Finales play-offs Hoofdklasse weer met videoscheidsrechter

Bij alle finalewedstrijden van de play-offs in Hoofdklasse is opnieuw een videoscheidsrechter aanwezig. Het gaat alleen om de vier tot zes finaleduels om het Nederlands Kampioenschap bij zowel de dames als de heren, die volgende week worden gespeeld. Bij de halve finales is deze week geen videoscheidsrechter. De KNHB introduceerde twee jaar geleden voor het eerst de videoref in de Nederlandse competitie. Bij veel internationale wedstrijden en toernooien is de videoscheidsrechter inmiddels standaard.

De inzet van de videoscheidsrechter is mede mogelijk door een samenwerking van de KNHB met Ziggo Sport en de NOS, die wedstrijden uit de play-offs live uitzenden. Voor de inzet van een videoscheidsrechter zijn meerdere cameraposities noodzakelijk. Door de samenwerking met de televisieproducenten is het mogelijk om bij alle duels een videoscheidsrechter in te zetten.

Alleen televisiekijker ziet videoscheidsrechter in actie

In tegenstelling tot de meeste internationale wedstrijden en kampioenschappen is er bij de play-offs in de Hoofdklasse geen scherm waarop de toeschouwers met de videoscheidsrechter kunnen meekijken. Dat geldt wel voor de televisiekijker.

Beide ploegen kunnen een keer per wedstrijd de hulp van de videoscheidsrechter inroepen als ze het met een beslissing van de scheidsrechter niet eens zijn. Wordt de ploeg in het gelijk gesteld, dan blijft de videoref staan. Wordt de ploeg in het ongelijk gesteld door de videoscheidsrechter, dan is die ploeg hem kwijt.

Videoscheidsrechter bij halve finales te duur

De KNHB zou graag ook bij de halve finale van de play-offs, die woensdag bij de heren al starten, een videoscheidsrechter inzetten. Maar de kosten daarvoor zijn te hoog. De halve finales worden op twee locaties tegelijk gespeeld en niet allemaal live uitgezonden, waardoor niet overal meerdere camera’s aanwezig zijn.


6 Reacties

 1. circlestorm69

  “....Ziggo Sport en de NOS, die wedstrijden uit de play-offs live uitzenden.” Goed nieuws. Doet iedere partij er eentje, zodat we kunnen zappen tussen de twee wedstrijden?

  1. conegut

   Want het trekt enorme kijkers ? Mag blij zijn als er überhaupt 1 wedstrijd te zien is, is natuurlijk niet vanzelfsprekend ..

  2. robboomsma

   Tja bij de wedstrijden gaan kijken is natuurlijk nog leuker!

 2. suus

  De laatste paragraaf, de eerste zin: moet dat niet heren zijn (ipv dames)? De heren starten vanavond en de dames pas morgen, toch? Of heb ik verkeerd gekeken?

  1. suus

   @redactie

 3. Chloë Goossens

  @suzanne_mos Je hebt helemaal gelijk, we hebben het aangepast!


Wat vind jij? Praat mee...