Fantastische Fontaine keept hdm de Hoofdklasse in

Precies zes jaar nadat hdm de Hoofdklasse verliet na play-outs tegen Hurley, bewandelt de Haagse ploeg wederom na de nacompetitie tegen de Bosuilen dit keer de omgekeerde weg. De mannen van hdm, nummer 2 van de Overgangsklasse Poule A, zijn terug op hoogste hockeyniveau van Nederland. Na drie wedstrijden tegen die andere nummer 2 Victoria en eveneens drie duels tegen de nummer 10 van de Hoofdklasse Hurley, waarvan de laatste op shoot-outs werd beslist, is de droom van de terugkeer werkelijkheid geworden.

Natuurlijk is het een ongekende teamprestatie van de jonge ploeg van Ronald Hugers. Maar één man verdient toch wel een speciale vermelding. Keeper Joey Fontaine (22) overleefde in de slotfase vijf uitspeelcorners, met niet de minste schutter in Stijn Jolie binnen de lijnen, en redde drie van de vier genomen shoot-outs van Hurley.

Als alle juichende en soms van blijdschap huilende teamgenoten van zijn nek zijn, sprint Fontaine naar de kant, waar zijn familie staat. ‘Aan hen heb ik alles te danken’, verklaart de goalie na afloop. ‘Ze zijn er altijd voor me. En als je op dit niveau hockeyt, dan heeft dat invloed op je hele gezin. Wanneer we op vakantie gaan, wat we ’s avonds eten… Daarom wilde ik hen zo snel mogelijk opzoeken.’

De score was 1-1 na een turbulente openingsfase met goals van Ruben Versteeg en Jolie en een gele kaart, al na twee minuten, voor Niels Blaak. Halverwege de tweede helft miste Kieran Dartee nog een strafbal, de uitgelezen kans op een voorsprong voor hdm. De grote klok naast het hoofdveld van Sportcomplex Groenendaal stond al geruime tijd op 00:00 toen Hurley nog een strafcorner verdiende. Het leverde Blaak zijn tweede gele kaart op toen hij zich druk maakte om die beslissing. Einde wedstrijd voor de verdediger die in de eerste ontmoeting nog de beslissende maakte.

Hurley lijkt te winnen

Hurley legde aan voor misschien wel de belangrijkste strafcorner van het seizoen. Overtreding. Nog een strafcorner. Andy McConnell schoot de rebound van Fontaine binnen en de dug-out van Hurley stroomde al leeg om het feestje te vieren. Er klonk een fluit. Arbiter Maarten Boxma had al gefloten voor de derde corner. Ook die eindigde in een nieuwe korte hoekslag. Na vijf strafcorners op rij verdween de laatste inzet van Jolie op een inglijdende medespeler over de achterlijn. Hdm stond nog.

‘Dat we die vijf uitspeelcorners overleefden, gaf me een onoverwinnelijk gevoel’, zei Fontaine over de meest zenuwslopende minuten uit het leven van menig hdm’er. ‘In het kringetje met de jongens die de shoot-outs zouden nemen deed ik een voorspelling. “Ik pak de eerste twee en jullie maken de eerste twee shoot-outs”, zei ik.’ Alsof zijn tweede naam Nostradamus is, geschiedde het ook zo. Fontaine redde de inzet van Lex Hoogeveen, Pieter van Straaten scoorde. Maarten Nyst stuitte op Fontaine, Cedric de Gier scoorde.

Fontaine deed het vervolgens nog beter dan zijn eigen prognose door ook Christiaan Collot d’Escury van het scoren af te houden. Bij een 2-0 stand kon Sander Groenheijde het al in de derde shoot-out afmaken, maar hij raakte de bal kwijt en keeper Daan Wisselink kon redden. Vervolgens was Victor Plat de eerste Hurleyaan die Fontaine kon passeren in de shoot-outs. Met een 2-1 stand nam Martijn Dolman plaats achter de bal. Na een overtreding van Wisselink kreeg hij een strafbal toegewezen, die Groenheijde, die luttele minuten ervoor nog zijn eigen shoot-outs miste, koelbloedig afrondde en hdm na zes jaar terugschoot naar het hoogste hockeyniveau van Nederland.

Overigens was het nauwelijks tot iemands verbazing bij hdm, dat Fontaine de blauw-witten ongeveer eigenhandig de Hoofdklasse in keepte, zo leek het. ‘Toen het shoot-outs werd, wist ik al dat we hem hadden’, klonk het uit de monden van zowel aanvoerder Dartee en de maker van de beslissende strafbal Groenheijde. ‘Wij wisten al dat we in Joey echt een shootout-koning in huis hebben’, glunderde coach Hugers overlopend van trots. ‘Ik heb het al vaker gezegd. Spelers bepalen de uitkomst van de shoot-outs niet. Dat doet een keeper. Joey bepaalde vandaag dat wij wonnen.’

Joey Fontaine heeft ook een antwoord op de tweede inzet van Lex Hoogeveen tijdens zijn shoot-out (c) Willem Vernes

 

Hdm – Hurley 1-1 (1-1) *Hdm wint na shoot-outs (3-1)
‘4 Ruben Versteeg 1-0
‘6 Stijn Jolie 1-1 (sc)

Shoot-outs:
Lex Hoogeveen MIS
Pieter van Straaten RAAK
Maarten Nyst MIS
Cedric de Gier RAAK
Christiaan Collot d’Escury MIS
Sander Groenheijde MIS
Victor Plat RAAK
Martijn Dolman STRAFBAL, Groenheijde scoort

 


5 Reacties

 1. hickey-family

  Hdm en SCHC gepromoveerd; de slappe poule en het gedoodverfde 3e team

  1. kitty-zaat

   Zuurpruim zeg...

 2. danielbosch

  Hdm de beste club yeaah

 3. yeller

  Au! D'r kan hier iemand slecht tegen z'n verlies...😢

 4. Topkeepertje

  Ik ben blij voor HDM (hdm) en SCHC , deze grote clubs horen in tegenstelling als clubs als Almere en Qui Vive gewoon in de Hoofdklasse . Jammer dat bij de Dames HGC het net niet gehaald hebben .


Wat vind jij? Praat mee...