Deegan Huisman: Van Almere naar Los Angeles?

Almere-aanvaller Deegan Huisman (19) opende afgelopen januari zijn mailbox en zag daarin een bericht van niemand minder dan de Nederlandse bondscoach van de Verenigde Staten, Rutger Wiese. Of hij misschien interesse had in een plek in de nationale selectie van de VS?

Huisman heeft Nederlandse ouders en is geboren in de Verenigde Staten, waar hij zeven jaar heeft gewoond. Zodoende beschikt hij over zowel een Nederlands als een Amerikaans paspoort. Het talent maakte Wiese eerder mee als bondscoach van het Amerikaanse onder 18-team en ging in op zijn verzoek om zich eind januari tijdens een trainingsstage in Barcelona te melden bij de A-selectie, die momenteel zo’n 25 spelers telt.

‘Helaas heb ik nog niet officieel mijn debuut gemaakt’

Huisman: ‘Ik heb in Barcelona kennisgemaakt met de jongens en we hebben een aantal oefenwedstrijden tegen Spaanse clubs gespeeld. Helaas heb ik nog niet officieel mijn debuut gemaakt, want het waren oefenwedstrijden en geen officiële interlands. Eind maart staat de Hockey World League in Trinidad en Tobago op het programma, maar daar ben ik helaas niet bij. Anders zou ik met mijn studie in de knel komen. Ik studeer Econometrie aan de Universiteit van Amsterdam en net in die periode heb ik drie belangrijke tentamens. Mijn eerste interland speel ik hopelijk in augustus, tijdens de Pan-American Cup.’

Olympische Spelen van 2024

Het grote doel voor de Amerikaanse mannen is het halen de Olympische Spelen, liet Wiese eerder al aan hockey.nl weten. Deze week werd bekend dat Boedapest zich terugtrekt in de strijd om de Olympische Spelen van 2024 te mogen organiseren, waardoor alleen Parijs en Los Angeles nog over zijn als kandidaten. ‘We hopen dat de Spelen van 2024 naar Los Angeles gaan’, zei Wiese. ‘Dat betekent dat we nog zeven jaar hebben om ons daarvoor klaar te stomen. De eerlijkheid gebied te zeggen dat we al vijf jaar achter lopen. Het is een lastig verhaal bij de mannen. Hockey is echt een meidensport in de VS. Janneke Schopman, mijn collega bij de dames, heeft keuze uit meer spelers. Bovendien is er meer competitie.’

Ook Huisman beseft dat de weg nog lang is. ‘Het probleem van de nationale ploeg van Amerika is dat het land zó groot is dat je niet elke maandag en dinsdag, zoals hier in Nederland op Papendal, bij elkaar kunt komen om te trainen. Daarom hebben ze een aantal weken uitgestipt dat iedereen van de selectie bij elkaar komt. Het schema is precies zo dat ik geen wedstrijden van Almere hoef te missen’, aldus Huisman afgelopen zondag na de wedstrijd van Almere tegen Qui Vive, waarin hij met een doelpunt en een assist een belangrijk aandeel in het resultaat (2-2) had. De bondscoach zal dat ongetwijfeld met een grote glimlach te weten zijn gekomen.

(c) Henry Pieters


Wat vind jij? Praat mee...