Euforisch Den Bosch duwt Amsterdam dieper in de problemen

Den Bosch heeft Amsterdam een spiegel voorgehouden in de zespuntenwedstrijd tussen de twee playoff-kandidaten. Nummer drie Den Bosch nam met de 2-3 overwinning afstand van Amsterdam, dat met vijftien punten uit elf wedstrijden een matige eerste cyclus achter de rug heeft.

De manier waarop Den Bosch de strafcorners aaneen reeg, vertelde hoe het spelbeeld er in het eerste kwart uitzag. Een harde backhand van Den Bosch kwam onhandig op de voet van Johannes Mooij. Jasper Tukkers van Den Bosch mocht ongehinderd de cirkel binnenlopen, terwijl Amsterdam ondertussen elkaar moeilijk kon vinden. De verdediger Fergus Kavanagh kon Boris Burkhardt niet bereiken, Valentin Verga leverde een aantal keer in bij de geelzwarten. Teun Rohof pushte de bal nonchalant tussen zijn eigen benen door en leed ook knullig balverlies.

Philip van Leeuwen van Amsterdam keepte een sterke wedstrijd. Foto: Koen Suyk

Keepers hielden de aanvallers in bedwang

Daarna werd het vooral een fascinerend duel tussen het Zuid-Afrikaanse strafcornerkanon Austin Smith en de Belgische keeper Philip van Leeuwen.

Smith mocht vier keer pushen. Drie keer was het Amsterdam-keeper Philip van Leeuwen die schitterend redde. Eén keer was het Wiegert Schut die goed uitliep op de gevaarlijke corner van de Zuid-Afrikaan. Dankzij Van Leeuwen bleef het 0-0 en kon Amsterdam profiteren. Amsterdam kreeg één strafcorner en deed er het maximale mee. Via de afschuif op Valentin Verga ging de bal naar aangever Mirco Pruyser, die heerlijk binnentikte en de Amsterdammers op 1-0 zette, tegen de verhoudingen in.

Daarna was het Tanguy Cosyns die bijna de 2-0 scoorde, op aangeven van aanvoerder Billy Bakker. Ondertussen maakte Den Bosch-coach Eric Verboom zich druk langs de lijn en zei: ‘Jongens, hard en snel op elkaar inpassen!!!!’. Valentin Verga soleerde daarna bijna naar de 2-0, maar de Belgische keeper Loïc van Doren redde bekwaam en hield Den Bosch in de race.

Jelle Galema begrijpt een beslissing niet. Foto: Koen Suyk

Het sterke keepen van Van Doren bleek voor Den Bosch goud waard in de tweede helft. Want het was de Belg Sebastien Dockier die al snel na de rust de 1-1 maakte. Daarna was het twee keer de superbehendige Floris Middendorp die voor Amsterdam leek te gaan scoren. Maar was het weer Van Doren die twee keer in de weg stond.

Zo werd de wedstrijd tussen de twee playoff-kandidaten steeds meeslepender en spannender. Toen Amsterdam hun tweede strafcorner kreeg van de wedstrijd gingen de gedachten uit naar een variant, maar via Tanguy Cosyns werd de sleepcorner uiteindelijk een strafbal. Een strafbal, die door spits Mirco Pruyser feilloos werd benut voor zijn tweede goal. Hij stuurde de sterke Loïc van Doren de verkeerde kant op. 2-1 voor Amsterdam.

Den Bosch bleef erin geloven en scoorde uit hun zesde strafcorner eindelijk via Austin Smith de 2-2. Deze keer ging de Zuid-Afrikaan niet voor hoog, maar voor de plank en dat lukte. De maskers van verdedigers Teun Rohof en Johannes Mooij vlogen gefrustreerd over de achterlijn.

Den Bosch vocht voor elke bal. Foto: Koen Suyk

Good old Arjen Lodewijks

Met nog een kwart te spelen kon de wedstrijd alle kanten op. Het was routinier Arjen Lodewijks die netjes de harde voorzet van Dockier achter Van Leeuwen werkte en samen met zijn teamgenoten euforisch de 2-3 vierde. Den Bosch bleef gevaarlijk. Aanvoerder Billy Bakker leverde de bal in bij Jelle Galema die bijna de 2-4 scoorde. Groene kaarten voor Kavanagh en Jelle Galema zorgden voor rumoer in het Wagener Stadion.

De 7-3 zege van de Amsterdammers op HGC vorige week zaterdag was hoopvol. De nederlagen tegen Tilburg en Den Bosch zijn dat niet. Dat Amsterdam in de slotfase niet echt een vuist kon maken, was veelzeggend. Den Bosch vocht als collectief, Amsterdam kwam niet meer echt dichtbij de 3-3. De spelers uit de hoofdstad liepen na de wedstrijd zo snel mogelijk het veld af, terwijl Den Bosch een groot feest vierde in het hol van de leeuw.

