Degradatiestrijd: Hurley winnaar transferperiode, Almere krijgt het zwaar

In de Hoofdklasse Heren blijft het onderin angstvallig stil wat betreft inkomende transfers bij Almere, terwijl Klein Zwitserland, Hurley en Tilburg hun selectie voor aankomend seizoen nagenoeg rond hebben.

Almere

2019/2020: twaalfde plaats, twee punten uit vijftien wedstrijden

Almere gaat de herkansing in de Hoofdklasse aan zonder Pasha Gademan en een compleet nieuw team. De coach kondigde in april zijn afscheid aan; het startschot van een opmerkelijke leegloop bij Almere waarbij nog eens dertien spelers (!) de kleedkamerdeur van Heren 1 achter zich dicht deden. Meest opmerkelijke namen zijn Deegan Huisman en Daniël de Haan. Zij verkassen in de vorm van Hurley en Klein Zwitserland naar een directe concurrent.

Vooralsnog heeft Almere zeven nieuwelingen aangetrokken, waaronder vier buitenlandse versterkingen: 52-voudig Tsjechisch international Lukas Plochy, Tanausú Perez Vazquez uit Spanje, de Chileen Daniel Beriggo en Zuid-Afrikaans international Ryan Julius (41 caps). De achttienjarige Hidde Straat uit eigen jeugd wordt doorgeschoven. Straat speelde geen enkele wedstrijd bij de jeugdselecties van Oranje, maar is volgens Arjan Jolie – die samen met Bart van der Wolf Gademan opvolgt – een groot talent. Het trainersduo verkondigde dat gesprekken met meer mogelijke aanwinsten gaande zijn.

De nieuwe trainersstaf van Almere. v.l.n.r.: Arjan Jolie, manager Bas Bonhof en Bart van der Wolf. Foto: Almere

Jolie en Van der Wolf benadrukken ondanks de leegloop en het gebrekkige aantal nieuwelingen ‘dat er momenteel een selectie van 22 spelers op de training staat’. Een groep, aangevuld met jeugdspelers en hockeyers uit het tweede team. Mochten zij de definitieve selectie halen, staat er komend seizoen een Almere met wel heel weinig hoofdklasse-ervaring. En dat terwijl de selectie van vorig seizoen het al knap lastig had.

Het moge duidelijk zijn, Almere is dé gedoodverfde degradatiekandidaat. Het kersverse trainersduo zegt die positie wel lekker te vinden en gelooft er stellig in dat deze groep niet rechtstreeks degradeert. Feit blijft dat Almere deze zomer de grootste leegloop in de Hoofdklasse van de afgelopen jaren heeft meegemaakt. Vorig jaar waren er al scheurtjes zichtbaar met het vertrek van pareltjes Jonas de Geus en Terrance Pieters. Betekent het vertrek van dertien spelers het definitieve verval? Het zal in ieder geval een wereldprestatie zijn als Almere niet rechtstreeks degradeert.

Speler Naar Van
Ryan Julius Almere Zuid-Afrika
Daniel Beriggo Almere Los Diablos Jr.
Tanausú Perez Vazquez Almere Royal Uccle
Lukas Plochy Almere Hamburger Polo Club
Joep Troost Almere Qui Vive
Manuel Verga Almere Atlético San Sebastian
Daan Dekker Amsterdam Almere
Valentijn Charbon Amsterdam Almere
Floris Kuiper Laren Almere
Deegan Huisman Hurley Almere
Lucien van Doorn Gooische Almere
Ignacio Salas Stopt Almere
Thomas Crowson Stopt Almere
Stijn Jolie Stopt Almere
Andrin Rickli Stopt Almere
Robin Herweijer Almere H2 Almere
Youri Beck Almere H2 Almere
Justin Klop Almere H2 Almere
Daniël de Haan Klein Zwitserland Almere
Hidde Straat Almere Almere A1

Hurley

2019/2020: elfde plaats, vier punten uit vijftien wedstrijden

Hurley lijkt deze transferperiode de grote winnaar van de onderste regionen. De Bosuilen trokken niemand minder dan Justin Reid-Ross aan. Eigenlijk staat de komst van de Zuid-Afrikaan haaks op de filosofie waar Hurley zich tegenwoordig op richt, al gaat hij naar verluidt een belangrijke rol spelen in het delen van zijn ervaringen op tophockeygebied.

Justin Reid-Ross tekent bij Hurley. Foto: Kees Boelhouwer.

