Duels met minstens tien goals bepaald geen zeldzaamheid

De monsterzege die HGC zondag bij Amsterdam boekte (2-8), was de eerste wedstrijd in dit seizoen die qua doelpunten in de dubbele cijfers eindigde. Bijzonder? Niet echt. Een Hoofdklasse-duel met tien of meer goals was de afgelopen seizoenen eerder regel dan uitzondering.

Aan doelpunten sowieso geen gebrek in de Hoofklasse Heren. Dit seizoen vielen er in 84 wedstrijden al 361 goals, goed voor 4,29 treffers per duel.

Tot nu toe eindigde slechts één duel zonder goals (Oranje-Rood – Bloemendaal van 21 september 2018) en bleef het aantal wedstrijden met maximaal twee goals beperkt tot vijftien. Daarentegen werd in 55 duels minstens vier keer gescoord en leverden negentien duels zes doelpunten of meer op.

Hoofdrol voor HGC

Zoals we eerder al hebben aangegeven speelt HGC dit seizoen de absolute hoofdrol qua doelpuntrijke wedstrijden. De aanvalsmachine van trainer/coach Paul van Ass maakte in tien van zijn veertien wedstrijden minimaal vier goals en kwam zelfs al drie keer tot minstens zes treffers, zoals blijkt uit onderstaand overzicht.

Terug naar constatering uit de inleiding van dit bericht. In de vorige veertien seizoenen van de Hoofdklasse Heren waren er liefst 85 wedstrijden waarbij minstens tien doelpunten vielen. De seizoenen 2008/09 en 2012/13 springen er bovenuit. Daarin kunnen we respectievelijk dertien en elf wedstrijden met dubbele cijfers noteren.

Het recordaantal doelpunten in één wedstrijd in die periode staat op dertien. Dat gebeurde zelfs vier keer: bij de duels Amsterdam-Voordaan in 2015 (12-1), Rotterdam-Schaerweijde in 2013 (7-6), Rotterdam-Voordaan in 2012 (10-3) en Amsterdam-Rotterdam in 2012 (6-7).

Vuurwerk tussen HGC en Rotterdam?

Op basis van de historie kijken we halsreikend uit naar de komende speelronde in de Hoofdklasse Heren, wanneer HGC en Rotterdam tegenover elkaar staan op De Roggewoning. In de afgelopen vijf competitieduels tussen beide ploegen vielen liefst 36 doelpunten, gemiddeld meer dan zeven treffers per duel.

In het seizoen 2017/18 werd het in Rotterdam 8-3 voor de thuisploeg, vijf jaar eerder stond er 6-4 op het scorebord. Eerder dit seizoen trakteerde HGC de Rotterdammers op een pijnlijke 2-6 thuisnederlaag. Twee jaar geleden stapten beide teams in Wassenaar met een 4-4 van het veld. Al die cijfers maken de aanstaande ontmoeting op voorhand interessant.


3 Reacties

 1. Freekie

  'duels met minstens 10 goals geen zeldzaamheid' noemt er vervolgens 1 om daarna potjes met 9,8 of minder goals in een lijst te gooien....

 2. Ramon Min

  Freekie! Die contstatering sloeg op de doelpuntrijke duels in de laatste vijftien seizoenen, niet louter in dit seizoen.

  1. Freekie

   Dus, tenminste 1 potje per seizoen is regel, aldus Hockey.nl...?


Wat vind jij? Praat mee...