Den Bosch met 3-0 oppermachtig, pakt strohalm tegen lauw HGC

Met een indrukwekkend optreden aan de eigen Oosterplas liet Den Bosch tegen nummer drie HGC zien dat het nog volop in de race is voor de play-offs. Vanaf de eerste minuut heerste Den Bosch met uitblinkers Jelle Galema en Nicolas Della Torre, die een opvallend makkelijke avond hadden tegen het lauwe HGC, dat een vrije avond leek te hebben ingelast. De 3-0 zege was zeker niet geflatteerd.

Een lichtvoetige Jelle Galema en een wereldactie van Nicolas Della Torre: dat is wat vrijdagavond vooral beklijfde van de eerste helft, waarin Den Bosch de show stal. En dus niet HGC, de ploeg die normaal het spektakel biedt en al 59 keer scoorde deze competitie. Vooral de reacties op de Bossche bank na de 3-0 van Della Torre waren tekenend. Niet alleen de toeschouwers wisten niet wat ze meemaakten. Ook de bank ontplofte en de fanatieke vuist van coach Eric Verboom die de lucht inging, tekende de strijdlust van de Bossche mannen, die zich een nederlaag niet kon veroorloven in de strijd om de play-offs.

Vanaf de eerste minuut liet een sterker Den Bosch zien dat deze topwedstrijd een van de laatste kansen was om serieus aan te blijven haken in de strijd om de play-offs. Het was international Jelle Galema, die met een heerlijke solo al in de eerste minuten zelf een kans creëerde, maar die over het goal werkte. Ondertussen slaapwandelde HGC door het eerste kwart. De sterrenformatie uit Wassenaar liet Den Bosch komen en gaf alle weg ruimte op het middenveld.

Daar maakte de thuisploeg gretig gebruik van. Eerst scoorde Austin Smith uit de strafcorner de 1-0. De 2-0 was van grote schoonheid. De Argentijnse geweldenaar Nicolas Della Torre kreeg alle ruimte om een schitterende turn te maken in de Wassenaarse cirkel, dolde de verdediging en bediende zijn landgenoot Joaquin Menini, die in een leeg goal kon pushen. Della Torre zou een uitnodiging voor de nationale ploeg van Argentinië niet misstaan.

Jelle Galema was een van de gevaarlijkste Den Bosch-spelers vrijdagavond. Hier met Nick Budgeon. Foto: Erwin Goossens/Orange Pictures

HGC kon niet in hun befaamde versnelling komen

Nu moest play-offkandidaat HGC in het tweede kwart met een reactie komen. Heel even leek HGC aanstalten op meer te maken op deze vrijdagavond, maar verder dan een tip-in op de paal van de Japanner Kenta Tanaka kwam de ploeg niet.

Daarna nam Den Bosch het heft weer in handen en forceerde het binnen vijf minuten drie strafcorners, waarbij HGC drie keer makkelijk de bal op de voet kreeg en zo voor Sinterklaas speelde aan de Oosterplas. Dat cadeau werd door Nicolas Della Torre – wie anders – mooi uitgepakt. Hij pushte de bal hard en laag langs Oranje-goalie Sam van der Ven voor de 3-0.

Met de behendige en drukke Galema en Della Torre immer gevaarlijk voorin, leek de 3-0 een veilige stand bij rust. Zeker omdat de normaal zo gevaarlijke HGC-spelers als aanvoerder Seve van Ass, Tanaka en Maxime Plennevaux nagenoeg onzichtbaar waren. Geen versnellingen van Van Ass of Tanaka. Geen onmogelijke backhands van Plennevaux. Alleen Engelsman Ashley Jackson liet af en toe een vleugje van zijn talent zien, maar zijn assists kwamen niet aan bij zijn teamgenoten.

Het was vooral lauw wat HGC vrijdagavond aan het publiek in Brabant toonde. Of misschien kwam dat wel door het ontketende Den Bosch, waar één actie van Imre Vos tekenend was voor de avond. Jackson probeerde bij de strafcorner een individuele actie te maken, maar een onverzettelijke Vos pakte al liggend de interceptie met zijn forehand, waarna Den Bosch kon counteren.

Vierde kwart werd niet spannend

Aan de Roggewoning wist HGC in de heenwedstrijd een 2-4 achterstand nog te repareren tot een 4-4 gelijkspel. Nu leek de 4-0 in het vierde kwart een stuk realistischer dan de 3-1. Aanvoerder Van Ass liet zich helemaal terugzakken en speelde als een ouderwetse ausputzer de wedstrijd uit. Wat ook niet het idee gaf dat HGC iets terug kon doen. De Belg Sebastien Dockier was nog dichtbij de 4-0, maar Van der Ven redde een harde backhand knap met zijn klomp. Olivier van Tongeren raakte nog de helm van de Bossche keeper Loïc van Doren.

Den Bosch was na de 3-0 zege door het dolle heen en blijft op jacht naar de eerste keer play-offs sinds het seizoen 2000-2001. Vrijdagavond liet het in ieder geval zien dat het nog steeds een serieuze speler is om rekening mee te houden. Alleen de wisselvalligheid nekt de ploeg na de winterstop. De drie topwedstrijden tegen Amsterdam, Rotterdam en HGC werden tot nu toe gewonnen. Tegen Tilburg en Pinoké liet het team punten liggen.


Wat vind jij? Praat mee...