Degradatiestrijd Hoofdklasse: zorgen voor SCHC, hoop voor Almere

De strijd om handhaving in de Hoofdklasse bereikt, met een aantal speelrondes te gaan, langzaam zijn apotheose. Bij de heren moeten vijf teams nog vrezen, terwijl het bij de dames neigt naar een driestrijd. Daarbij moet vooral het kleine aantal directe ontmoetingen de doorslag geven.

Heren

 

Pinoké (16 punten, doelsaldo -13)

De club uit het Amsterdamse Bos staat er verreweg het beste voor, met zestien punten en een aanzienlijk beter doelsaldo. Dit weekend zou de ploeg zich veilig kunnen spelen door te winnen van concurrent Tilburg, met een ontmoeting met koploper Bloemendaal op de vrijdagavond. Na het weekend wachten nog Amsterdam en Den Bosch, die allebei een stuk hoger op de ranglijst staan.

Resterende programma:
Bloemendaal (eerste op de ranglijst, thuis)
Tilburg (negende, uit)
Amsterdam (derde, thuis)
Den Bosch (zesde, uit)

Tilburg (15 punten, doelsaldo -22)

Het komende weekend zal cruciaal zijn voor Tilburg. In de laatste twee speelrondes treft de Brabantse club koploper Bloemendaal en de huidige nummer vier Oranje-Rood, waardoor de komende twee waarschijnlijk punten moeten opleveren. Op de vrijdag treft de ploeg van Jeroen Delmee directe concurrent SCHC, waarna de andere concurrent Pinoké op zondag op bezoek komt. Na het weekend kunnen de Tilburgers mogelijk al veilig zijn dus.

Resterende programma:
SCHC (tiende, uit)

Pinoké (achtste, thuis)
Bloemendaal (eerste, uit)
Oranje-Rood (vierde, thuis)

SCHC (14 punten, doelsaldo -39)

SCHC is na de winterstop bezig aan een vrije val en is inmiddels onder de degradatiestreep gezakt. Na elf speelrondes deed de ploeg uit Bilthoven goed mee in de middenmoot, maar heeft sindsdien moeite om punten binnen te halen. Kijkend naar de laatste vier duels lijkt de wedstrijd van komende vrijdag belangrijk voor het moraal. Eerst treft Stichtsche Tilburg, dat een plekje hoger staat, waarna nog gespeeld wordt tegen Amsterdam, Den Bosch en Rotterdam. Verlies tegen Tilburg zou de weg naar handhaving een stuk langer en misschien zelfs onmogelijk maken.

Resterende programma:
Tilburg (negende, thuis)

Amsterdam (derde, uit)
Den Bosch (zesde, thuis)
Rotterdam (vijfde, uit)

Almere (10 punten, doelsaldo -19)

Minstens vijf punten moeten de mannen van Almere goedmaken om nog kans te maken op directe handhaving. Het resterende programma is echter heel lastig: zo komen Oranje-Rood en HGC op bezoek en moet Almere ook nog naar Kampong. Daarbovenop komt de minieme achterstand met achtervolger hdm. Een overwinning van de ploeg uit Den Haag in de laatste speelronde zou Almere mogelijk alsnog de laatste plaats opleveren, dus zij zijn gewaarschuwd.

Resterende programma:
Oranje-Rood (vierde, thuis)
HGC (zevende, thuis)
Kampong (tweede, uit)
hdm (twaalfde, thuis)

hdm (7 punten, doelsaldo -52)

Hdm bungelt voor een groot deel van het seizoen onderaan en met de week neemt de kans op handhaving steeds meer af. Theoretisch kan de Haagse formatie nog boven de degradatiestreep eindigen, maar dan moet het winnen van onder andere Amsterdam en Rotterdam. De ploeg van Ronald Hugers kijkt vooral naar Almere, de ploeg die momenteel op de elfde plaats staat. Toevallig ontmoeten deze twee ploegen elkaar in de laatste speelronde. Aangezien Almere een beter doelsaldo heeft, moet hdm daarnaast minstens een punt halen uit één van de volgende drie wedstrijden.

Resterende programma:
Amsterdam (derde, thuis)
Den Bosch (zesde, uit)
Rotterdam (vijfde, thuis)
Almere (elfde, uit)

Dames

 

Bloemendaal (14 punten, doelsaldo -35)

Dankzij de overwinning van afgelopen weekend op Groningen zijn de dames van Bloemendaal zo goed als zeker van nog een seizoen in de Hoofdklasse. Het gat met Huizen is, met nog twee speelrondes te gaan, zes punten. De strijd tegen degradatie zal dus vooral gaan tussen de drie ploegen onder de Mussen: Huizen, Nijmegen en Groningen. Bloemendaal speelt de laatste wedstrijden tegen landskampioen Den Bosch en hdm.

Resterende programma:
Den Bosch (tweede op de ranglijst, uit)
hdm (zesde, thuis)

Huizen (8 punten, doelsaldo -32)

Er is nog een kleine kans op directe handhaving voor de dames van Boaz Janssen. De club, die voor het eerst op het hoogste niveau speelt, doet prima mee in de competitie en kan met wat geluk nog boven de streep eindigen. Daarbij moeten ze wel winnen van zowel nummer vier Laren als concurrent Nijmegen. Bij twee nederlagen, waaronder tegen Nijmegen, kan Huizen nog ingehaald worden door achtervolgers Nijmegen en Groningen.

Resterende programma:
Laren (vierde, thuis)
Nijmegen (elfde, uit)

Nijmegen (5 punten, doelsaldo -38)

Het wordt billenknijpen voor Nijmegen in de laatste twee speelrondes. De ploeg van Matthijs Brouwer moet op zijn best play-offs spelen om in de Hoofdklasse te blijven, maar kan ook nog direct afdalen naar de Promotieklasse. De huidige nummer elf staat in punten gelijk met Groningen en moet ook hun wedstrijden nauwlettend in de gaten houden. Enkel het doelsaldo van Nijmegen is iets gunstiger. Het resterende programma van de Nijmegenaren geeft de Gelderse club hoop: Hurley is eigenlijk al klaar voor dit seizoen en in de laatste speelronde treft het directe concurrent Huizen.

Resterende programma:
Hurley (zevende, uit)
Huizen (tiende, thuis)

Groningen (5 punten, doelsaldo -49)

Het is alles of niets voor Groningen, dat niet alleen laatste staat maar ook een veel slechter doelsaldo heeft dan de concurrenten. De ploeg moet dus punten binnenhalen om überhaupt in de Hoofdklasse te kunnen blijven. Het resterende programma is echter zeer lastig: eerst komt SCHC op bezoek, dat nog strijd om de bovenste plekken op de ranglijst. De laatste wedstrijd van het seizoen is op bezoek bij Kampong. Daarbij is het alles of niets voor de Groningers.

Resterende programma:
SCHC (derde, thuis)
Kampong (achtste, uit)


Wat vind jij? Praat mee...