Daniël de Haan is zeker: ‘Almere degradeert niet’

Uitgroeien tot een stabiele hoofdklasser. Het is de ultieme wens van Almere. Dan moet er vandaag wel worden gewonnen in de absolute kraker met hekkensluiter hdm in de Hoofdklasse Heren. Bij verlies is de formatie van Pasha Gademan weer helemaal terug bij af en raakt de ploeg mogelijk de sterkhouders Terrance Pieters en Jonas de Geus kwijt.

Zover gaat het niet komen, als we Daniël de Haan moeten geloven. In de allereerste competitiewedstrijd tegen SCHC brak hij zijn middenvoetsbeentje. De aanvaller maakte na de winterstop tegen concurrent Tilburg (4-1 winst) pas zijn rentree en scoorde meteen twee keer. ‘Ik hoop dat ik dat zondag tegen hdm ook doe.’ In de zeven wedstrijden daarna was hij nog twee keer trefzeker.

Zeven nederlagen op rij

‘We zitten nou niet echt bepaald in een flow’, refereert de jeugdinternational aan de zeven nederlagen op rij. ‘Maar we verliezen steeds heel nipt. Dat is een beetje het verhaal van dit seizoen. En we hebben ook niet de makkelijkste tegenstanders gehad.’ Toegegeven, zes tegenstanders van die laatste zeven wedstrijden kwamen uit het zogeheten ‘linkerrijtje’.

Mocht hdm op de slotdag van de competitie voor de achtste verliespartij op rij zorgen, dan degradeert Almere naar de nieuw te vormen Promotieklasse. De Haan weet nog niet wat hij gaat doen bij een eventuele degradatie. ‘Dat komt omdat ik ervan overtuigd ben dat wij niet degraderen. Ik wil eigenlijk ook nog niet nadenken over mijn toekomst. Wij gaan zondag gewoon winnen. Natuurlijk is het niveau in de Hoofdklasse hoger, maar ik heb het goed naar mijn zin hier.’

Stijn Jolie degradeerde vorig jaar met Hurley tegen hdm

Eén van de andere ervaren krachten, clubtopscorer Stijn Jolie, blijft in ieder geval bij ‘zijn’ Almere, ondanks het resultaat van zondag. Voor de 29-jarige verdediger is de kraker met hdm (aanvang 16.00 uur en live te zien bij de NOS of te volgen via hockey.nl) wel heel bijzonder. Hij degradeerde vorig seizoen in de play-outs met Hurley tegen de Haagse formatie. Afgelopen zomer keerde hij terug naar de club waar hij ooit was begonnen, maar moet hij opnieuw strijden tegen degradatie.

Stijn Jolie wordt gefeliciteerd na zijn treffer tegen Bloemendaal. Rechts Jonas de Geus. Foto: Frank Uijlenbroek

‘Het gaat mij niet gebeuren dat ik twee jaar op rij degradeer uit de Hoofdklasse’, klinkt Jolie strijdbaar. Jolie nam met twee doelpunten eerder dit seizoen al persoonlijk revanche tegen hdm. In een spektakelstuk won Almere met 3-5 bij de hekkensluiter. De ervaren verdediger is niet verbaasd dat Almere op de slotdag van de competitie nog moet strijden tegen degradatie. Door de opmars van hdm is het gat met de hekkensluiter geslonken tot twee schamele punten (10 om 8).

De ploeg met de meeste energie trekt zondag aan het langste eind Stijn Jolie, topscorer van Almere

Jolie: ‘Het is heel knap wat hdm dit seizoen laat zien. En zo gek is het niet dat we maar één overwinning hebben geboekt in de tweede seizoenshelft. Het tweede jaar in de hoofdklasse is altijd lastig voor een club. Wij hadden onze directe concurrenten vooral in de eerste competitiehelft. Het duel met hdm zien wij na Tilburg als het tweede potje dat we echt moéten winnen.’

De strafcornerspecialist verwacht vandaag gekkenhuis op de club. ‘Het zal lekker druk worden. We zullen toegezongen worden door ons uitbundige publiek. Dat kan een voordeel voor ons zijn. We hebben er allemaal veel zin in. Ik denk dat de ploeg met de meeste energie aan het langste eind trekt.’


Wat vind jij? Praat mee...