De teleurstelling van Amsterdam was niet te beschrijven

Amsterdam was tijdens het seizoen niet een van de favorieten voor de landstitel, maar richtte zichzelf op en kwam ongelofelijk dichtbij in de best-of-three finale tegen landskampioen Kampong. De meeste spelers waren dan ook sprakeloos, na het laatste fluitsignaal.

Na de ongelofelijk knappe gelijkmaker van topspits Mirco Pruyser – vlak voor rust – kreeg Amsterdam tegen Kampong op een 1-1 stand nog een paar strafcorners. Maar net als zaterdag liep de strafcorner niet. Tegen Bloemendaal wisten in de halve finale Boris Burkhardt en Valentin Verga nog te scoren via verrassende varianten. Maar hét kanon Justin Reid-Ross bleef op één goal steken in zes playoff-wedstrijden. Zondag waren er zeven strafcorners voor Amsterdam. Zaterdag vijf. Goals: nul.

Onbedoeld betekende de eerste strafcorner voor Amsterdam het eerste doelpunt van Kampong. Reid-Ross claimde een overtreding, de bal werd door Kampong uitgenomen en uit de counter werd de 1-0 gescoord. Slechts één keer wist de Zuid-Afrikaan die zo hard kan pushen de bal echt lekker mee te krijgen zondag. Toen redde David Harte. Na de wedstrijd was de normaal zo rustige en sympathieke Reid-Ross dan ook niet aanspreekbaar, in de dug-out van Amsterdam waar de klap ongelofelijk hard was aangekomen. Hij wilde en kon nog even niet reageren.

De vreugde bij Mirco Pruyser na de 1-1. Foto: Koen Suyk

Internationals Valentin Verga en Billy Bakker deden dat wel, maar met de teleurstelling nog in het hart. Terwijl zij praatten, moesten ze met een medaille om hun nek toekijken hoe Kampong er op eigen veld een groot feest van maakte, met een enorme beker in de hand. Amsterdam moet wéér met zilver genoegen nemen, net als in 2016, toen tegen Oranje-Zwart. Terwijl het team wel een flinke stap heeft gezet dit jaar onder leiding van de Australiër Graham Reid.

Amsterdam bleek op karakter en kwaliteit achteraf de enige ploeg die dit seizoen van landskampioen Kampong zou winnen. Ook versloeg Amsterdam knap het favoriete Bloemendaal, in de halve finale.

De teleurgestelde Billy Bakker verbijt de pijn. Foto: Koen Suyk

‘Ik ben echt trots op dit team’

‘Tot een paar minuten geleden dacht ik echt dat we hem nog gingen winnen’, zei aanvoerder Billy Bakker, die zag dat zijn team een strafcorner forceerde, toen ze hun keeper Jan de Wijkerslooth al hadden gewisseld. ‘Daarna volgden er nog een paar rare videoreferrals. Maar het ligt echt allemaal zo dichtbij elkaar. Ik ben echt trots op dit team. Met een Nederlandse ploeg hebben we er denk ik het maximale eruit gehaald. Dat is altijd moeilijk te accepteren en te waarderen na de wedstrijd. Maar het is zeker iets dat we mee moeten nemen naar volgend seizoen.’ Volgend jaar zullen in ieder geval de gestopte Klaas Vermeulen en Johannes Mooij (buitenland) er niet bij zijn.

Amsterdam had een wedstrijd meer in de benen dan Kampong, dat in twee confrontaties met Oranje-Rood afrekende. Het was misschien te veel van het goede om te verwachten dat dit Amsterdam twee keer zou winnen van Kampong, op eigen veld. ‘Ik weet het niet. Ik vind het moeilijk om nu te analyseren. Ik moet het nog terugkijken, maar we hebben echt genoeg kansen gehad. Alleen lopen finales altijd anders. Maar we hadden zo de 2-1 kunnen maken. De corner liep niet nee, die moet ik ook nog terugzien.’

Justin Reid-Ross, assistent Joost Bitterling en Valentin Verga tijdens de wedstrijd. Foto: Koen Suyk

‘Het had twee kanten op kunnen gaan’

Ook de emotionele Verga staarde in de dug-out voornamelijk in de verte, zichzelf waarschijnlijk op een andere plaats wensend. ‘Dit waren misschien wel de playoff-wedstrijden die echt het meest close waren ooit’, reageerde Verga. ‘Het verschil tussen Kampong en Amsterdam is minimaal. Het kan bij hen vallen maar ook bij ons. Wij zijn supergoed bezig en hebben de play-offs top gespeeld. Beide ploegen waren heel goed. Ik denk dat het twee kanten op had kunnen gaan.’

Het was Verga die in het derde kwart de bal naar Reid-Ross pastte. Die bal werd onderschept door De Wijn, waaruit de 2-1 van Kemperman volgde. Maar daar voelt de international zich niet vervelend over. ‘Sander komt er net voor, terwijl ik die bal naar Justin duw. Het luistert allemaal heel nauw. Ik voel me daar niet klote over. Ik voel me klote dat we verliezen.’

 


Wat vind jij? Praat mee...