De stats van kalenderjaar 2018: Hertzberger topscorer, Bloemendaal ongeslagen

Afgelopen zondag beleefde de Hoofdklasse Heren zijn laatste speelronde van dit kalenderjaar. Aanleiding voor hockey.nl om in de cijfers te duiken en de meest opvallende statistieken uit 2018 op een rij te zetten. Met hoofdrollen voor spits Jeroen Hertzberger, Bloemendaal, Kampong, SCHC en Tilburg.

Bloemendaal jaarkampioen

  • Bloemendaal, dit seizoen soeverein koploper in de Hoofdklasse Heren, bleef als enige club in 2018 zonder competitienederlaag. De Mussen wonnen zestien van hun twintig duels en verspeelden maar vier keer punten: in de toppers tegen Kampong (1-1), Oranje-Rood (1-1 en 0-0) en Amsterdam (2-2).
  • Van alle clubs maakte regerend landskampioen Kampong de meeste doelpunten: 66. In negen van hun twintig duels scoorde de ploeg uit Utrecht minstens vier keer, met de 7-0 uitzege bij SCHC van 4 maart als grootste overwinning.
  • Van alle clubs die het hele kalenderjaar op het hoogste niveau actief waren, heeft SCHC het slechtste rapport. De ploeg uit Bilthoven won maar twee van zijn twintig duels en stapte vijftien keer als verliezer van het veld. SCHC incasseerde ook de meeste doelpunten: 76.
  • SCHC (G1 V10) en Tilburg (G2 V7) zijn de enige clubs die in 2018 geen enkele uitwedstrijd wonnen. Daarentegen bleven Bloemendaal (W7 G3) en Kampong (W7 G3) als enigen ongeslagen in uitwedstrijden.

Hertzberger topscorer

  • Rotterdam-aanvaller Jeroen Hertzberger was in 2018 de meest productieve speler in de Hoofdklasse Heren. De 32-jarige international was in zijn eentje verantwoordelijk voor 25 van de 58 Rotterdamse doelpunten. Hij maakte er vijftien in het eerste deel van 2018 (de tweede competitiehelft van het seizoen 2017-18) en staat deze jaargang inmiddels op tien treffers.
  • Hertzberger verdeelde zijn doelpunten bijna evenwichtig over thuis- en uitwedstrijden. Op eigen veld scoorde de aanvaller dertien keer, op vreemde bodem schoot hij twaalf keer raak. Behalve velddoelpunten maakte Hertzberger ook goals uit strafcorners (vijftien) en vanaf de strafbalstip (vijf).
  • Mirco Pruyser produceerde van alle spelers in de Hoofdklasse de meeste goals uit veldspel. De goalgetter van Amsterdam schoot op die manier dertien keer raak in competitieverband. Slechts vier treffers kwamen voort uit dode spelmomenten als de strafcorner (drie) en strafbal (één).

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave. Foto’s Koen Suyk/Willem Vernes.


Wat vind jij? Praat mee...