De Hoofdklasse Heren in de startblokken: een voorbeschouwing

Heren en dames Den Bosch op bezoek bij Amsterdam, een vuurdoop voor promovendus Voordaan, en wint Schaerweijde, na de laatste winst op 9 april 1978, weer eens van Bloemendaal? Een voorbeschouwing op de eerste speelronde van de Hoofdklasse Heren, aan de hand van statistieken.

Amsterdam – Den Bosch

De Amsterdamse Heren krijgen, net als de Dames, zondag Den Bosch op bezoek. Waar de twee damesteams zeer aan elkaar gewaagd zijn is bij de heren Amsterdam de favoriet. Amsterdam bleef in de laatste 17 Hoofdklasseduels ongeslagen tegen Den Bosch: 14 keer wonnen de Amsterdammers, drie keer werd het gelijk. De laatste keer dat de Brabanders in een regulier Hoofdklasseduel wisten te winnen dateert van 8 oktober 2006: toen werd het 3-1 in Den Bosch.

Weetje: Mirco Pruyser kwam in de laatste zeven confrontaties met Den Bosch elke keer tot scoren, met in totaal 13 doelpunten. Pruyser maakte ook zijn eerste doelpunt in de Hoofdklasse tegen Den Bosch, op 12 oktober 2008.

Kampong – Voordaan

Promovendus Voordaan krijgt uit op Kampong direct een sterke tegenstander voor de kiezen. Vorig seizoen schopte Kampong het tot de finale van de play-offs, waarin het zijn meerdere moest erkennen in Oranje Zwart. Kampong en Voordaan kwamen elkaar slechts vier keer eerder tegen in de Hoofdklasse. Alleen in de eerste ontmoeting, op 5 oktober 2007, voorkwam Voordaan een nederlaag: het werd toen 2-2. Het laatste hoofdklasseduel tussen de clubs dateert van 28 april 2013. Kampong won toen met 3-0. Kampong-spits Philip Meulenbroek kwam in de zomer van 2013 over van Voordaan.

Weetje: Coach van Voordaan Marieke Dijkstra was als speelster een clubicoon van Kampong, waar zij twaalf seizoenen speelde.

Oranje Zwart – Hurley

Landskampioen van vorig seizoen OZ heeft de beste kaarten voor de winst zondag: de club is in de laatste 16 ontmoetingen met Hurley ongeslagen. De laatste overwinning van Hurley op OZ dateert van 19 maart 2000, toen het 3-2 werd in het Amsterdamse Bos. Hurley won slechts één keer bij Oranje Zwart, met 1-2. Dat was op 7 september 1997, de eerste Hoofdklassewedstrijd tussen deze twee teams.

Weetje: OZ was vorig seizoen de enige ploeg die in de reguliere competitie thuis ongeslagen bleef (9x winst, 2x gelijk)

Pinoké – Rotterdam

In de laatste 19 confrontaties tussen de mannen van Pinoké en Rotterdam stapte Pinoké slechts één keer als winnaar van het veld. Dat was op 16 oktober 2011: Roderick Weusthof zette Rotterdam op voorsprong, maar door twee treffers van Justin Reid-Ross en één van Lucas Judge trokken de Steekneuzen aan het langste eind. Ondanks de indrukwekkende reeks overwinningen van Rotterdam (7 op rij), had de ploeg het vorig seizoen moeilijk uit op Pinoké: het werd een nipte 1-2 overwinning.

Weetje: De huidige hoofdcoach van Pinoké, Hans Streeder, is een goede bekende bij Rotterdam. Hij bekleedde er van 2005 tot 2012 diverse functies: assistent- en hoofdcoach van Heren 1, technisch directeur en interim-coach van Dames 1.

Schaerweijde – Bloemendaal

9 april 1978. Toen wonnen de heren van Schaerweijde voor het laatst van Bloemendaal in een Hoofdklasseduel. Zondag wordt het dan ook een lastige opgave tegen de Mussen. Sinds de promotie van Schaerweijde in 2011 speelden de teams acht keer tegen elkaar. Die won Bloemendaal allemaal, en ze scoorden ook in elke wedstrijd vier of meer doelpunten.

Weetje: Bloemendaal is vaste klant in de Play-offs: 20 van de 21 keer werd deelname afgedwongen. Schaerweijde werd echter in de laatste vier seizoenen drie keer veroordeeld tot Play-outs. Ze wisten wel steeds in de Hoofdklasse te blijven.

SCHC –HGC

Stichtse is na twee seizoenen in de Overgangsklasse weer terug in de Hoofdklasse en krijgt HGC op bezoek. Deze twee teams kwamen elkaar 50 keer eerder tegen in de Hoofdklasse, waarvan HGC 29 keer won, SCHC 10 keer en 11 keer eindigde het duel in een gelijkspel. HGC won op 7 november 2010 voor het laatst in Bilthoven: toen werd het 1-2 na goals van Rodrigo Vila en Timmo Kranstauber.

Weetje: HGC is één van twee ploegen die in alle 43 Hoofdklasseseizoenen present waren op het hoogste niveau. De andere club is Amsterdam.


Wat vind jij? Praat mee...