Dolend Rotterdam is toch weer op zoek naar zichzelf

Ondanks een sterke start met twee zeges is Rotterdam na vijf wedstrijden toch vooral weer op zoek naar een evenwicht in het team, waar veel mutaties zijn. Het teleurstellende gelijkspel tegen Almere liet precies zien waar het zwalkende Rotterdam nu staat, dat nog te veel twee gezichten toont. Na een matige eerste helft, volgde een overtuigende tweede helft, maar kon het niet doordrukken.

Vorig seizoen was Rotterdam al het hele seizoen op zoek naar zichzelf, en rende het team het hele seizoen achter de feiten aan. Nu dreigt hetzelfde te gebeuren, ondanks de enthousiaste geluiden uit het Rotterdamse kamp, aan het begin van het seizoen. Stiekem zijn er veel bepalende spelers weggegaan. ‘Een generatie van Rotterdam is aan het stoppen’, noemde coach Albert Kees Manenschijn dat deze week. Hij doelt daarmee op de gestopte Sjoerd Gerretsen, Paul Melkert en Oliver Polkamp, die er mede voor zorgden dat Rotterdam in 2013 voor het eerst in de historie landskampioen werd. Daarnaast mist Manenschijn natuurlijk zijn sterspeler en international Seve van Ass, die na vijf seizoenen weer terugkeerde op het oude nest HGC.

Tegen Almere oogde het onwennig wat Rotterdam de eerste twee kwarten liet zien. De opbouw was slordig en traag. De Nieuw-Zeelander Blair Tarrant sloeg vanaf linksachter zo een paar ballen te hoog over het veld. Als Rotterdam druk wilde zetten, leek dat op los zand. Daarbij leek het Rotterdamse middenveld een snipperdag te hebben genomen en was de dominantie in die linie van het Almeerse talent Jonas de Geus pijnlijk. Beter leek het om het middenveld over te slaan en meteen de aanval op te zoeken, maar behalve een goal en een assist van Jeroen Hertzberger – die maandag vader werd van een dochter – stond ook daar het vizier niet op scherp. De bonkige Australische spits Glenn Turner is sterk aan de bal, maar miste te vaak in kansrijke positie en ontbeert souplesse. Talent Thijs van Dam kwam te weinig in het spel voor, de ragfijne combinaties tussen internationals Seve van Ass en Van Dam worden gemist.

De Australiër Glenn Turner in actie voor Rotterdam. Foto: Koen Suyk

Diede van Puffelen uitgeschakeld na een harde botsing op de training

Het zit in deze fase van de competitie ook niet mee voor Rotterdam. Na de rust forceerde de ploeg tegen Almere een handvol strafcorners en genoeg kansen om te winnen, maar doordrukken lukte niet. Tot overmaat van ramp zag de nieuwe Ierse keeper Mark Ingram er tamelijk ongelukkig uit bij de 2-2 van international Terrance Pieters. Juist een van de betere spelers van de knappe seizoensstart tegen Amsterdam, middenvelder Diede van Puffelen, stond ook nog eens aan de verkeerde kant van het hek. Met pleisters boven zijn linkeroog. Een gevolg van een harde botsing op de training. Daarna had hij symptomen van een lichte hersenschudding.

Dus moest Van Puffelen – die vooraf nog dacht dat het 0-3 zou worden – toezien hoe zijn team onnodig punten verspeelde. Hij miste, net als veel andere supporters, in de eerste helft de typisch Rotterdamse strijd in het spel. Dat het team het derde en vierde kwart domineerde, maar niet won, kan gebeuren. Maar het waren broodnodige punten voor een club die weer play-offs wil spelen, nadat het team die strijd vorig jaar al moest missen . ‘Almere doet het heel goed, met het weinige dat ze krijgen. Wij maken een te laag percentage uit de doelpogingen. Terwijl wij heel vaak op goal schieten. Er is geen duidelijkheid over wie we zijn. Als we weten wat we moeten doen, gaat het goed. Maar we vergeten dat te snel als het spannend wordt’, zei coach Manenschijn.

Onbegrip bij aanvoerder Jeroen Hertzberger na een beslissing van de arbitrage. Foto: Koen Suyk

Eerste zeges zorgden voor een hoge druk, denkt Manenschijn

De assistent-bondscoach van de Oranje Dames die wereldkampioen werd in Londen, is soms ook niet te benijden. Vorige week kwam zijn team in eigen stadion met 0-6 achter tegen het gerenoveerde HGC, nadat Rotterdam eerder op vrijdagavond met 0-3 van Den Bosch had verloren. Hij noemde de wedstrijd tegen HGC de ‘slechtste wedstrijd’ in de twee jaar dat hij de leiding heeft.

Die 3-0 in Den Bosch op vrijdagavond was de opmaat van de matige vertoning tegen HGC. Volgens Manenschijn hadden de eerste twee overwinningen aan het begin van de competitie juist de spanning opgevoerd in het team. ‘Die eerste twee wedstrijden zorgden voor een grote druk. Dat het dit jaar moet. Als een beklemmende deken, terwijl we we nog niet stabiel spelen. Het geloof moet nog groeien’, analyseert Manenschijn. ‘Het is nog zoeken met alle nieuwe mensen. Wat dat betreft zijn we kort bij elkaar. We zijn een ploeg in ontwikkeling. Maar we willen wel presteren. Het is niet raar dat dit gebeurt. Wel teleurstellend.’

Coach Pasha Gademan van Almere en international Thijs van Dam hebben een verbale strijd. Foto: Koen Suyk

Na het dramatische dubbelweekend, was afgelopen week een analyse bij de training op dinsdag prettig geweest. Maar dat is in Rotterdam met al zijn buitenlandse spelers lastig. De Ierse internationals trainen met het nationale team, in voorbereiding op het WK. De Spanjaard Albert Beltran was in Spanje. De Engelse spits Simon Egerton vliegt elke zondag terug naar Manchester, waar hij woont, om pas donderdag weer terug te vliegen. Ook Hertzberger was er dinsdag niet, dus moest Manenschijn tot donderdag wachten voor de evaluatie van het dramatische weekend. Rotterdam zal zich razendsnel moeten ontwikkelen, wil het niet al snel op een onoverbrugbare afstand staan van de playoff-ploegen. Na vijf wedstrijden staat Rotterdam met zeven punten uit vijf wedstrijden alweer in de middenmoot.


4 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Het feit dat de meeste spelers er gedurende de week niet zijn geeft precies het probleem aan. Met een vreemdelingen legioen is het lastig om een team te bouwen...

 2. circlestorm69

  "De Engelse spits Simon Egerton vliegt elke zondag terug naar Manchester, waar hij woont, om pas donderdag weer terug te vliegen." dat gaat natuurlijk nooit werken! Zo kan je nooit genoeg in team verband trainen. Hertzberger had een goed excuus...hij is weer vader geworden.

 3. mickh

  Mijn god...Manenschijn lijkt zelf 5 maanden zwanger. Als coach van `een topteam` is dit natuurlijk een aanfluiting.

  1. vitavital

   Kan er ook nog iemand positief zijn over Rotterdam?


Wat vind jij? Praat mee...