De progressie stokt bij Almere, en de branie is even weg

In het derde jaar Hoofdklasse wil Almere de blik omhoog richten, maar is het na een teleurstellende eerste competitiehelft gedwongen naar beneden te kijken. De 2-0 nederlaag tegen concurrent SCHC in de ‘zespuntenwedstrijd’ was de vijfde nederlaag op rij. ‘We spelen niet zo energiek, niet zo strijdlustig, als we de afgelopen jaren deden’, zegt coach Pasha Gademan.

Zelfs de supportersvlaggen van de beruchte Allyminati lagen bij de 2-0 achterstand tegen SCHC wat verfrommeld op de grond. Terwijl Almere  aan een laatste wanhoopsoffensief begon, lagen de zelfgemaakte vlaggen te rusten op het gras in Bilthoven. Niet alleen de spelers van Almere konden niet brengen wat er van ze verwacht werd, ook de supporters hadden het zwaar.

In het derde seizoen Hoofdklasse, met de twee eigen internationals Jonas de Geus en Terrance Pieters en een handvol jeugdinternationals, verwacht iedereen progressie bij het team dat twee seizoenen op rij via bloedstollende play-outs in de Hoofdklasse bleef. Het tegenovergestelde is het geval: na de 2-0 nederlaag tegen SCHC dropen de spelers razendsnel af en vestigden ze een record ‘dug-out schoonvegen’. Ze hebben een veel te lange winterstop van bijna vijf maanden de tijd, om te bedenken hoe ze de tweede seizoenshelft wél die stap naar boven kunnen maken.

Terrance Pieters kijkt teleurgesteld na de 2-0 nederlaag tegen SCHC. Foto: Willem Vernes

SCHC leek zondag de partij die niets te verliezen had. Bij Almere miste juist de brutaliteit en lijkt de druk om te presteren de ploeg te verlammen. ‘Vorig jaar hadden we ook even een periode dat we met angst speelden om te verliezen. Ik dacht dat we daarvan geleerd hadden en met meer hoop en durf zouden spelen, maar toch lukt het nu niet’, concludeerde coach Pasha Gademan, die voor het tweede seizoen aan het roer staat in Flevoland. Van het buitenbeentje in de Hoofdklasse, verwacht je iets anders dan de matte vertoning in Bilthoven. Nu acteerden de meeste hockeyers uit Almere vanaf het begin – waar SCHC met lange ballen makkelijk de gaten in de verdediging van Almere vond – eerder als een groep jongeren die afgelopen week te lang op een feestje van het Amsterdam Dance Event (ADE) waren blijven hangen.

‘Ik vond SCHC niet goed spelen, ik vond ze niet beter. Maar zij leken wél echt ergens voor te strijden. Van de laatste vier wedstrijden hebben we er drie gespeeld die echt niet goed genoeg waren. Het was niet energiek genoeg. We scoren ook te weinig. Onze zwakte is op dit moment de strafcorner, dat hadden we niet verwacht.’

Volgende stap is moeilijker dan verwacht

Vorig seizoen viel Almere op door veel wedstrijden tegen topclubs met slechts één goal verschil te verliezen. Nu verliest de club makkelijk van de toppers en zijn ze de mindere in de directe confrontaties tegen hun directe concurrenten tegen degradatie. Van Klein Zwitserland, Pinoké en SCHC werd verloren. Tegen hekkensluiter Tilburg werd gelijk gespeeld. Zo blijft Almere toch verwikkeld in een ouderwetse degradatiestrijd. Omhoog klimmen in de sterkste clubcompetitie ter wereld blijft moeilijk.

Gademan: ‘Omdat we zoveel wedstrijden zo goed hebben gespeeld in onze korte levensduur in de Hoofdklasse, verwacht je dat de volgende stap naar boven makkelijker zou moeten zijn. Maar het is toch iets waar we continu tegen opboksen. Om volwaardig die stap te maken, missen we misschien nog wat kwaliteit.’


4 Reacties

 1. René Winteraeken

  Het verhaal is duidelijk en goed geanalyseerd van de coach! Toch de opmerking dat hij schc niet beter vond! Snap de reactie maar.....schc was gisteren op alle fronten de betere ploeg waardoor de terechte overwinning! Natuurlijk wel veel succes want Almere heb ik respect voor!

 2. rancoburgzorg

  Ze zullen een paar hele sterke nieuwe jongens moeten halen in de winterstop om een kwaliteitsinjectie te verzorgen. Anders is het klaar. De negatieve spiraal moet omgebogen. In Belgie lopen er nog een paar knoepersterke internationals rond die de play-offs niet halen met hun clubs, weg willen en best Hoofdklasse willen spelen. Het zal een paar centen kosten, maar zoals Almere nu draait is het een verloren zaak. De andere Hoofdklasse Belgen zijn ook bepalend bij hun nieuwe clubs, dus Almere sla toe!

  1. timbakker

   Mis ik iets? Of is spelers halen in de winter geen optie?

 3. DolfJansen

  Almere maakt de fout door deze zomer vier talenten naar de club te halen maar nul ervaring. Waarom niet kijken of topspelers uit de Promotieklasse tegen een minimale vergoeding Hoofdklasse willen spelen of zoals hierboven wordt gezegd: kijk in het buitenland. Die ervaring staat er bij de andere clubs onderin wel, waardoor er nu alweer gekeken wordt naar twee nog onervaren internationals om elke wedstrijd de kar te trekken. Als de corner van Jolie dan ook nog eens totaal niet loopt blijft er in scorend opzicht weinig over.


Wat vind jij? Praat mee...