Freixa na cruciaal treffen met OR: ‘Heb niks aan een gelijkspel’

Lang leek het er op dat Amsterdam met een minimaal verschil de volle buit zou pakken in Eindhoven. Tijdens het cruciale duel met Oranje-Rood was het Teun Rohof met een vroege treffer, maar vier minuten voor tijd zorgde een schot van Jim van de Venne voor een puntendeling. ‘Wij hadden onze voorsprong al lang uit moeten breiden’, blikt Amsterdam-coach Santi Freixa terug.

En daar heeft de coach gelijk in. Amsterdam schoot uit de startblokken en Oranje-Rood had zeker in het eerste kwart helemaal niks te zeggen. Mirco Pruyser kreeg een dot van een kans en Tanguy Cosyns legde een aantal keer aan vanaf kopcirkel. ‘We hadden de wedstrijd onder controle. Het is zonde dat we de voorsprong niet uitbreiden. Op dit niveau is een 1-0 voorsprong echt te weinig.’

Dat bleek. Oranje-Rood kreeg via Thomas Briels, Benjamin Stanzl en Mink van der Weerden kansen op de gelijkmaker, totdat Van de Venne raak schoot. Zo eindigde het cruciale duel – de winnaar zou aanhaken bij de playoff-plekken, de verliezer zou klaar zijn – in een puntendeling.

De weg niet kwijtraken

‘Dit was een hele belangrijke wedstrijd’, weet ook Freixa. ‘Ik heb niks aan een gelijkspel. In deze fase zijn punten heel belangrijk. Essentieel zelfs. Er komen nu drie wedstrijden aan (Rotterdam thuis, Hurley thuis en Klein Zwitserland uit), waar we negen punten moeten pakken. Daar moeten we ons op richten en dat zal ook moeten. We moeten de weg niet kwijtraken.’

Ik heb niks aan een gelijkspel. In deze fase zijn punten heel belangrijk. Essentieel zelfs. Santi Freixa

Het gat voor Amsterdam (en Oranje-Rood) met de gewilde, vierde plek bedraagt zeven punten. Freixa is duidelijk: ‘Als we die negen punten niet pakken, is het klaar. We hebben ze nodig, zo simpel is het.’

Een teleurgestelde blik bij Valentin Verga na de late gelijkmaker. Foto: Orange Pictures / Ron van Dijk

Amsterdam al begonnen met werken aan toekomst

Als Amsterdam het spel van het eerste kwart vast kan houden in de resterende duels, lijkt het haalbaar. Maar de drie andere kwarten zakten de hoofdstedelingen in elkaar en kon alleen Valentin Verga zijn hoofd boven water houden. Hij speelde sterk in Eindhoven. ‘Hij was absoluut onze uitblinker. Vali speelt vanuit zijn emotie. Hij stond de hele wedstrijd aan.’ Amsterdam was gehavend en moest het stellen zonder Floris Middendorp (rugklachten) en Wiegert Schut (kreeg in aanloop naar het duel een bal in zijn gezicht).

Maar Amsterdamse versterkingen blijven voorlopig nog uit. Waar Oranje-Rood en Pinoké de eerste aanwinsten voor komend seizoen al aankondigden, blijft het bij de ploeg van Freixa nog stil. ‘We hebben het afgelopen seizoen acht nieuwe jongens aangetrokken. Afgelopen zomer zijn we begonnen met onze toekomst. Die weg zijn we al ingeslagen. Natuurlijk hebben we een aantal jongens met een bepaalde leeftijd, maar onze toekomst is al uitgestippeld. De focus ligt nu op presteren. Deze maand is key.’