Het bestuur van Hurley heeft deze lange transferperiode aangegrepen om een nieuwe weg in te slaan. Waar volgens Tophockey commissielid Andy McConnel Hurley voorheen dé plek was voor spelers die aan het einde van hun carrière zaten, richten de Amsterdammers zich tegenwoordig steeds meer op hockeyers die in hun bloei van hun carrière zitten. Zo tekende voormalig jeugdinternational Siem Schoenaker – overgekomen van play-offkandidaat HGC – een contract in het Amsterdamse Bos, net als Amerikaans international Deegan Huisman – vorig seizoen met acht goals nog clubtopscorer bij Almere.

De club straalt graag uit dat jeugd de kans krijgt en wil spelers met potentie voor langer termijn vastleggen. Een mooi voorbeeld daarvan is Indra Aerts, hij maakte vorig seizoen de overstap vanuit de jeugd van Hurley naar Pinoké A1 om op landelijk niveau te spelen. Dit seizoen reserveert Hurley-coach Reinoud Wolff voor hem een plek binnen de selectie.

Slechts vier spelers hebben bij het bestuur kenbaar gemaakt te stoppen. Of de Australische strafcornerspecialist Matthew Willis komend seizoen nog in het Amsterdamse Bos te bewonderen is, is nog even de vraag, maar daar heeft Hurley met de komst van Reid-Ross al slim op ingespeeld. Het is een retorische vraag wie er komend seizoen op kopcirkel gaat staan.

Kortom, de selectie van de mannen van Reinoud Wolff blijft nagenoeg intact en lijkt zelfs te zijn versterkt. Maar goed ook, want in de coronacompetitie zag Hurley er nog niet bijster goed uit. Wellicht kunnen Wolff en zijn mannen directe degradatie en misschien wel play-outs met deze selectie ontlopen.

Speler Naar Van
Siem Schoenaker Hurley HGC
Deegan Huisman Hurley Almere
Indra Aerts Hurley Pinoké A1
Hjalmar Voskuil Hurley Kampong A1
Jasper van den Barselaar Hurley A1
Mees Loman Hurley Heren 2
Daan Dullemeijer Bloemendaal Hurley
Jelte van Gennip Stopt Hurley
Emil Schaefer Stopt Hurley
Bengt Wegerif ? Hurley
Justin Reid-Ross Hurley Amsterdam

Klein Zwitserland

2019/2020: tiende plaats, tien punten uit vijftien wedstrijden

Vlak voor de uitbraak van het coronavirus liet de Argentijnse succescoach Carlos Castaño weten aan zijn laatste seizoen in Den Haag bezig te zijn. Het heeft niet lang geduurd voordat KZ een waardige opvolger wist te vinden in de vorm van Omar Schlingemann. De Nederlandse coach was in Duitsland succesvol bij HTC Uhlenhorst Mülheim, waarmee hij in 2018 en 2019 de landstitel veroverde. Het kunstje dat hij in Duitsland flikte, is de ultieme droom aan de Klatteweg.

De nieuwe coach van KZ, Omar Schlingemann (links) op archiefbeeld. Foto: Carlo ter Ellen.

Marijn Petermeijer en Enzo Torossi Maccio worden zijn rechterhand. Vorig seizoen was Torossi nog actief als speler bij de Steenbokken. De 31-jarige Argentijn geldt naar eigen zeggen als verlengstuk tussen staf en spelersgroep. De nieuwe trainersstaf staat bij KZ voor een redelijk nieuwe groep. Zo zijn er inmiddels zeven spelers vertrokken aan de Klatteweg, waaronder clubtopscorers Koen Bijen en Blake Wotherspoon (beiden vier treffers).

Klein Zwitserland maakte medio juni in één klap de komst van liefst zeven spelers wereldkundig. Grootste aanwinst is zonder twijfel 104-voudig Duits international Marco Miltkau. Hij neemt landgenoot Max Kapaun (13 caps) mee naar Den Haag. Ook Richard Wijtenburg-Smith, 113 caps voor Engeland, is vanaf komend seizoen een Steenbok. De Haagse club heeft de ambitie om spelers uit de eigen jeugdopleiding door te stromen naar het vaandelteam. Bij KZ traint men daarom momenteel in ‘twee grote groepen’, waarbij jeugdspelers de kans krijgen om Schlingemann te overtuigen van een definitieve plek binnen de selectie. De voltallige selectie voor aankomend seizoen wordt op een later tijdstip bekend gemaakt.

