Doeltreffend Amsterdam straft verzorgd hockey Tilburg keihard af

Amsterdam heeft in de Hoofdklasse Heren korte metten gemaakt met een frivool hockeyend Tilburg. De thuisploeg speelde haar vertrouwde verzorgde spel, maar elke fout werd door de gasten uit Amsterdam keihard afgestraft. Na 35 minuten stond er daardoor al 0-4 op het scorebord. Uiteindelijk won de ploeg van coach Dirk Loots met 2-5.

Tilburg begon flitsend aan het eerste bedrijf. Binnen de minuut schoot aanvaller Felix Gulinck al snoeihard op de paal. De Brabantse toeschouwers maakten zich op voor een leuke middag. Die kwam er ook, maar dan vooral vanuit Amsterdams perspectief. Balverlies in de Tilburgse verdediging leidde tot de 0-1. International Billy Bakker toonde zijn klasse. De aanvoerder speelde zich handig vrij en scoorde uit de draai de 0-1.

Tilburg liet zich daardoor niet uit het veld slaan en ging vrolijk verder met aanvallen. De bal ging soepel van stick naar stick. Amsterdam liet het gebeuren en loerde als een leeuw op een onachtzaamheid bij de thuisploeg. Die bleek een kansloze prooi. Neem bijvoorbeeld de 0-3. Tilburg speelde veelvuldig rond, leek de weg naar voren te hebben gevonden, maar een iets te kort crossbal werd opgepikt door de gasten. Een paar seconden later lag de bal er via Valentin Verga in: 0-3. Even daarvoor had Justin Reid-Ross zijn specialiteit getoond: de strafcorner. Ramde hij de bal een paar minuten eerder nog op de lat, deze keer liet hij de doelman van Tilburg kansloos door de bal in de kruising te pushen: 0-2.

Tilburg bleef ondanks de achterstand verzorgd hockey spelen

Opmerkelijk genoeg bleef Tilburg ondanks de ruime achterstand met verzorgd hockey de aanval zoeken. Veel ploegen zouden er misschien voor kiezen zich terug te trekken rond de eigen 23-meterlijn. ‘Als ze dat hier willen, hadden ze een andere coach moeten kiezen’, vertelde Jeroen Delmee, trainer-coach van de Tilburgers, na afloop. ‘Ik vind dat wij altijd verzorgd moeten blijven hockeyen. Alleen op die manier kunnen we als team verder komen. Met afbraakhockey bereik je dat niet. We lopen het risico, net als vandaag, tegen een dikke nederlaag aan te lopen, maar dat neem ik dan voor lief.’

Om daar, met een wat wrange glimlach, aan toe te voegen: ‘Gelukkig gaat ook niet elke tegenstander zo effectief met de kansen om als Amsterdam vandaag.’

De coach zag de Amsterdammers nog voor de rust op 0-4 komen. Een schoonheid van een treffer. De gasten speelden de bal snel rond. Via Bakker kwam de bal bij Klaas Vermeulen. Die schoof de bal hard bij de tweede paal, waar Mirco Pruyser met een handige beweging de bal binnen tipte: 0-4.

Daarmee was de wedstrijd natuurlijk gespeeld, waardoor de tweede helft een stuk minder leuk was. Tilburg viel aan en Amsterdam kon naar hartenlust counteren. Maar in tegenstelling tot de eerste helft, waren de gasten duidelijk minder scherp in het tweede bedrijf. Mirco Pruyser, die bij vlagen heel fraai hockey liet zien, kreeg zelfs de lachers op zijn hand door voor een leeg doel de bal naast te slaan. Veel deerde het de Oranje-aanvaller niet. Hij toonde in de laatste minuut weer even zijn klasse en bepaalde de eindstand op 2-5. Voor de Tilburgse promovendus had Jake Sherren daarvoor met twee treffers de stand voor zijn ploeg een iets dragelijker aanzien gegeven.

Nederlaag kan goede stemming in Tilburg niet verpesten

Ondanks de nederlaag moest je na afloop lang zoeken naar chagrijnig gezichten in het Tilburgse kamp. De witte brigade kan ook terugkijken op een goed eerste deel van de competitie. Met een keurige achtste plaats is er in de strijd om de onderste plaatsen voorlopig geen vuiltje aan de lucht.

Behalve over het aantal behaalde punten is Delmee vooral erg te spreken over de progressie die zijn ploeg qua veldspel heeft geboekt. ‘Als ik deze wedstrijd bijvoorbeeld vergelijk met de eerste wedstrijd tegen Amsterdam dan kunnen we nu hele delen van de wedstrijd het spel bepalen. De eerste wedstrijd kwamen we er qua veldspel helemaal niet aan te pas’, vertelde Delmee.

De eerste wedstrijd na de winterstop is volgens de oud-bondscoach van België meteen cruciaal voor het vervolg van de competitie. ‘We spelen dan tegen Hurley. Kunnen we die wedstrijd winnend afsluiten, dan ziet het er heel goed uit. Verliezen we, dan weten we dat we in het vervolg aan de bak moeten. Maar ook al komen we in de play-outs terecht, wij blijven verzorgd hockey spelen.’

Tilburg – Amsterdam 2-5 (0-4)
’13 Billy Bakker 0-1
’20 Justin Reid-Ross 0-2 (sc)
’21 Valentin Verga 0-3
’31 Mirco Pruyser 0-4
’59 Jake Sherren 1-4
’67 Jake Sherren 2-4
’70 Mirco Pruyser 2-5