Dwyer vond het een off-day. Bakker ziet defensief geschutter in spektakel.

De Australische 39-jarige veteraan Jamie Dwyer heeft in zijn carrière alles gewonnen wat er te winnen viel. Hij werd vijf keer gekozen tot beste speler van de wereld. Toch zei hij na de knotsgekke play-off wedstrijd tegen Amsterdam, die in 5-5 eindigde en shoot-outs: ‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt. What a crazy game. En een van de slechtste helften van ons van het seizoen’, vond de tophockeyer die de wedstrijd besliste.

Er gebeurde zoveel tijdens deze wedstrijd, dat we even bij het begin beginnen: Boris Burkhardt pushte op een 0-1 achterstand in de hockeyklassieker in de 22ste minuut de bal bij de strafcorner snoeihard in de rechterbovenhoek. 1-1. Terwijl Amsterdam feest vierde en langzaam klaar ging staan, soleerde de Spanjaard Xavi Lleonart briljant naar de 1-2. Amsterdam-aanvoerder Billy Bakker: ‘Omdat je rechtsvoor niet op staat te letten. Dat kan dus niet.’ Daarna scoorde Caspar van Dijk alweer de 2-2.

Amsterdam leek de wedstrijd naar zich toe te trekken in het nationale hockeystadion, toen aanvoerder Bakker met een feilloze backhand op aangeven van international Valentin Verga de 4-2 maakte, in de 39ste minuut. Hij vierde dat niet zoals hij elke goal vierde. Hij maakte er een hele happening van, gooide zijn armen uitgebreid de lucht in en probeerde, zei hij achteraf, om zijn teamgenoten mee te nemen in die energie.

Billy Bakker viert de 4-2 uitbundig. Foto: Koen Suyk

Maar hoe knap die 4-2 voorsprong ook was, daarna kreeg Amsterdam in zes minuten drie doelpunten te verwerken. ‘Ik wilde na mijn goal juist het hele team laten beseffen dat je energie moest leveren. Dat we geen gas terug moesten nemen. Maar ja, we zijn met achttien man. Als een iemand dan loslaat, dan vallen er gaten. En dat gebeurde. Het is klote voor ons, ik denk alleen dat het publiek wel waar heeft gekregen voor zijn playoff-ticket’, zei de sterk spelende Bakker achteraf, die Amsterdam in een oud euvel zag vervallen: wel goed aanvallen, maar het verdedigen verwaarlozen. Het team wist dat daar de achilleshiel lag. Toch ging het fout.

‘Ja, we moeten keihard verdedigen. Dat hebben we ook tegen elkaar gezegd vooraf. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Die drie tegengoals killen de wedstrijd. Ik durf wel te stellen dat wij aanvallend de betere ploeg zijn, in vergelijking met Bloemendaal. Alleen moeten wij harder werken om te verdedigen, anders verliezen we. Toch is het nog lang niet voorbij. Bloemendaal uit is altijd leuk.’

Jamie Dwyer scoort zijn shoot-out tegen Amsterdam. Foto: Koen Suyk

Waar Amsterdam na de 4-2 voorsprong op rozen leek, ontwaakte in de Australische veteraan Dwyer de wereldtopper van weleer. De 39-jarige legende zei dat hij voor de wedstrijd nerveus was. ‘Hoe ouder ik word, hoe meer stress ik heb voor dit soort wedstrijden.’ Het gaf aan dat het vuur nog steeds in hem brandt. Het was Dwyer die deze hockeyshow eigenhandig besliste. Eerst tipte hij een strafcornervariant in de touwen. 3-4. Daarna was hij de aangever voor de 4-4 en 4-5, bij de knappe goals van Yannick van der Drift en Tim Jenniskens. Amsterdam verdedigde dan wel zwak, het was Bloemendaal die daar gretig gebruik van maakte.

Jan Willem Buissant wordt gestuit. Glenn Schuurman op de achtergrond. Foto: Koen Suyk

Topsporter Dwyer had een bijzondere kijk op de wedstrijd, waar de toeschouwers van genoten, maar waarbij spelers en begeleiding een paar jaar ouder moeten zijn geworden. ‘Dit was echt een off-day van onze kant. 5-5, dat kan toch niet? Wij speelden echt heel slecht. In het hockey heb je altijd een paar opties, maar wij kozen steevast de verkeerde. Wij hebben het hele seizoen goed gespeeld, maar deden dat nu niet’, vond Dwyer van de hockeyshow. Overigens mocht Dwyer wel tevreden zijn over de shoot-outs. Die werden vijf keer soeverein gescoord. ‘Zelfs bij een achterstand van 4-2 wist ik dat Amsterdam kansen zou weggeven. Ik denk dat wij de laatste twintig minuten van deze wedstrijd mee moeten nemen naar morgen. En dan wel ons eigen niveau moeten halen.’