Getergd Amsterdam heeft na crisis de stijgende lijn te pakken

Een gemiste strafbal van Kampong-verdediger Martijn Havenga drie minuten voor tijd bij een 1-0 voorsprong was het sleutelmoment van de wedstrijd tegen Amsterdam, dat een getergde indruk maakte, maar door een redding van keeper Jan de Wijkerslooth ternauwernood in leven bleef. Daarna was het woord aan Justin Reid-Ross. De Zuid-Afrikaan sleepte in de laatste seconde een strafcorner in de kruising (1-1), waardoor Amsterdam na de crisis en de trainerswissel nog volop in de race is om de play-offs.

Snoeihard smeet Amsterdam-coach Jan Jorn van ’t Land zijn stift tegen de boarding, na een overtreding van Nicki Leijs op Boet Phijffer. Strafbal, oordeelde de arbitrage. Er waren nog drie minuten te spelen. De hele wedstrijd was Amsterdam de betere ploeg tegen Kampong, de counterploeg die leunt op de snelle uitbraken van Bjorn Kellerman, die vrijwel de hele wedstrijd onzichtbaar was.

Maar in de 64ste minuut deed de rappe aanvaller iets waardoor hij de handen van het publiek aan de Laan van Maarschalkerweerd op elkaar kreeg. Met een schitterende steekpass bereikte hij Philip Meulenbroek – wie anders – die wegliep bij mandekker Justin Reid-Ross en oog in oog met Amsterdam-keeper Jan de Wijkerslooth het buitenkansje met een heerlijk subtiel tikje afrondde. Zijn zesde goal in vijf wedstrijden. Een jongensboek.

Philip Meulenbroek, de aanvaller van Heren 2 die vanwege de blessures al enkele weken weer speelt voor Heren 1, heeft het doel weer eens gevonden. Foto: Willem Vernes

De strafbal van Martijn Havenga, zonder stap

Van achteruit liep Martijn Havenga naar de cirkel. Eén goede bal en de overwinning was binnen. Hij nam zich voor om te doen wat hij tegenwoordig wel vaker doet. De strafbal nemen zonder een stap te zetten, uit stand. Het is onderhand zijn handelsmerk, sinds hij twee seizoenen geleden in de laatste competitiewedstrijd Oranje-Rood-keeper Pirmin Blaak verraste en Kampong naar de play-offs leidde, waarin uiteindelijk de landstitel werd veroverd. Sindsdien nam Havenga wel vaker een strafbal op deze manier. Hij had hem nog nooit gemist. Deze week had hij er nog speciaal op getraind.

Havenga achter de bal. De Wijkerslooth in het doel, zijn plek onder de lat weer terug nadat Van ’t Land hem vorige week in zijn eerste wedstrijd als coach van Amsterdam had gepasseerd. De secondes tikten weg. Het fluitsignaal liet lang op zich wachten. Toen het fluitje dan eindelijk klonk, tikte Havenga de bal uit stand richting het doel. Het zag eruit als een rollertje. De Wijkerslooth redde met zijn voet.

‘Jan deed het heel goed. Hij zag wat ik ging doen en bewoog al veel voor ik ‘m nam. Op die manier ben ik kansloos’, zei Havenga na het laatste fluitsignaal over het sleutelmoment van de wedstrijd, waarin Kampong de wedstrijd naar zich toe had moeten trekken. ‘Als je een strafbal op deze manier neemt, is het lullige dat het er heel knullig uitziet als je hem mist. Terwijl het er briljant uitziet als je hem maakt. Het kan een keer gebeuren dat hij er niet in gaat. Alleen had ik in deze situatie de wedstrijd moeten beslissen. Zo simpel is het.’

Amsterdam-coach Jan Jorn van ’t Land balt zijn vuist als Amsterdam in de laatste minuut een strafcorner haalt. Foto: Willem Vernes

Strafcorner van Justin Reid-Ross in de laatste minuut

Het moment was meteen de laatste keer dat De Wijkerslooth in actie kwam; Van ’t Land haalde hem naar de kant. Wiegert Schut trok als vliegende keeper het groene hesje aan. Met man en macht ging Amsterdam op jacht naar de gelijkmaker, om zichzelf te belonen voor het betere veldspel. Maar Billy Bakker kreeg een gele kaart. De overtalsituatie was weer voorbij. De angel leek eruit te zijn bij Amsterdam, maar Boris Burkhardt zette het in de laatste minuut nog één keer op een lopen. Binnen de cirkel maakte Kampong een overtreding. Strafcorner. Laatste kans.

Het was de vierde strafcorner van Amsterdam, dat telkens op David Harte stuitte, die in het doel van Kampong een wereldpartij keepte. Drie keer hield hij in de eerste helft een strafcorner tegen van Amsterdam. Met zijn linkervoet redde hij een backhandschot van Boris Burkhardt uit de korte hoek, ook in de eerste helft. Met zijn linkerhandschoen hield hij na rust een hard schot van Jan-Willem Buissant uit het doel. Met zijn stick, liggend op de grond, maaide hij een bal weg voor Tom Hiebendaal, die kon scoren. Harte was onpasseerbaar.

Tot de laatste minuut. Kanon Reid-Ross op de kop van de cirkel. De bal werd aangegeven. Goed gestopt. En door de Zuid-Afrikaan snoeihard in de bovenhoek gesleept. Een verdiend gelijkspel voor Amsterdam, dat Den Bosch op de ranglijst voorbij zag komen en nu zesde staat, maar een punt inliep op Oranje-Rood, dat werd gedeclasseerd door Bloemendaal (5-0).

Justin Reid-Ross juicht na het binnenslepen van de gelijkmaker. Foto: Willem Vernes

Er zit duidelijk een stijgende lijn in. Misschien was het nodig, die 8-2 tegen HGC. Amsterdam-aanvaller Mirco Pruyser

‘We hebben ons goed teruggevochten. Er zit duidelijk een stijgende lijn in’, zei Amsterdam-aanvaller Mirco Prusyer. ‘Misschien was het nodig, die 8-2 tegen HGC. Niet dat Graham eruit moest, maar wel om een bepaald schokeffect te creëren. Er moest iets gebeuren, dat was duidelijk.’

‘Tot nu toe betaalt het zich uit. We spelen met meer energie. Iedereen was vandaag scherp. Nu moeten we doorgroeien en ons terugvechten richting de play-offs. Het is een cliché, maar we kijken niet te veel naar de concurrenten. We hebben vandaag goed gespeeld en zijn een puntje ingelopen op Oranje-Rood. We bekijken het nu stap voor stap.’

David Harte, goud waard voor Kampong vandaag, baalt na de gelijkmaker in de laatste minuut. Foto: Willem Vernes