsterdam-coach Santi Freixa.

Maandag stuurt de Spaanse oud-international weer een video naar Amsterdam Heren 1, net als vorige week. De coach kan niet meer afspreken met zijn spelers, dus probeert hij op andere manieren om zijn team scherp te houden, gedurende de coronacrisis. Met de telefoon op selfie-stand vlogt Freixa voor Amsterdam, om de tijd toch zo nuttig mogelijk te besteden. Amsterdam had na de 7-1 overwinning op Rotterdam het momentum en kon met fris elan omhoog kon kijken, richting de play-offs. Maar dat lijkt met de huidige ontwikkelingen alweer maanden geleden.

In de video die Freixa thuis heeft opgenomen, geeft de coach van Amsterdam zijn spelers elke week een nieuwe opdracht. Afgelopen week stond het tactische spel van Amsterdam centraal. Vier teams van vijf personen gingen hiermee aan de slag. Aan het einde van de week moesten de verschillende groepjes hun bevindingen en ideeën digitaal presenteren.

Coach Santi Freixa tijdens de competitie hoofdklassewedstrijd mannen, Amsterdam- Den Bosch (2-3). Foto: Koen Suyk

‘Creativiteit komt naar boven met beperkingen’

Niet alleen krijgen de spelers elke week een tactische of mentale opdracht. Fysiek lijkt het loopprogramma een simulatie van een normale competitieweek. Dus dinsdag een training, donderdag een dubbeltraining, vrijdag een training en zondag een wedstrijd, legt Freixa uit. Die belasting probeert de staf op te leggen, zo goed en kwaad als dat kan.

Freixa: ‘In dit soort situaties is het makkelijk om te blijven hangen in de moeilijke tijden. Maar ik ga elke week iets nieuws bedenken. Nu we elkaar niet zien, moeten we randvoorwaarden creëren, waardoor we straks snel het momentum kunnen pakken. Ik heb genoeg onderwerpen, ook op mentaal gebied, voor de komende weken. Creativiteit komt naar boven met beperkingen. We moeten stappen blijven maken.’

In zijn vaderland Spanje is de hele maatschappij op lockdown. Wat dat betreft heeft Freixa meer speelruimte in zijn woonplaats Aerdenhout, hoewel hij zegt vooral heel voorzichtig te zijn in zijn contact met anderen. ‘We hebben nu geen veld. Geen wedstrijden in de planning. Het is een raadsel wanneer de competitie op ons wacht. Maar het past ook bij mijn karakter om me snel aan te passen.’


Wat vind jij? Praat mee...