Enfant terrible Polkamp in de Promotieklasse, komt dat zien!

Zestien interlands met het Nederlands elftal. Landskampioen met Rotterdam. Tien jaar Hoofdklasse-ervaring. Op 31-jarige leeftijd begeeft Oliver Polkamp zich richting het laatste hoofdstuk in zijn hockeycarrière, met de recente overstap naar ‘promotieklasser’ Hurley. Dat was ook even wennen voor Polkamp, moet hij bekennen.

Tijdens de laatste playout-wedstrijd tegen Almere (0-1) stond oud-international Oliver Polkamp op zondag 3 juni in het Amsterdamse Bos langs de lijn. Hij zag dat zijn nieuwe club Hurley – ondanks kansen in beslissende promotiewedstrijden tegen Klein Zwitserland en Almere – het niet kon bolwerken in dé wedstrijd van het seizoen tegen de club uit Flevoland.

Dat moest Polkamp even verwerken. Hij wil niet arrogant overkomen, benadrukt hij ook, maar twijfelde of hij na tien jaar tophockey zichzelf terug kon zien in de Promotieklasse, met wedstrijden die hij niet gewend is. Komend seizoen staan onder andere uitwedstrijden tegen clubs als Zwart-Wit, Push, HBS en Cartouche op het programma. Het is even wat anders dan de finale om de landstitel spelen tegen Kampong of de KO4 van de Euro Hockey League in Bloemendaal, tegen de crème de la crème van het tophockey.

Oliver Polkamp in de rook van fakkels van supporters van R’dam, tijdens de tweede wedstrijd van de play-offs om het landskampioenschap hockey tussen Rotterdam en Kampong (2-2) in 2017. Kampong wint de shoot-outs en het landskampioenschap. Foto: Koen Suyk

Polkamp verfrissend voor de buitenwereld, lastig soms voor coaches

‘Ik hoopte zó dat Hurley zou promoveren. Na die 1-0 nederlaag ben ik toch even gaan twijfelen of ik moest overstappen. Ik moest me ertoe zetten en wennen aan het idee. Dat duurde even. Maar hoe langer ik erover nadacht, hoe leuker het idee werd. Ze hebben een sterk team en het is relaxter om bovenin de Promotieklasse te spelen denk ik dan onderin de Hoofdklasse. De andere geïnteresseerde clubs die geïnteresseerd waren speelden laag in de Hoofdklasse’, reageert Oliver Polkamp op zijn verrassende transfer naar Hurley. Clubs als Amsterdam en Bloemendaal waren misschien een optie voor Polkamp, maar hadden geen interesse getoond in de oud-international.

Polkamp is kleurrijk, met het hart op de tong, een technische vleugelverdediger die niet opvalt met tegenstanders afstoppen, maar vooral in briljante aanvallende acties en snoeiharde backhands. Misschien is Polkamp een beetje een enfant terrible, een jongen die niet altijd zegt en doet wat er in teamverband van hem gevraagd wordt. Dat is weleens verfrissend voor de buitenwereld, maar moeilijk voor sommige coaches.

Nadat hij de halve finale van de Euro Hockey League verloren had met Rotterdam, vertelde hij doodleuk: ‘Die wedstrijd om het brons kan me gestolen worden.’ Het was zeker niet de eerste keer in zijn carrière dat hij eerst praatte, voordat hij nadacht.

Oliver Polkamp bezig aan een kenmerkende rush. Foto: Willem Vernes

Polkamp reageert vaak primair

Hij reageerde furieus toen zaalbondscoach Christian Kurz hem niet selecteerde voor het EK in 2016. De Polkamp-reactie: ‘Soms kun je gewoon niets met iemand, zoals nu het geval is. Dan houdt het op een gegeven moment op.’ Zijn eerste reactie toen hij op het laatste moment afviel voor het WK in Den Haag, onder bondscoach Paul van Ass. Op de vraag of hij nog wedstrijden ging kijken: ‘Ik had echt geen zin om hierheen te komen.’

Overigens bleek daarna het bloed toch te kruipen waar het niet gaan kon voor de liefhebber, die na zijn eerste reactie thuis heel veel hockey keek en uiteindelijk toch naar het WK-stadion ging.

De uitspraken van Polkamp dit jaar na de nederlaag tegen Bloemendaal in de EHL waren voor Rotterdam-coach Albert Kees Manenschijn genoeg om hem te passeren om de strijd om het brons. Een beslissing die vlak voor de wedstrijd definitief was genomen. Dus stond een ietwat verbaasde Polkamp op het complex van Bloemendaal doodleuk aan het hek van het kunstgrasveld in zijn wedstrijdoutfit te kijken hoe zijn team beslag legde op de derde plek in Europa, met een overwinning op het Belgische Herakles.

NEW DELHI – Oliver Polkamp met Valentin Verga. het Nederlands hockeyteam trainde donderdag in het National Hockeystadium voor de finaleronde van de Hockey World League in New Delhi, 2014. Foto: Koen Suyk

Polkamp en Rotterdam konden niet meer met elkaar door

Na een moeizaam seizoen met Rotterdam, waarin de hockeyers uit de havenstad de play-offs misten, bleken de haarscheurtjes die er ontstaan waren in het huwelijk tussen Polkamp en Rotterdam, een definitieve scheiding. Het was een bizar beeld: zijn laatste wedstrijd in het groen had hij blijkbaar die zaterdag tegen Bloemendaal op de EHL gespeeld. Na de gewonnen wedstrijd op zondag werd hem nog gevraagd of hij op het veld wilde komen voor de huldiging van het brons, maar daar paste de vleugelverdediger voor.

