Den Bosch gooit bij unieke kans de schroom op ’t Kopje te laat van zich af

Krachttermen, geschreeuw, grote woorden over de wedstrijd van volgende week: in de bespreking na de 2-1 nederlaag was play-offkandidaat Den Bosch aan het vlammen. Tijdens de wedstrijd tegen Bloemendaal werd er tot het laatste kwart met de rem erop gespeeld. Dat was bewust, zei international Arjen Lodewijks.

Het nummer van de Amerikaanse rapper Eminem ‘Lose Yourself’ gaat als volgt: Look, if you had, one shot, or one opportunity, To seize everything you ever wanted, In one moment, would you capture it, or just let it slip?’ Oftewel: zou je de laatste kans die je hebt om alles wat je ooit zou willen bereiken, pakken, of zou je dat laten schieten? 

Bij Den Bosch beweerden ze dat ze er alles aan hebben gedaan, om de hoop van 2001 en de laatste landstitel levend te houden. Maar de meeste toeschouwers zagen dat de geelzwarten, die al achttien jaar geen play-offs hebben gespeeld, op ’t Kopje pas het laatste kwartier echt alle schroom van hun lichamen afgooiden. De angst voor de counter voor Bloemendaal zat daarvoor te diep.

Toen Bloemendaal de 2-0 had gescoord, durfde Den Bosch pas wat ze daarvoor niet deden. Ze wisselden snel de keeper voor een veldspeler, kwamen terug tot 2-1 en kregen zelfs kansen voor de 2-2. Hadden ze niet eerder dat gaspedaal helemaal in moeten duwen, in plaats van bang zijn voor de counter via de magistrale passes van Arthur van Doren, die ze nekte in de thuiswedstrijd in Den Bosch (1-4 nederlaag)?

Arjen Lodewijks beseft dat Den Bosch een unieke kans heeft laten liggen, om kansen voor play-offs in eigen hand te houden. Foto: Koen Suyk

De oersterke Bossche strijder Arjen Lodewijks – een verhaal op zich, met zijn debuut in Oranje op 28-jarige leeftijd – denkt dat het suïcidaal was geweest om op ’t Kopje meteen va banque te spelen. ‘We hebben volgens strijdplan gehockeyd, tegen een sterke ploeg. Ik heb bij niemand van ons poep in de broek gezien. We hebben kansen gecreëerd, gevochten voor wat we waard zijn’, concludeerde hij zelf na de wedstrijd. Toch was het lang een slordige wedstrijd van beide kanten. ‘Zij hebben een ongelofelijk dodelijke counter. Dat zag je in ons spel terug. Die counter hebben we er goed uitgehaald. Als we vanaf het begin af alles of niets hadden gespeeld, neem je een risico.’

Met een overwinning had Den Bosch alles in eigen hand gehad. De nederlaag tegen de gigant uit Bloemendaal verkleint de kans op play-offs aanzienlijk. Alleen met een zege zondag op Oranje-Rood en puntenverlies van Amsterdam kunnen de geelzwarten zich nog plaatsen voor de play-offs.

In de auto op weg naar Den Bosch zullen de spelers misschien verzuchten dat ze eerder alles in de strijd hadden moeten gooien. Durven verliezen, om te kunnen winnen. Coach Eric Verboom: ‘We zijn erin geslaagd om Bloemendaal te ontregelen. We hebben veel kansen gecreëerd, maar daar te weinig mee gedaan. Als je meteen va banque gaat spelen tegen Bloemendaal, loop je in het mes.’

Eric Verboom legt snel zelf de bal op de zijlijn, zodat het spel snel door kan gaan. Foto: Koen Suyk

Jelle Galema sloeg met zijn backhand op de goal, Sebastien Dockier had van dichtbij kunnen scoren, Joaquin Menini miste op de doellijn een tip-in. Noud Schoenaker was er nog dichtbij. Den Bosch kreeg ook wel kansen, maar had die in deze fase van de competitie moeten maken. Den Bosch wist ook geen een strafcorner te forceren en dat vertelde toch ook genoeg.

Den Bosch wil meer zijn dan alleen een club die fungeert als springplank voor de top. Zoals internationals Floris Wortelboer en Maurits Visser konden rijpen in de warme sfeer bij de Oosterplas, alvorens ze naar de absolute top gingen op ’t Kopje. Dit seizoen doet Den Bosch eindelijk tot de laatste speeldag mee voor de play-offs, maar een overwinning had ervoor gezorgd dat ze het nog in eigen hand zouden hebben. Dat de club die volgens de ervaren Verboom dit jaar meer inzet op presteren in plaats van ontwikkelen, tot de laatste minuut meedoet voor de play-offs, is een mooie prestatie. Toch had er op ’t Kopje wel meer ingezeten. Angst blijft een slechte raadgever.

Tijmen Reijenga van Den Bosch in duel met Manu Stockbroekx. Foto: Koen Suyk

Lodewijks: ‘Dinsdag gaan wij weer de knop omzetten. Wij gaan voor de overwinning zondag tegen Oranje-Rood. Maar we zijn wel afhankelijk nu van anderen.’

‘Would you capture it, or just let it slip?’ De kans om de play-offs in eigen hand te houden, zag Den Bosch op een winderig Bloemendaal door de handen glippen.

Die kans krijgen ze niet meer terug.

 


Wat vind jij? Praat mee...