Het is na elf wedstrijden de vraag wat Amsterdam dit seizoen per saldo is opgeschoten met hun aanwinsten en de nieuwe coach Santi Freixa. De achtste plaats en zeven punten achterstand op een playoff-plek is Amsterdam-onwaardig, na een lastig seizoen waarin de Australische coach Graham Reid werd vervangen door assistent Jan Jorn van ’t Land. Toen haalde de ploeg na een inhaalrace nog de play-offs. Die inhaalrace zal het nu wéér moeten inzetten.


13 Reacties

 1. conegut

  Amsterdam is niet meer de topclub die het vroeger was. Nieuw elan met Den Bosch. Zij lijken doorstroom van nieuwe talenten te kunnen combineren met ervaren spelers. En daarbij de juiste niet arrogante mentaliteit.

 2. kasparstevens

  Vreemd als er vanuit de no8 zoveel spelers in de selectie bij Caldas zullen blijven ... er zijn nu duidelijk betere ploegen.

  1. marcvanderbilt

   Ach ja, Caldas.

 3. pacoh

  Hoe zo moet AMSTERDAM altijd bij de laatste 4 eindigen? Geen standaard dingetje al vinden ze het daar wel. Andere clubs zitten ook niet stil. Nederlaag volgende week bij buurman kan heel veel pijn doen. Maar om dat op de coach dan af te wentelen vraag ik me af of dat goed is. Teveel oude spelers (rohof, reed ross ed) in de ploeg

 4. w.j.arriens

  AMS bestuurders lijken op die van Feyenoord: geen gelukkige (zachtjes gezegd) hand in het aanstellen van trainers (coaches). Freixa is onervaren op dit gebied en lijkt me niet hard genoeg. De historie van de AMS spelers wijst uit dat ze “ lastig” zijn. Dat vereist een coach die boven de groep staat, en niet er tussen. Het lijkt me dat de resultaatgerichte club deze sympa coach niet lang meer zal handhaven. Zijn aanstelling was niet verstandig en zijn vertrek zou ook hem zelf kunnen schaden. Belgische keepers!?! Ze zijn goed, blijkt. Jammer voor eventuele NL talenten, die niet kunnen doorbreken. Dubbel jammer omdat de huidige doelwachters van het NL elftal niet meer de jongste ( en de beste) zijn ........

 5. stekel

  AMS zachte hand werkt slechts mindere Prestaties in de hand.. Zonder structurele ingreep veranderd er niet. Maar gegeven de competitie en OS zal AMS niks veranderen.. daarna is het geen keuze meer. Dat moet t of kiezen voor rechter rijtje

 6. conegut

  Bij Amsterdam regeren de spelers, niet het bestuur of coach. Een beperkt groepje spelers met een te grootte mond voor hetgeen ze presteren.

 7. bombaliali

  Het enige lichtpuntje van Amsterdam is Middendorp, wat een talent

 8. jan

  Een vrijwel minimaal bezet Wagener stadion, gevuld met veel supporters van de uitspelende ploeg. Wat een mooie uitwedstrijd van veel HCDB talent op de mat. Een écht team met veel passie. De tegenstander alleen maar appelleren met Verga voor op. En maar de scheidsrechters intimideren. Nee H1 AHBC, dit was een juiste overwinning. De laatste klop krijgen jullie nog bij ons thuis.

 9. gaston-orozco

  Jezus. Kom tot rust. Alle teams doorlopen fasen van succes en achteruitgang. Ze verjongen langzaam de spelerslijst en het was altijd duidelijk dat ze het dit seizoen moeilijk zouden hebben. Het zal waarschijnlijk nog een seizoen of twee duren voordat ze weer normaal zijn. Gelegenheid voor de andere teams om de play-offs te maken.

 10. edny

  je kan schrijven wat je wil maar de mensen die het lezen moeten blijven de veren in hun eigen kont steken.Zo duidelijk dat de "ouderen" het laten liggen en clubs die met jongeren experimenteren de wind mee hebben.Voor Oranje geldt dat dubbel en dwars en zolang Bakker daar op het lijstje staat wordt het niets.

 11. haags-hopje

  Met drie Nederlandse internationals, een Belgische topper, één van de beste corners, een paar talenten en neo-internationals moet Amsterdam gewoon meedoen om de play offs. En als dat dan duidelijk niet het geval is, zou je verwachten dat de bondscoach zich eens achter zijn oren gaat krabben. Ik zie wekelijks jonge spelers die in de ogen van de bondscoach kennelijk (nog) niet in aanmerking komen, maar wel gewoon presteren...

  1. marcvanderbilt

   Meedoen, dat geldt ook voor Rotterdam, Oranje Rood en Den Bosch klopte ook vorig jaar al aan de deur terwijl Amsterdam als jaren steeds wat terug moet. Kampong en Bloemendaal moeten zich kwalificeren. Dan is een 7e of 8ste plek toch niet zo gek?


Wat vind jij? Praat mee...