Efficiënte aanval en keeper Van Essen helpen zwak Pinoké langs hdm

Het zal de hockeyers van promovendus hdm dit jaar hopelijk niet veel vaker gebeuren: véél meer kansen hebben, maar uiteindelijk toch dik verliezen. Tegen Pinoké noteerden de Hagenaars meer veldkansen en strafcorners, maar gingen met een riante 0-3 de rust in. Ook na de pauze kregen de gastheren mogelijkheden, maar het werd zondag nooit de dag van hdm. Met een 1-4 in de tas kon Pinoké met een tevreden gevoel weer naar Amsterdam.

‘Maar heel trots kunnen we er niet op zijn’, is de conclusie van Pinoké-aanvoerder Wouter Brasem. Het vertoonde spel geeft de Steekneuzen inderdaad reden om de koppen dinsdag op de training eens goed bij elkaar te steken. De middenvelders leken geen bal in de ploeg te kunnen houden en achterin werd kans op kans en corner op corner weggegeven. Vanaf de afslag was het woord aan hdm, dat via Jelmer Siersema en Lennart Kallenberg de eerste ballen op het doel van Derek van Essen stuurde. In tegenstelling tot veel van zijn ploeggenoten stond de goalie al bij aanvang van het duel op scherp.

Specialist Kieran Dartée kreeg de bal maar niet achter doelman Van Essen

Des te onverwachter en knapper was het derhalve van Pinoké dat het bij het ingaan van het tweede kwart toch op een voorsprong stond. Net als Van Essen waren de aanvallers van de bezoekers direct alert en bovendien buitengewoon efficiënt. Dennis Warmerdam had de enige kans voor zijn ploeg in het eerste kwart, een voorzet van Derck de Vilder, fraai binnengetipt (0-1). Hdm bleef corners halen, maar het lukte specialist Kieran Dartée niet het net te vinden. Hdm varieerde via Niels Blaak, maar ook hij kreeg de bal niet achter Van Essen, die overal een antwoord op had. Ook inzetten van Gijs van der Wallen en opnieuw Siersema keerde hij tot frustratie van het Haagse publiek.

Door een aantal blessures debuteerde de zeventienjarige A-junior Pepijn Scheen bij Pinoké. De Steekneuzen speelden zonder Rutger Marres, Gijs van Wagenberg, Camil Papa en Pieter Sutorius, die de rest van het seizoen niet meer in actie komt. Pinoké kreeg vlak voor het einde van de tweede helft een herkansing op de corner. In Q1 leverde de eerste niks op, omdat stopper Jannis van Hattum de bal niet onder controle kreeg. Dit keer verliep de corner vlekkeloos en schoot Thijn Knetemann binnen: 0-2. Een minuut kon Marlon Landbrug ook nog een hoge voorzet van Matis Papa vanaf links de 0-3 binnentikken.

Marlon Landbrug en Matis Papa vieren de 0-3 (c) Orange Pictures Willem Jan Dijkdrent

Na rust deed Pinoké niet meer onder voor de opponent, al was het spel van beide ploegen door het vele balverlies niet om over naar huis te schrijven. Toen Martijn Dolman de rebound van de zesde corner op de lat schoot, werd nog maar eens onderstreept dat het er zondag niet in zat voor hdm. De Spanjaard Diego Arana maakte halverwege het derde kwart met de 0-4, zijn eerste in het shirt van de Amsterdammers, definitief een einde aan de eventuele spanning in het chaotische duel. ‘Het was vandaag veel te rommelig’, vertelde Brasem, die aan een opsomming begon. ‘Veel inleverballen, ze kwamen er makkelijk doorheen, makkelijk op voetjes, niet heel scherp. Zij kregen negen corners, dat is echt te veel. Mazzel voor ons dat Dartée ze vandaag minder dan normaal pusht. En natuurlijk Dereks verdienste dat hij alles tegenhoudt.’

Eventjes viel er nog wat te juichen voor hdm. Negen corners waren niet voldoende om Van Essen te passeren, maar het lukte Ruben Versteeg direct na aanvang van het vierde kwart te scoren. Hij had er het nodige geluk bij: drie Pinoké-verdedigers tastten volledig mis op een schijnbaar kansloze bal de diepte in van hdm, waardoor hij helemaal vrij in de cirkel kon uithalen. Zijn backhand was echter loeihard in het zijnet, waar zelfs de held van de dag Van Essen niet bij kon. ‘Even dacht ik toen, ja misschien kan het toch nog’, verklapt de doelpuntenmaker. ‘Maar dan spelen zij het vervolgens zo volwassen uit dat ik al snel doorhad hoe laat het was.’

Hij kreeg gelijk, het bleef bij 1-4. Inpakken en wegwezen, zal Pinoké gedacht hebben. Het is een bittere pil voor hdm, dat als promovendus ongetwijfeld een zwaar jaar in de Hoofdklasse te wachten staat. Het zondag zwakke Pinoké was te kloppen geweest. ‘Deze nederlaag was niet nodig. Wij hebben meer mogelijkheden gehad, maar dan zie je dat effectiviteit belangrijk is. Het is knap dat zij de kansen afmaken die ze krijgen, daar kunnen wij nog veel van leren. Wij moeten gewoon weer elke training hard werken om beter te worden.’

Hdm – Pinoké 1-4 (0-3)
’13 Dennis Warmerdam 0-1
’33 Thijn Knetemann 0-2 (sc)
’35 Marlon Landbrug 0-3
’47 Diego Arana 0-4
’53 Ruben Versteeg 1-4