Einde carrière bij Rotterdam.

Polkamp over het moeizame jaar: ‘Het was duidelijk dat na dat EHL-gedoe ik niet bij Rotterdam bleef hockeyen. Het was een slecht jaar, na zeven hele leuke jaren. We zijn de afgelopen jaren veel te veel bezig geweest met randzaken bij Rotterdam. Dat kwam mijn hockey ook niet ten goede. Er zat veel minder energie in de groep. Mensen waren druk met Oranje of met hun werk. Er werd minder energie in gestoken en we waren continu aan het vechten tegen onszelf. Er werd de hele tijd gepraat. Over kleine dingen. Grote dingen. Het was geen leuk jaar.’

Weinig hoop op groot wonder bij Rotterdam

De teleurstelling dit seizoen bij Rotterdam.

Geen trainingen meer bij Rotterdam, maar gelijkgestemden bij Hurley

Ongeveer een jaar werkt Polkamp nu bij Adyen, een financiële instelling in Amsterdam. Dat komt nu op de eerste plaats. Hockey op de tweede plaats. In de woorden van Polkamp: ‘Ga ik komend jaar weer zoveel keer per week naar een club, na een dag hard werken, om daar met allemaal achttienjarige jongens op het veld te staan, die de hele dag op de Playstation hebben gespeeld? Het is ook zo vermoeiend om achter die jongens dan aan te rennen. Ik denk dat ik nu met wat meer gelijkgezinden op het veld kom te staan. Ik woon al jaren in Amsterdam. Het hele jaar dacht ik: ik ben er klaar mee om heel veel in de auto te zitten. Het lijkt ook alsof de files per jaar erger worden.’

Enter Hurley. En vooral de coach van Hurley, Reinoud Wolff.

Polkamp heeft een goede verstandhouding met de 55-jarige Wolff, waarmee hij bij Rotterdam in 2013 landskampioen werd. De flexibele Wolff, die goed kan meebuigen met zijn spelers, is nu de juiste coach voor Polkamp. ‘Hij is een leuke vent. Hoe hij alles aanpakt, past bij de levensfase waarin ik nu zit. Dat is een dik pluspunt en heeft geholpen om er met Hurley uit te komen. Hij is relaxed en doet niet kinderachtig over kleine dingen. Als je eens heel druk bent op je werk en niet op je allerbest bent op de training, doet hij niet moeilijk, maar maakt hij er een grapje over. Dat is lekker als speler’, vertelt Polkamp over de hereniging met zijn oude coach.

Oliver Polkamp, Jeroen Hertzberger en Constantijn Jonker tijdens de HWL in India, New Delhi. Foto: Koen Suyk

Met een karrevracht aan ervaring en de hockeykwaliteiten die Polkamp met zich meebrengt, kan een belangrijke rol voor hem zijn weggelegd bij Hurley, dat na de dramatische degradatie twee jaar geleden tegen hdm afgelopen seizoen moest promoveren, maar het twee keer in de derde wedstrijd moest afleggen. Met liefst negen nieuwe spelers moet Hurley komend seizoen wel weer die Hoofklasse halen.

‘Ik zie wel waar hij me neerzet’

Welke rol Polkamp gaat spelen komend seizoen is interessant om te volgen. Hij zou centraal kunnen spelen, of juist een linie naar voren kunnen schuiven. In de zaal staat de crack ook voorin en scoort hij makkelijk. De neef van oud-international Sophie Polkamp merkt het wel. Hij heeft het er nog niet uitgebreid over gehad en houdt zich nog op de vlakte. ‘Ik zie voor mezelf geen speciale rol, ik zie wel waar hij (Wolff, red.) me neerzet.’ Lacht: ‘Zolang het maar op het veld is en niet op de bank. We gaan het zien. Ik ken Hurley niet supergoed en weet niet waar ze wat nodig hebben qua posities. Ik weet wel dat ze een goed team hebben dat er staat, zodat ik me vooral kan richten op het hockey.’

In tegenstelling tot de Hoofdklasse, die al op 26 augustus begint, start de Promotieklasse later. Dus mag Polkamp de sticks voor de verandering nog even in zijn tas laten, voordat de voorbereiding begint. ‘9 augustus beginnen we pas. Heerlijk!’ De nieuwe Promotieklasse kan haar borst nat maken voor de beroemde rushes van de oud-international.

 


3 Reacties

  1. sjaakzwartt

    Sorry hoor hockey.nl maar waar slaat dit artikel op? Tuurlijk heeft de beste man zijn carrière gehad maar daarom hoef je nog niet zijn negatieve imago (hoe hij als speler was) proberen te veranderen voor hem.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

    Een speler met karakter die zichzelf is gebleven, zijn er niet veel van!

  3. MickH

    Heerlijk verhaal, komt me allemaal bekend voor...Lijkt me een mooie gozer om eens mee door te zakken:)


Wat vind jij? Praat mee...