KZ wil maar wat graag een stabiele hoofdklasser worden en droomt zelfs van een terugkeer naar de top. Schlingemann windt er in ieder geval geen doekjes om. De coach zei bij zijn aanstelling zo snel mogelijk voor de play-offs te gaan en wil zelfs in de toekomst landskampioen worden met de Steenbokken. Of dat komend seizoen gaat lukken, valt te betwisten. De club gaat het derde achtereenvolgende seizoen op het hoogste niveau in. Het kan zomaar zijn dat de ploeg met deze vrij nieuwe selectie opnieuw tegen degradatie moet strijden.

Speler Naar Van
Koen Bijen Den Bosch Klein Zwitserland
Nico Cicileo België Klein Zwitserland
Enzo Torossi Assistent-coach Klein Zwitserland
Benjamin Craig ? Klein Zwitserland
Diego Paz Argentinië Klein Zwitserland
Cameron Golden ? Klein Zwitserland
Blake Wotherspoon ? Klein Zwitserland
Govert Soeters Klein Zwitserland Barcelona
Marco Miltkau Klein Zwitserland Gantoise (België)
Max Kapaun Klein Zwitserland Hamburg (Duitsland)
Rogier Schaeffers Klein Zwitserland HIC
Camil Papa Klein Zwitserland Barcelona (voorheen Pinoké)
Bouwe Buitenhuis Klein Zwitserland Laren
Richard Wijtenburg-Smith Klein Zwitserland Engeland
Aki Käppeler Klein Zwitserland TSV Mannheim
Daniël de Haan Klein Zwitserland Almere

Tilburg

2019/2020: negende plaats, dertien punten uit vijftien wedstrijden

Bij Tilburg is het deze transferperiode rustig. De selectie van de Brabanders blijft nagenoeg intact, waardoor coach Jeroen Delmee kan doorbouwen om het beoogde doel te behalen: een stabiele middenmoter worden om uiteindelijk in de toekomst door te groeien naar de top.

Tilburg heeft de ambitie om naast Den Bosch en Oranje-Rood een echte topclub te zijn in Brabant. Om die plannen te realiseren wordt er extra aandacht geschonken aan jeugdhockey. Het Tilburgse jeugdhockey wordt volgens Delmee sinds een jaar of twee beter georganiseerd. De coach vindt het van belang dat de jeugdopleiding wordt meegenomen in de plannen om de top te kunnen bestormen. Deze moet aansluiten op het niveau dat wordt gevraagd om in het vaandelteam te kunnen spelen.

Tilburg-coach Jeroen Delmee. Foto: Willem Vernes

Op het moment dat jonge jongens iets bijzonders kunnen en met name erg gedreven zijn, moet je hen een kans geven, zo betoogt de coach. Om die reden heeft Delmee voor jeugdspeler Noud Borsten een plek vrijgemaakt binnen zijn selectie. Een achttienjarige verdediger met in potentie een goede corner. Hij zal in eerste instantie hockeyend nog niet het verschil kunnen maken. Verder keert doelman Sander van Berkel terug naar de Oude Warande. Hij vervangt Camille van Emstede onder de lat.

Ook Jip Dassen en Isaak Salden zijn weg bij Tilburg, spelers die allebei weinig speelminuten kregen onder Delmee. Dale Hutchinson is teruggekeerd naar Wales en ook strafcornerspecialist Damon Steffens is terug naar zijn vaderland om zich in de kijker te spelen bij de nationale ploeg van Australië. In de zoektocht naar een nieuw strafcornerkanon waagde Delmee een poging bij Reid-Ross, maar die kans achtte hij zelf klein gezien de geografische ligging van Tilburg. Delmee hoopt in de komende dagen een nieuwe strafcornerspecialist te presenteren.

Het is even afwachten wat de keeperswissel en de aanpassing op kopcirkel teweeg gaat brengen. Tilburg stond in de coronacompetitie knap en stevig op de negende plaats. Met Delmee als stabiele factor lijken de Brabanders elk jaar weer een beetje beter te worden.

Speler Naar Van
Sander van Berkel Tilburg Oranje-Rood
Noud Borsten Tilburg Tilburg A1
Camille van Emstede Stopt Tilburg
Isaak Salden Were Di Tilburg
Jip Dassen Barcelona Tilburg
Dale Hutchinson Wales Tilburg
Damon Steffens Australië Tilburg

 

NB: Mochten er nog last-minute transfers plaatsvinden, kan dit invloed hebben op deze degradatie-analyse.

 

  • Wie degradeert er rechtstreeks uit de Hoofdklasse Heren?

    Je hebt al op deze poll gestemd.

    Wie degradeert er rechtstreeks uit de Hoofdklasse Heren?    Ophalen van gegevens


1 Reactie

  1. Gs123

    Furlong terug bij Tilburg


Wat vind jij? Praat mee...